«Πόλη των λουλουδιών στον ουρανό» της Φλωρεντίας

Στις 18 Νοεμβρίου ο ηλιοφωτισμένος ουρανός της Φλωρεντίας έγινε καμβάς: 50.000 πυροτεχνήματα, που ρίχτηκαν από την Πιατσάλε Μικελάντζελο, τον γέμισαν για 10 λεπτά με πολύχρωμους καπνούς που έμοιαζαν με λουλούδια.

Η εκδήλωση, που ως πηγή έμπνευσης είχε τον πίνακα «Άνοιξη» του Μποτιτσέλι, σηματοδοτούσε τα εγκαίνια στην Γκαλέρια Ουφίτσι της έκθεσης «Flora Commedia: Cai Guo Qiang at the Uffizi» του κινεζικής καταγωγής και εγκατεστημένου στη Νέα Υόρκη καλλιτέχνη, Κάι Γκουό Τσιανγκ.

Η εγκατάσταση,

που έφερε το όνομα «Πόλη των λουλουδιών στον ουρανό» ξεκίνησε γεμίζοντας τον ουρανό της Φλωρεντίας με τον βρυχηθμό κυλιόμενων βροντών, λες και ο «θεός του δυτικού ανέμου και η θεά της γης» παιχνιδιάρικα ανθίσταντο ο ένας και η άλλη στον πειρασμό του άλλου φύλου και στο τέλος ενώθηκαν αρμονικά, γεννώντας άνθη.

Ήταν ένα ύψους 24 μέτρων έργο τέχνης από πυρίτιδα, το οποίο δημιούργησε ο καλλιτέχνης. «Ο χρόνος και ο χώρος περιελίσσονται και καταλήγουν σε χάος τη στιγμή της έκρηξης», λέει ο Κάι Γκουό Τσιανγκ. «Το παρελθόν συνυφαίνεται με το παρόν. Οι θεατές νιώθουν την ένταση πίσω από την έννοια “χωροχρόνος”, και σφυρηλατούν σύνδεσμο με την κοσμική αιωνιότητα και ενέργεια. Η πλουσιότατη συλλογή του Ουφίτσι μοιάζει να ξεχειλίζει από το παλιό αρχιτεκτόνημα, γινόμενη ένα με την πόλη που το τρέφει. Οι θεατές από την Φλωρεντία και όλον τον κόσμο μπορούν να δουν τα κύματα λουλουδιών και πρασινάδας που πέφτουν στον ουρανό απ’ όλες τις γωνιές της πόλης, ακόμη κι απ’ τη γύρω ύπαιθρο. Ζουν, μαζί, το δέος και τη θέρμη του πνεύματος της αναγεννησιακής ζωγραφικής καθώς αυτό εμφανίζεται ξανά στον ουρανό του σήμερα».

Flowers painted in explosive colors against Florence’s blue skies. The colorful performance, called “City of flowers in the sky”, was created by Chinese artist #CaiGuoqiang as a tribute to the city of Florence, the epicenter of the Italian Renaissance. pic.twitter.com/e71PKdLLeX

— ShanghaiEye (@ShanghaiEye) 21 Νοεμβρίου 2018

“City of Flowers in the Sky”: the explosive event Chinese artist @CaiGuoQiang offered #Florence #OnThisDay as a prelude to #FloraCommedia, his oncoming solo exhibition at the #Uffizi! pic.twitter.com/0TJ0msXvlB

— Gallerie Uffizi (@UffiziGalleries) 18 Νοεμβρίου 2018

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα