Οι «στρίνγκλες» που δεν έγιναν αρνάκια, μιλούν για τη μαγεία της πολυφωνίας στο altsantiri.gr

Συνέντευξη στη Ναταλία Κάππα

«Τι είναι οι Stringless; Έξι Στρίγγλες; Μπάντα χωρίς έγχορδα; Γυναίκες που δεν προτιμούν τα ”στρινγκ”;! Ίσως όλα αυτά μαζί αλλά και πολλά περισσότερα.» διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα των στριγγλών.
Έχει πολύ ενδιαφέρον όταν συναντάς ανθρώπους που ρισκάρουν σε πιο δύσκολους δημιουργικούς δρόμους. Είναι επίσης μαγικό κάθε φορά που διαπιστώνεις πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και πόσα πράγματα μπορεί να κάνει η ανθρώπινη φωνή.

Μια τέτοια μουσική πολυφωνία μπορεί κάποιος να απολαύσει από το γυναικείο συγκρότημα STRINGLESS, σε τραγούδια που μπορεί να γνωρίζετε ή σε άλλα πιο απρόβλεπτα αλλά έτσι ενορχηστρωμένα, ώστε να ταιριάζουν με τα ιδιαίτερα αυτά κορίτσια που δεν έχουν ανάγκη από μουσικά όργανα…

Εμείς τις εντοπίσαμε, με αφορμή 4 παραστάσεις που θα δώσουν τον Φεβρουάριο, με θέμα τι άλλο; Μα τη Γυναίκα.

-Πώς βρεθήκατε όλες μαζί; …η εικόνα σας πάντως δεν παραπέμπει σε «στρίγγλες».
Την ιδέα την είχε η Αλμπένα με την Ελιόνα Σινιάρη, πρώην μέλος του σχήματος. Θέλανε τα κορίτσια να δημιουργήσουν ένα πολυφωνικό σχήμα. Πήραν τηλέφωνο την Αλεξία Χρυσομάλλη, επίσης πρώην μέλος του σχήματος, η Αλεξία έφερε την Έλσα Μουρατίδου, η Έλσα έφερε την Βασιλική Αλεξίου και η Βασιλική Αλεξίου έφερε την Κατερίνα Μαυροφύδου… και κλείσαμε! Στρίγγλες στα live μας όντως δεν πολυφαινόμαστε, ωστόσο στις πρόβες βγαίνει όλη μας η «στριγγλοποίηση»!

-Aν θεωρήσουμε ότι το σημαντικότερο έγχορδο όργανο είναι η ανθρώπινη φωνή, της οποίας εσείς είστε η ζωντανή διαφήμιση, τελικά μάλλον stringFULL είστε και όχι stringLESS. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομα-λογοπαίγνιο;
Το όνομα μιας μπάντας είναι σημαντικό, γιατί δίνει με μια λέξη κλειδί, στοιχεία της μουσικής της ταυτότητας. Σε μας η ιδέα για το όνομα STRINGLESS έπεσε μετά από μια ιδεοθύελλα, για να χρησιμοποιήσουμε και τον ελληνικό όρο, στις πρώτες μας κιόλας συναντήσεις, αναζητώντας ένα όνομα που να διαβάζεται αλλά και να έχει κάποιο νόημα για Έλληνες και μη. Η ατάκα της Αλμπένας «θα μας δουν έξι στρίγγλες στη σκηνή και θα τρομάξουν» ήταν καταλυτική.

-Τι είναι αυτό που κάνει εύκολο σε 6 stringless να συνεργάζονται;
Ποιος είπε ότι είναι εύκολο; Είναι πραγματικά δύσκολο, ωστόσο ο κοινός μας σκοπός και στόχος καθώς και η αγάπη μας για την μουσική, κάνει τις δυσκολίες πέρα και εντέλει το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Επίσης, με τα χρόνια μάθαμε η μία την άλλη και πλέον κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις.

-Πόσο δύσκολη είναι η πολυφωνική ενορχήστρωση;
Η πολυφωνική ενορχήστρωση δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην παράδοση πολλών λαών γίνεται με βάση κάποιες γενικές κατευθυντήριες, από ανθρώπους απλούς, χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερη θεωρητική μουσική παιδεία, όπως για παράδειγμα στην Ήπειρο, στη Γεωργία κλπ. Φυσικά υπάρχει και η πεπατημένη οδός, η δυτική χορωδιακή μουσική. Εμείς, χρησιμοποιούμε τους ήδη υπάρχοντες τρόπους, αλλά βάζοντας και τη δική μας προσωπική αισθητική. Κάποιες φορές «αντιγράφουμε» τη μελωδική ή ρυθμική κίνηση άλλων οργάνων ή άλλες φορές μεταφέρουμε το κομμάτι με ήχους που να παράγει η ανθρώπινη φωνή, όχι απαραίτητα μελωδικούς. Είναι μια δουλειά που κατά κύριο λόγο χρειάζεται έμπνευση και όταν μια πρόβα των στριγγλών ρέει καλά, η έμπνευση περισσεύει!

-Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στο θέαμα τόσο γυναικών στη σκηνή, άνευ ορχήστρας;
Φαίνεται να το διασκεδάζουν αρκετά και να το χαίρονται. Μέχρι να καταλάβουν βέβαια τί ακριβώς παίζει στη σκηνή είναι λίγο πιο απόμακροι αλλά έχουμε μάθει να «σπάμε γρήγορα τον πάγο» και μετά κυλάνε τα πράγματα πολύ όμορφα και για εμάς και για το κοινό.

-Το ρεπερτόριό σας είναι ένα ταξίδι στην ιστορία των λαών της βαλκανικής και όχι μόνο. Ποιο είναι το αγαπημένο σας stringless τραγούδι;
Το αγαπημένο από τα τραγούδια μας είναι «ο αμανές του κουραμπιέ». Είναι από τα πιο θεατρικά χιουμοριστικά χριστουγεννιάτικα και αυτοβιογραφικά κομμάτια μας. Μιλάει για τον επαναλαμβανόμενο αγώνα που κάνουμε, για να χάσουμε τα παραπανίσια μας κιλά αλλά και για το πόσο τρελαινόμαστε και ξεχνάμε τη ζυγαριά στη θέα των γλυκών.

-Έχετε τραγουδήσει σε πόλεις, σε νησιά, σε θέατρα και δρόμους. Ποιες στιγμές μέχρι τώρα έχουν γραφτεί στη συλλογική σας μνήμη;
Κάθε συναυλία είναι μια κατάθεση ψυχής. Οπότε καθεμιά από αυτές, ειδικά αυτές που είναι μακριά από την έδρα μας τη Θεσσαλονίκη και προϋποθέτουν ταξίδι, μας φέρνει πιο κοντά μεταξύ μας. Ενδεικτικά, η Ικαρία και η Κρήτη, που έχουμε επισκεφτεί πάνω από μία φορά, ήταν τρομερές εμπειρίες για μας, για άλλους λόγους για την καθεμία. Μέσα στον αμπελώνα, στο μικρό θεατράκι στις Ράχες της Ικαρίας και στο κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις στο Ηράκλειο, είναι δύο από τις πιο όμορφες στιγμές μας επί σκηνής.

-Μία γυναίκα πρέπει καθημερινά να είναι πολλά, να τα προλαβαίνει όλα και να παραμένει με το χαμόγελο για να μπορέσει να βγει και η επόμενη μέρα. Εσείς πώς διαχειρίζεστε όλους αυτούς τους ρόλους, επιλέγοντας μουσικά κάτι τόσο ιδιαίτερο και απαιτητικό;
Είναι πραγματικά δύσκολο να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε τόσους ρόλους, όπως και να ανταπεξέλθουμε χρονικά σε όλες αυτές τις καθημερινές απαιτήσεις. Συμβαίνει στις stringless να αφηνόμαστε απόλυτα ελεύθερες και να είμαστε 100% ο εαυτός μας, καθώς υπάρχει απόλυτη αποδοχή των κοριτσιών στη διαφορετικότητα της καθεμιάς και η απαραίτητη υποστήριξη. Καλλιτεχνικά και μουσικά είναι εξαιρετικά δημιουργική η δουλειά που κάνουμε γιατί δεν έχουμε περιορισμούς. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία γνώμης και ελευθερία ρεπερτορίου καθώς και χώρος για να δημιουργήσουμε δικές μας μελωδίες. Οπότε, η πρόβα αποτελεί ξεκούραση και ψυχαγωγία ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλους τους υπόλοιπους ρόλους.

-Η ιστορία σας έγινε και ντοκιμαντέρ –μετά τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άγγελου Κοβότσου- που βραβεύτηκε και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2017. Πώς ήταν η εμπειρία να πρωταγωνιστείτε σε μία ταινία, με θέμα εσάς;
Υπήρχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Άγγελο Κοβότσο και έτσι μας ήταν αρκετά εύκολο να είμαστε ο εαυτός μας και να μη μας είναι «περίεργο» το να εισβάλλει μια κάμερα στη ζωή μας. Εμείς κάναμε το πρόγραμμά μας κανονικά και η παρουσία του Άγγελου ήταν τόσο διακριτική οπότε πολλές φορές τον «ξεχνούσαμε».

-Σήμερα είστε έξι. Σκοπεύετε να γίνετε περισσότερες ή θα προτιμούσατε να κάνετε συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες; Υπάρχει κάτι τέτοιο στα άμεσα πλάνα σας;
Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός 6 μας ολοκληρώνει. Αν προστεθεί κι άλλη στρίγγλα κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε όρια παράκρουσης…! Δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο ένα σχήμα με 6 τραγουδίστριες…
Η συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες όμως μας εξιτάρει ιδιαιτέρως, γιατί μας βάζει σε άλλες διαδικασίες. Μας αναγκάζει να κολυμπήσουμε και σε πιο άγνωστα για μας νερά, προσπαθώντας να εντάξουμε στην στριγγλοιδεολογία και άλλους.
Πλάνα για το μέλλον υπάρχουν πολλά. Τι θα γίνει όμως πράξη, ακόμα είναι άγνωστο.

-Αλήθεια, έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό; Τέτοια ιδιαίτερα μουσικά σχήματα έχουν μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα σε έθνικ φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο.
Έχουμε βρεθεί δυο φορές στις Βρυξέλλες για συναυλίες σε μια gallery που φιλοξενούσε πολλά έθνικ σχήματα. Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία και η αποδοχή του κοινού πολύ θερμή. Σύντομα θα ταξιδέψουμε στην Ελβετία για δύο συναυλίες και ανυπομονούμε.

-Τι πιστεύετε ότι κρύβεται μέσα στο μυαλό μιας γυναίκας;
Τα πάντα! Και όλα αυτά ταυτόχρονα!

-Ποια είναι τα σχέδια για το 2019;
Για το 2019 το πρόγραμμα είναι ότι μετά την παράσταση «Η γυναίκα είναι μυστήριον» στο Κρεμλίνο, έρχεται η Ελβετία. Δύο συναυλίες στο πλαίσιο του mediterranean festival, μία στη Ζυρίχη και μία στη Βέρνη. Έπειτα θα πάρουμε λίγους μήνες off από ζωντανές εμφανίσεις ώστε να ετοιμάσουμε καινούριο πρότζεκτ για τον επόμενο χειμώνα και ίσως και για τον επόμενο δίσκο. Το καλοκαίρι θα είμαστε σε συναυλίες ανά την Ελλάδα.

Αν επιθυμείτε να τις δείτε από κοντά, οι επόμενες 4 Κυριακές είναι η ευκαιρία για να δείτε την παράστασή τους «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ…» (10, 17, 24 Φλεβάρη και 3 Μάρτη 2019), στο ΚREMLINO GALLERY BAR (Χαϊδαρίου 6, Πειραιάς), όπου θα εμφανιστούν μαζί τους και φίλοι τους. Αυτήν, την πρώτη Κυριακή θα είναι μαζί τους ο Γιάννης Ζουγανέλης.
Η εν λόγω παράσταση αντλεί υλικό από την πάραδοσή μας, αυτή των Βαλκανίων, το λαϊκό τραγούδι αλλά και την επιθεώρηση και το θέατρο. Με ρομαντική αλλά και σαρκαστική διάθεση προσπαθούν να προσεγγίσουν το γυναικείο αρχέτυπο.

Οι STRINGLESS είναι : Albena Koutova, Βασιλική Αλεξίου, Δωροθέα Μιχαήλ, Έλσα Μουρατίδου, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Στέλλα Γιαλτζή

Keywords
μαγεια, για μας, εν λόγω, live, θεατρο, θεσσαλονικη, κρητη, ηρακλειο, εξιτάρει, βρυξέλλες, festival, καλοκαιρι, ελλαδα, γυναικα, πειραιας, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, φεστιβαλ θεσσαλονικης, χριστουγεννιατικα, γυναικα, δουλεια, εδρα, ζυριχη, θεμα, ικαρια, μουσικη, νησια, ντοκιμαντερ, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, τραγουδια, αγαπη, αισθητικη, αλεξιου, αλεξια, απηχηση, αφορμη, βγαινει, βρυξέλλες, γεωργια, γινει, γινεται, δειτε, δικη, δυτικη, εαυτος, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ελβετια, ελευθερια, ελσα, εμπνευση, εν λόγω, εξι, εξιτάρει, ερχεται, ζυγαρια, ζωη, ζουγανελης, ιδεα, θεα, θεατρα, διαφημιση, εικονα, κινηση, κιλα, λογο, μακρια, μηνες, μικρο, μυαλο, νοημα, ξεκουραση, οδος, ομορφη, ονομα, ορια, συντομα, σχεδια, σχηματα, τι ειναι, φεστιβαλ, φυσικα, φωνη, φορα, χαμογελο, χατζιδακις, χρονικα, ομορφα, αγνωστο, εμφανισεις, festival, φιλοι, γινετε, για μας, ηπειρο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, κυριακη, μια φορα, ρυθμικη, σκηνη, ταξιδι, υλικο
Τυχαία Θέματα