Οι στενές επαφές Χριστοφοράκου με συνεργάτες Σημίτη και το «δώρο Μητσοτάκη»

Κάτι περισσότερο από πυκνές επαφές φαίνεται πως είχαν στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη με τον φυγόδικο Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens κατά την περίοδο της τελευταίας τετραετίας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τα ημερολόγια της ιδιαιτέρας του, Αικατερίνης Τσακάλου, τα οποία εμπεριέχονται στη συμπληρωματική δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου που δόθηκε χθες στα

κόμματα.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι από τα επίμαχα ημερολόγια προκύπτουν και ιδιαίτερες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι τα αλλεπάλληλα ραντεβού και τηλεφωνικές επαφές, άνω των τριακοσίων, που έχουν αποκαλυφθεί ήδη από το 2010, ως επί το πλείστον αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ, δηλαδή μετά το 2004. Αυτά, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, βρίσκονται στη συνέχεια των ημερολογίων της κας Τσακάλου, τα οποία φθάνουν μέχρι και το 2009 και τα οποία δεν εμπεριέχονται στη δικογραφία που βρίσκεται στο γραφείο 131 της Βουλής.

Από την κατάθεση της Αικατερίνης Τσακάλου που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης, όπως αποκαλύπτει το Έθνος, προκύπτει ότι με βάση τα ημερολόγια που η ίδια τηρούσε ως στενή συνεργάτιδα του Μ. Χριστοφοράκου έναν μήνα πριν ανοίξουν οι τεχνικές προσφορές και εν συνεχεία σι οικονομικές για την προμήθεια συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i ο επικεφαλής της Siemens είχε ραντεβού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Γιάννο Παπαντωνίου μαζί με τον Steven Weiss τεχνικό σύμβουλο της SAIC που συνεργαζόταν με τη Siemens και επίσης στις 18 και 21 του ίδιου μήνα με τον γενικό γραμματέα
του υπουργείου.

Ακολούθησε στις 5/11 τηλεφώνημα από το γραφείο του Γ. Παπαντωνίου ενώ στις 20/11 η γραμματέας πήρε εντολή από τον Μ. Χριστοφοράκο να επικοινωνήσει με την ιδιαιτέρα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για
να ρυθμιστεί συνάντηση το ταχύτερο δυνατό.

Την ίδια ημέρα έγινε τηλεφώνημα από το γραφείο του Γ Παπαντωνίου ενώ στις 4/12/2002 υπήρξε νέο ραντεβού με τον S. Weiss. Στις 10/2/2003 υπάρχει στο ημερολόγιο της Αικ. Τσακαλσυ η σημείωση «ΚΥΣΕΑ Σκανδαλίδης Τσοχατζόπουλος Παπαντωνίου».

Με βάση τα ημερολόγια της η πρώην γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου έχει καταθέσει ότι κατά το 2001 υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του προϊσταμένου της με τον Θόδωρο Τσουκάτο ενώ κάποια στιγμή υπήρξε και συνάντηση στο γραφείο του δεύτερου.

Ακολούθησαν επικοινωνίες με τον Γ. Παπαντωνίου, συνάντηση με τον Κώστα Σκανδαλίδη και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα σε Μ. Χριστοφοράκο και Θ. Τσουκάτο.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2003 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να ανακηρύξει την κοινοπραξία SAIC ως προσωρινό ανάδοχο γεγονός που προκαλεσε την έντονη αντίδραση της ανταγωνίστριας Thales Raytheon Systems Company TRS η οποία την αμέσως επόμενη ημέρα έστειλε επιστολή npoς τον ίδιο τον Κ. Σημίτη διαμαρτυρόμενη γιατί το ΚΥΣΕΑ δεν έλαβε υπόψη τη συγκριτική αξιολόγηση των ανταγωνιστικών οικονομικών προσφορών.

Το πολιτικό γραφείο του τότε πρωθυπουργού διαβίβασε την επιστολή στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης με την επισήμανση να ληφθεί υπόψη.

Επαφές και συναντήσεις

Στο τμήμα των ημερολογίων της πρώην γραμματέως και βασικής μάρτυρος της υπόθεσης μέχρι το 2004 καταγράφονται πολλές επαφές του Μ. Χριστοφοράκου σε ορισμένες περιπτώσεις και συναντήσεις και με άλλους υπουργούς της διακυβέρνησης Σημίτη όπως με τους Χρίστο Βερελή και Τόσο Μαντέλη, αλλά και με τον Νίκο Χριστοδουλάκη για τον Σκαραμαγκά.

Όμως από τα ημερολόγια της Αικ. Τσακάλου προκύπτουν τακτικότατες επαφές και με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως με την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ακόμη τότε δεν ήταν καν βουλευτής.

Στις χιλιάδες σελίδες των ημερολογίων αναγράφεται περιστασιακά και το όνομα Grabovski, προφανώς της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πυκνές επικοινωνίες με την οικογένεια επιβεβαιώνουν τις στενές σχέσεις με τον φυγόδικο Μ. Χριστοφοράκο ακόμη και σε κοινωνικό επίπεδο αφού σε μια αναφορά τονίζεται ότι «λείπουν άτομα από το τραπέζι της Μπακογιάννη» (12/3).

Έναν μήνα νωρίτερα υπάρχει άλλη σημείωση με αναφορά «να κάνει κάτι για Μπακογιάννη». Επίσης στο σημειωματάριο της Αικ. Τσακαλου υπαρχει αναφορά στο όνομα Κώστας Μπακογιόννης με επισήμανση για «ασύρματο internet και laptop».

Στο ημερολόγιο-φωτιά της γραμματέως υπάρχει και η ακόλουθη γραπτή αναφορά «Ζαφειριάδης Μπακογιάννη σημείωμα με προδιαγραφές του συστήματος Tetra για τη δημοτική αστυνομία».

Σε άλλο σημείο το ημερολόγιο εμφανίζει τον κ Κλάδη να θέλει ραντεβού για τον Κ. Μητσοτάκη

Στη σελίδα 3 Φεβρουαρίου 2003 υπάρχει σημείωση «PC Μητσοτάκη», στις 26 Μαΐου της ίδιας χρονιάς σημείωση «Brief Μητσοτάκης», ενώ στη σελίδα της 24ης Οκτωβρίου 2003 υπάρχει σημείωση «δώρο Μητσοτάκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα