Ποιες τροφές ευθύνονται για τη δυσκοιλιότητα;

Είναι πιθανό η αιτία της δυσκοιλιότητας να βρίσκεται στο πιάτο μας; Ναι και μάλιστα «ύποπτες» μπορεί να είναι πολλές τροφές. Αν έχουμε την τάση να καταναλώνουμε κάποιες από τις παρακάτω τροφές πολύ συχνά, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να τις ελαττώσουμε για να δούμε βελτίωση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με το itrofi.gr, αυτές είναι οι πιο «ύποπτες» τροφές:

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κυρίως όταν αντικαθιστά τροφές πλούσιες σε ίνες.

Τα

σνακς, όπως πατατάκια ή μπισκότα που περιέχουν πολλά λιπαρά, προκαλούν καθυστερημένη πέψη και αντικαθιστούν άλλα γεύματα πλουσιότερα σε φυτικές ίνες.

Τα έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι συνήθως χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν πολύ λίπος και αλάτι.

Τα τηγανητά τρόφιμα που είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν.

Τα αυγά, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα όταν δεν τα καταναλώνουμε μαζί με τροφές πλούσιες σε ίνες.

Η καφεΐνη προκαλεί συχνουρία οδηγώντας σε αφυδάτωση, σε πιο συμπαγή κόπρανα και στη συνέχεια σε δυσκοιλιότητα.

Το αλκοόλ επιβραδύνει την πέψη, ενώ μπορεί να προκαλέσει και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα προϊόντα από λευκό αλεύρι, επειδή έχουν ελάχιστες ποσότητες ινών.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι και αυτά πλούσια σε λιπαρά και χαμηλά σε φυτικές ίνες.

Η σοκολάτα γάλακτος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος και συχνά περιέχει και καφεΐνη, συστατικά που επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.

Οι ώριμες μπανάνες είναι πολύ πλούσιες σε διαλυτές ίνες, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ αντίθετα οι άγουρες έχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα