Πομπέο από το Αμπού Ντάμπι: Στοχεύουμε σε ειρηνική λύση με το Ιράν (video)

Οι ΗΠΑ στοχεύουν σε μια «ειρηνική λύση» με το Ιράν διαβεβαίωσε την Πέμπτη (19/09) από το Αμπού Ντάμπι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετά την πρόσφατη επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, για την οποία κατηγορεί την Τεχεράνη. Με την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο να είναι έκρυθμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ από το Λος Άντζελες είχε πει ότι… «Η έσχατη επιλογή με το Ιράν

είναι να πάμε σε πόλεμο», συμπληρώνοντας: «Έχουμε πολλές επιλογές απέναντι στην Τεχεράνη, τις επόμενες ώρες θα μάθετε τις κυρώσεις».

Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν. Μετά τη συνάντησή τους, ο αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο, ενώπιον των δημοσιογράφων, για την ύπαρξη «συναίνεσης» μεταξύ των χωρών του Κόλπου σχετικά με την ευθύνη που φέρει το Ιράν.

U.S. Secretary of State Mike Pompeo flew to Abu Dhabi on Thursday following his trip to Saudi Arabia. Pompeo said he has “important information” for President Donald Trump about how to respond to the recent attack on Saudi Arabia’s oil facilities.https://t.co/Sq4vV9frR0 pic.twitter.com/DWNvcYlGJS

The Voice of America (@VOANews) September 19, 2019

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό ως μια πράξη διπλωματίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εκτοξεύει απειλές για πόλεμο και ότι θα δώσει μάχη εναντίον και του τελευταίου Αμερικανού. Βρισκόμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό που στοχεύει στην επίτευξη της ειρήνης και σε μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι το Ιράν βλέπει τα πράγματα «με τον ίδιο τρόπο».

Στη Σαουδική Αραβία, την Τετάρτη (19/09), ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση ως ένα «πραγματικό τεστ» για τη βούληση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράν.

Λίγες ώρες πριν και η Σουηδική Αραβία υπογράμμισε, μέσω συνέντευξη Τύπου… «Μας χτύπησαν πύραυλοι και drones από το Ιράν». Παρουσιάζοντας συντρίμμια των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ που, όπως λένε, χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. «Είναι παράνομες και απάνθρωπες», απάντησε το Ιράν για τις νέες κυρώσεις από ΗΠΑ.

#BREAKING: Abu Dhabi Crown Prince meets with Secretary of State Mike Pompeo in Abu Dhabi, United Arab Emirates. pic.twitter.com/6EXHrCmVy0

Ryan Jensen (@realRyanJensen) September 19, 2019

US Secretary of State Mike Pompeo has landed in Abu Dhabi. His visit to the UAE is expected to focus on the recent attacks in Saudi Arabia https://t.co/ob4ENXP3lm

— The National (@TheNationalUAE) September 19, 2019


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Φωτογραφίες: thenational.ae

Keywords
Τυχαία Θέματα