Όταν η παρέμβαση ενός καλλιτέχνη δρόμου «σπάει» το γκρίζο της πόλης – Αυτό είναι το «Mural Masters: A New Generation»

Το γκρίζο της όψης των πόλεων που ζούμε και το γκρίζο της ζωής σε μια μεγαλούπολη «σπάει» η παρέμβαση ενός καλλιτέχνη δρόμου. Ενίοτε, οδηγεί τον περαστικό σε αναστοχασμό για την καθημερινότητά του. Επιπλέον, η δημόσια καλλιτεχνική δράση διεκδικεί κάτι το οποίο, λίγο πολύ, έχει χαθεί στην Αθήνα: τον δημόσιο χώρο, υπενθυμίζοντας τη σημασία του. Ο 21ος αιώνας βλέπει, προς το παρόν, μεγάλες αλλαγές όσον αφορά την τέχνη δρόμου.

Δυστυχώς, δεν είναι πολλοί

αυτοί που έχουν την τύχη να ταξιδεύουν στον κόσμο για να παρατηρήσουν και απολαύσουν την εξέλιξη της τέχνης δρόμου. Κυκλοφορεί όμως ένα θαυμάσιο άλμπουμ, στις σελίδες του οποίου μπορούμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι: παρουσιάζεται η δουλειά περισσότερων από 90 μετρ αυτής της τέχνης, συμπεριλαμβανομένης τη δουλειάς κάποιων θρύλων, όπως οι C215, Hendrik Beikrich, Herakut, Logan Hicks, INTI, Faith LXVII, Felipe Pantone, NYCHOS και Saner. Αλλά και η δουλειά καινούργιων και ανερχόμενων.

Το κενό κάλυψαν ο εκδοτικός οίκος Gingko Press και ο συγγραφέας Kiriakos Iosifidis. Ο Κυριάκος Ιωσηφίδης γράφει και στήνει βιβλία για θέματα όπως η τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας, η χρήση του ποδήλατου και το ντιζάιν. Υπογράφει βιβλία όπως τα «Color of the Cities», «On the Road», «Chromopolis: Another Aspect of Culture», «Mural Art, from Graffiti to Trompe l’oeil», «Bikeart» και «The Bicycle in Greece, 1880-2012». Στην Ελλάδα, συντονίζει τη δραστηριότητα των ομάδων Urbanact και Bikeart.gr, που στόχο έχουν την προώθηση της δημόσιας τοιχογραφίας και τη χρήση του ποδήλατου μέσω μια ευρείας γκάμας δραστηριοτήτων.

Στις πάνω από 260 σελίδες του άλμπουμ «Mural Masters: A New Generation», με τη βοήθεια ταλαντούχων φωτογράφων, ο Ιωσηφίδης ξεναγεί τον αναγνώστη-θεατή σε μια όχι γραμμική διαδρομή από το Άρκανσο των ΗΠΑ ως τη Ζυρίχη. Βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών δίνουν πληροφορίες για την προέλευσή τους, πόσο καιρό ασκούν την τέχνη τους και πού σε όλο τον πλανήτη μπορεί κανείς να συναντήσει έργα τους. Εύχρηστο το Index της συγκεκριμένης έκδοσης, με πληροφορίες για επικοινωνία με τους καλλιτέχνες και για τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (για όσους έχουν, εννοείται).

Ένα «must own» άλμπουμ για όποιον απολαμβάνει και εκτιμά τη σημασία της τέχνης δρόμου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: amazon.com – thisiscolossal.com

Keywords
Τυχαία Θέματα