Ο Τραμπ συνεχάρη τον Πούτιν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές

Τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχάρη ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, διευκρινίζοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Τραμπ και ο Πούτιν υπογράμμισαν τη σημασία της από κοινού συνεργασίας για τον περιορισμό της κούρσας των εξοπλισμών, ενώ συζήτησαν για την κρίση στην Συρία και την Ουκρανία. «Συζητήθηκαν το συριακό

ζήτημα και η ενδοουκρανική κρίση» ενώ «και οι δύο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη να επιτευχθεί σύντομα πρόοδος στην επίλυση τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη να εργασθούν από κοινού για την επίτευξη στρατηγικής σταθερότητας και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του.

Μεταξύ άλλων οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο και «εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ορισμένη μείωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο», ενώ «έδωσαν έμφαση στην συνέχιση των προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν συζήτησε επίσης με τον Τραμπ τις περαιτέρω ρωσο-αμερικανικές επαφές, δεδομένων των αλλαγών που επήλθαν στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ . «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην μελέτη του ζητήματος που αφορά την διεξαγωγή μιας ενδεχόμενης συνάντησης κορυφής» διευκρινίζει το Κρεμλίνο. Επισημαίνεται ακόμη ότι «γενικά η συζήτηση ήταν εποικοδομητική ουσιαστική και προσανατολισμένη στο να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα».

Επισημαίνεται επίσης ότι κατά την ανταλλαγή απόψεων που είχαν οι δύο ηγέτες στα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας «εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την επανενεργοποίηση της» και μάλιστα «έγινε ξεχωριστή αναφορά στον ενεργειακό τομέα».

Ο Λευκός Οίκος, όπως δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο Reuters, θα εκδώσει την δική του ανακοίνωση για την συνομιλία που είχε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ με τον ρώσο πρόεδρο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα