Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αγορά 100 εκατ. δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού έναντι $1,5 δισ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη σύναψη νέας σύμβασης, έναντι τιμήματος 1,5 δισεκ. δολαρίων, για την αγορά και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του πειραματικού εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, κατά σειρά την έκτη τέτοια συμφωνία του ομοσπονδιακού κράτους από τον Μάιο.

«Με ικανοποίηση ανακοινώνω ότι κλείσαμε συμφωνία με τη Moderna

για την παραγωγή και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της εναντίον του κορονοϊού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι η ιδιοκτήτρια αυτών των δόσεων εμβολίων, θα τις αγοράσουμε», τόνισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες Τρίτη στον Λευκό Οίκο.

Η Moderna, εταίρος του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), είναι μια από τις τρεις κοινοπραξίες στη Δύση που έχουν εισέλθει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών πειραματικού εμβολίου, η συγκεκριμένη σε 30.000 εθελοντές, από τον Ιούλιο (οι άλλες δύο είναι οι συμμαχίες Oxford/AstraZeneca και Pfizer/BioNTech).

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σε μικρό δείγμα ανθρώπων που συμμετείχαν εθελοντικά, έδειξαν ότι το εμβόλιο πράγματι δημιουργεί ανοσολογική απόκριση.

Δεν αναμένεται να είναι γνωστό πριν από το τέλος της χρονιάς το νωρίτερο εάν το εμβόλιο των Moderna/NIH είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με τον Δρ. Άνθονι Φάουτσι, διευθυντή του ινστιτούτου που χειρίζεται την κλινική δοκιμή, μολονότι ο Τραμπ έχει εκφράσει την ελπίδα ότι θα υπάρχουν νέα για αυτό ήδη προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, την 3η Νοεμβρίου.

Η συμφωνία ανεβάζει στα 2,48 δισεκ. δολάρια την επένδυση του αμερικανικού δημοσίου στη Moderna, εταιρεία βιοτεχνολογίας που δεν ιδρύθηκε παρά λιγότερο από μια δεκαετία πριν και, ως τώρα, δεν είχε κατασκευάσει ποτέ εμβόλιο.

Καμία άλλη εταιρεία ή όμιλος του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας δεν έχει λάβει τόσο υψηλό χρηματικό ποσό από την Ουάσινγκτον στην κούρσα για την κατασκευή εμβολίων που θα εγγυώνται την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Η συμφωνία με τη Moderna περιλαμβάνει επίσης δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 400 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τόσο της εταιρείας όσο και του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην άμεση παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων μόλις το εμβόλιο εξασφαλίσει έγκριση και έως και 500 εκατομμυρίων δόσεων κατόπιν, θα έχουμε επομένως 600 εκατομμύρια δόσεις», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, αναφέροντας αισθητά υψηλότερο αριθμό από αυτόν για τον οποίο κάνουν λόγο οι ανακοινώσεις.

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει πλέον δαπανήσει με τη συμφωνία αυτή τουλάχιστον 10,9 δισεκ. δολάρια για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων εναντίον του SARS-CoV-2. Έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τις εταιρείες Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer και Sanofi, καθώς και 300 εκατ. δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της AstraZeneca, συνολικά δηλαδή 800 εκατ. δόσεις (ακόμη πειραματικών ως αυτό το στάδιο) εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα