Ο Τραμπ υποδέχθηκε τον πάστορα – «Τεράστιο βήμα στις σχέσεις με την Άγκυρα» (εικόνες)

«Θέλω να σε συγχαρώ διότι στάθηκες αιτία να κινητοποιηθεί αυτή η χώρα. Γνωρίζω τι πέρασες. Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση ούτε για την Τουρκία», είπε ο ΤραμπΟ αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟ Άντριου Μπράνσον ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ, την αμερικανική διοίκηση και το Κογκρέσο, επαναλαμβάνοντας ότι αγαπάει την ΤουρκίαΟ Τραμπ υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση του Μπράνσον αποτελεί ένα «τεράστιο βήμα» για τη βελτίωση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με την ΆγκυραΑπαισιόδοξος για την τύχη του δημοσιογράφου,
Τζαμάλ Κασόγκι, ο Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον πάστορα, Άντριου Μπράνσον, τον οποίο απελευθέρωσαν χθες οι τουρκικές αρχές.

«Θέλω να σε συγχαρώ διότι στάθηκες αιτία να κινητοποιηθεί αυτή η χώρα. Γνωρίζω τι πέρασες. Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση ούτε για την Τουρκία» είπε ο Τραμπ, αφού κάθισε δίπλα στον πάστορα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διότι έκανε δυνατή την επιστροφή του Μπράνσον στην πατρίδα του.

Από την πλευρά του, ο Άντριου Μπράνσον ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ, την αμερικανική διοίκηση και το Κογκρέσο. Γονάτισε δίπλα στον μεγιστάνα στο Οβάλ Γραφείο και είπε μια προσευχή για εκείνον. Κατόπιν επισήμανε πόσο ευγνώμων είναι που ο αμερικανός ηγέτης έδωσε μάχη για εκείνον. Επανέλαβε ότι αγαπάει την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση του Μπράνσον αποτελεί ένα «τεράστιο βήμα» για τη βελτίωση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

«Ήμασταν πολύ σκληροί με την Τουρκία και θα το εξετάσουμε»

Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα στην ερώτηση που του έκαναν δημοσιογράφοι στον Λευκό Οίκο εάν η Ουάσινγκτον θα άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, μετά την απελευθέρωση του Μπράνσον.

«Ήμασταν πολύ σκληροί με την Τουρκία και θα το εξετάσουμε. Δεν συνάφθηκε καμία συμφωνία», επισήμανε ο μεγιστάνας.

«Η μοναδική συμφωνία είναι ψυχολογικής φύσεως: είμαστε πολύ διαφορετικά διακείμενοι σήμερα προς την Τουρκία» υπογράμμισε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Νιώθουμε πολύ διαφορετικά απέναντι στην Τουρκία σήμερα σε σύγκριση με χθες. Νομίζω ότι έχουμε πιθανότητες να έρθουμε πιο κοντά με την Τουρκία κι ενδεχομένως ακόμη και να έχουμε μια πολύ καλή σχέση» σημείωσε.

Απαισιόδοξος για την τύχη του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, ο Τραμπ

Παράλληλα, ο Τραμπ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την τύχη του σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους δολοφονήθηκε από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας.

«Δεδομένης της κατάστασης αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως πιθανόν δεν θα τον ξαναδούμε και αυτό είναι πολύ θλιβερό», δήλωσε ο Τραμπ σχετικά με το θέμα του δημοσιογράφου.

«Η πρώτη μας ελπίδα είναι ότι δεν έχει σκοτωθεί, όμως ενδεχομένως τα πράγματα δεν προοιωνίζονται καλά», συμπλήρωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι θα τηλεφωνήσει απόψε ή αύριο Κυριακή στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι οι ΗΠΑ θα «αυτοτιμωρούνταν» εάν ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, ακόμα κι αν αποδεικνυόταν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη κι ότι υπάρχουν κι άλλοι «σκληροί» τρόποι αντίδρασης στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

«Σχετικά με την παραγγελία των 110 δισ. δολαρίων, το μόνο που θα κάνουν είναι να τη δώσουν σε άλλες χώρες και νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ ανόητο για τη χώρα μας», επισήμανε ο μεγιστάνας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση κατά της Σαουδικής Αραβίας, εάν αποδειχθεί ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας ωστόσο σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι έχει εργαστεί πολύ σκληρά για την παραγγελία αμερικανικών όπλων από τους Σαουδάραβες, ύψους 110 δισ. δολαρίων.

«Εργάστηκα πολύ σκληρά για να πάρω την παραγγελία για τον στρατό – 110 δισ. δολάρια, πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει. Όμως, εάν δεν τα αγοράσουν από εμάς, θα τα αγοράσουν από τη Ρωσία, την Κίνα», είπε.

«Πιστεύω ότι θα αυτοτιμωρηθούμε εάν το κάνουμε αυτό. Υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε που είναι πολύ σθεναρά» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – ReutersAFP – Sputnik)

Keywords
Τυχαία Θέματα