Πέθανε ανήμερα της ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος η γραμματέας του Γκέμπελς
Η πρώην γραμματέας του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ Γιόζεφ Γκέμπελς πέθανε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου – Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος – σε ηλικία 106 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο δημιουργός ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή της.
Η Μπρουνχίλντε Πόμζελ πέθανε σε οίκο ευγηρίας του Μονάχου, όπως ανακοίνωσε ο Κρίστιαν Κρένες, ο οποίος πραγματοποίησε πολλές συνεντεύξεις μαζί της για την τελευταία του ταινία το 2016 με τίτλο «A German Life» («Μια Γερμανική Ζωή»).
Η Πόμζελ, η οποία εργάστηκε για τρία χρόνια ως γραμματέας και στενογράφος του Γκέμπελς, επέμενε ότι δεν είχε ιδέα για το Ολοκαύτωμα που στοίχισε τη ζωή σε έξι εκατομμύρια Εβραίους.
Γεννημένη τον Ιανουάριο του 1911, εργάστηκε κατά τα τελευταία χρόνια της εφηβείας της ως κειμενογράφος για έναν εβραίο ασφαλιστή προτού αναλάβει μια ανάλογη θέση για έναν δεξιό συγγραφέα.
Σύμφωνα με το BBC, παρότι ισχυριζόταν ότι ανέκαθεν υπήρξε απολιτική, εντάχθηκε στους κόλπους του ναζιστικού κόμματος όταν ανέλαβε την εξουσία το 1933 για να πιάσει κυβερνητική δουλειά στο γερμανικό εθνικό ραδιόφωνο.
Οι ικανότητές της ως δακτυλογράφου, όπως η ίδια είχε πει, ήταν που της εξασφάλισαν την θέση της γραμματέας του Γκέμπελς το 1942 στη διάρκεια του πολέμου, όταν εκείνος ήταν υπουργός Προπαγάνδας.
Η Πόμζελ είχε αιχμαλωτιστεί από τα σοβιετικά στρατεύματα στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προτού προσληφθεί στο γερμανικό ραδιόφωνο το 1950 όπου και εργάστηκε για τα επόμενα 20 χρόνια.
Δεν μιλούσε ανοιχτά για την θητεία της ως γραμματέα του Γκέμπελς μέχρι το 2011 που έδωσε μια συνέντευξη σε εφημερίδα και στη συνέχεια, σε μεγαλύτερη έκταση, στο ντοκιμαντέρ του 2016.
Είχε περιγράψει τον Γκέμπελς ως «έναν εμφανίσιμο άνδρα..κοντούλη», ο οποίος ήταν πάντα καλοχτενισμένος και καλοντυμένος, αλλά αλαζόνας. Η Πόμζελ υποστήριζε ότι υπήρξε απλώς μια γραμματέας και γνώριζε ελάχιστα για τις ναζιστικές θηριωδίες στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
«Δεν γνωρίζαμε τίποτα», λέει στην ταινία. «Ήμασταν όλοι παγιδευμένοι σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης», είχε πει αναφερόμενη στο ολοκληρωτικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.
Εργαζόταν ως γραμματέας στο γραφείο του Γκέμπελς από το 1942 μέχρι το 1945 όταν κατέρρευσε το καθεστώς των Ναζί και ήταν μια από τους τελευταίους αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στον εσωτερικό κύκλο των Ναζί.
Στο ντοκιμαντέρ λέει επίσης ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ ενοχή και ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να προβάλει αντίσταση γιατί ήταν πάρα πολύ δειλή. «Εκτός αν φτάσουμε να κατηγορούμε σύσσωμο τον γερμανικό πληθυσμό επειδή επέτρεψε σε αυτή την κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο…», είχε πει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη ο οποίος επιβεβαίωσε τον θάνατό της στο AFP, η Πόμζελ είχε πλήρη διαύγεια μέχρι το τέλος της ζωής της και ήταν γεμάτη ενέργεια και ελπίδα για το μέλλον.
«Βρισκόμασταν σε επαφή, τελευταία φορά της μίλησα με αφορμή τα γενέθλιά της στις 11 Ιανουαρίου», είπε ο Κρένες και πρόσθεσε ότι ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις της, το οποίο θα είναι βασισμένο στις συνεντεύξεις, πρόκειται να κυκλοφορήσει φέτος.
Όπως επισημαίνει ο Κρένες, με αφορμή την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού στον δυτικό κόσμο, (το βιβλίο) στοχεύει να γίνει «μία προειδοποίηση για τη σημερινή και τις μελλοντικές γενιές».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κίνδυνος για τις καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες από την αξιολόγηση
- Τί συμβαίνει στον άνθρωπο λίγο πριν πεθάνει;
- “Καμπάνες” και σε τρία στελέχη του στρατού για τον “αλβανικό αετό” στο Μεσολόγγι
- ΦΡΙΚΗ! Αφαίρεσαν ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟ γιγαντιαίο σκουλήκι από το έντερο 48χρονου
- Τατιάνα Στεφανίδου – Νίκος Ευαγγελάτος: Δείτε φωτογραφίες από το υπερπολυτελές σπίτι τους
- Ελληνικό μέρος ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου με τα πιο παραδεισένια νερά
- Μαρινόπουλος: Τα 15 καταστήματα που βγαίνουν στο «σφυρί» τον Φεβρουάριο – Ποιοι οι ενδιαφερόμενοι
- Εκτός ΑΝΤ1 ο Γιώργος Καραϊβάζ λίγο πριν την πρεμιέρα Χατζηνικολάου!
- 1 εκατ. άνθρωποι δεν θέλουν τον Τραμπ στη Βρετανία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Αναζωπυρώνεται η ένταση στην Ουκρανία – Νεκροί πέντε στρατιώτες
- Από βουλευτής… εργοστασιάρχης
- Νίκος Μωραΐτης: Ο τελευταίος ΔΟΛος
- Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση του Ρομάριο (εικόνες)
- Πανηγύρισε τον παγκόσμιο τίτλο κρατώντας ελληνική και αλβανική σημαία (εικόνες)
- Τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βγάζει στη «σέντρα» τον Ψυχάρη
- Τέλος ο Σπαλιάρας από το Epsilon – Το μήνυμά του στο facebook (εικόνα)
- Μωρό «υπερήρωας» το σκάει από όπου κι αν το βάλουν (video)
- Τέως βουλευτής για Ψυχάρη: «Ίσως αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη διατήρηση του σκάφους»
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Ο πρώην της Μαριάντας Πιερίδη σε βραδινή έξοδο με τη νέα του σύντροφο (εικόνες)
- Reuters: Η Γερμανία περιμένει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
- Η Άγκυρα ανοίγει και πάλι την πρεσβεία της στη Λιβύη
- Προσλήψεις στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
- Νέο τεστ αναπνοής ανιχνεύει τον καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου
- Ακόμη ένας νεκρός πρόσφυγας στη Μόρια
- Δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Ροδόπη προανήγγειλε ο Ξανθός
- Τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βγάζει στη «σέντρα» τον Ψυχάρη
- Πανηγύρισε τον παγκόσμιο τίτλο κρατώντας ελληνική και αλβανική σημαία (εικόνες)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τρίτος νεκρός στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας
- Από τη Γαλλία η νέα Μις Υφήλιος
- Τουρκία: Άρχισε μεγάλη δίκη κατηγορούμενων για το πραξικόπημα
- Η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί ψήφισης μέτρων με 180 βουλευτές
- Βίντεο – ντοκουμέντο μέσα από την τουρκική πυραυλάκατο την ώρα που προσέγγιζε τα Ίμια
- Η φυλή ιθαγενών που είναι υποψήφια για Όσκαρ (Photos-Video)
- ΑΚΕΛ: Πρόσω ολοταχώς για επανακαταμέτρηση στο Δήμο Λεμεσού
- ΑΕΚ: Συμφώνησε με τον Βραζιλιάνο Βινίσιους για το καλοκαίρι, αλλά πιέζει τη Λάτσιο να τον αφήσει ελεύθερο από τώρα!
- Το Σάββατο στην «Αγορά»: ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ- Το βιβλίο του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου