Ο Θοδωρής Μαυρογιώργης (Wedding Singers) μας εξηγεί πώς θα πάρουν «Τα ηχεία» φωτιά

Συνέντευξη στη Ναταλία Κάππα

Τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη τον γνώριζα από τους Wedding Singers, οι οποίοι ήδη μια δεκαετία κοντά στα μουσικά δρώμενα, είχαν αφήσει το στίγμα τους σε διάφορους χώρους. Το 2015 βγήκαν νικητές του Jumping Fish Artist Contest με το κομμάτι “Electric Wire“, ενώ από τότε τους είδαμε και σε μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους, και με δική τους δουλειά πέρα από τις ωραιότατες διασκευές που μας είχαν συνηθίσει.

Όταν προετοιμάζω συνέντευξη κάποιου μουσικού, αυτό που από χρόνια κάνω είναι να βάζω να παίζει η μουσική του στα αυτιά μου. Μου δίνει την αίσθηση ότι έχει ξεκινήσει ήδη η κουβέντα μας, γιατί η μουσική για τον μουσικό είναι ο τρόπος που μας επικοινωνεί τον μικρόκοσμό του, ένα κομμάτι του, που σημαίνει ότι μπορεί να μην το ξέρει ο Θοδωρής αλλά ήδη «τα λέμε».

Αν και ξεκίνησα με την πρώτη προσωπική δουλειά του, δια χειρός του φοβερού διδύμου Γεράσιμου Ευαγγελάτου (στίχοι) και Θέμη Καραμουρατίδη (μουσική) που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι που μας πέρασε, αυτό που με κόλλησε είναι η εκτέλεση του τραγουδιού κόβω_τις_φλέβες_μου «Σε έχω βρει και σε χάνω» αλλά και το «Κοίτα εγώ» της φίλης του Νατάσας Μποφίλιου. Ποτέ δεν περίμενα να μου αρέσουν τόσο αυτά το τραγούδια -εκτός Νατάσας- και μάλιστα από μία ανδρική φωνή… αλλά με τέτοια φωνή (φωνάρα) τελικά δεν ήταν δύσκολο.

Ο Θοδωρής που κινείται μουσικά σε όλα αυτά τα τραγούδια, ελληνικά και ξένα, που τόσο έχουμε αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια, θα είναι σήμερα και την άλλη Παρασκευή, ζωντανά με μία παράσταση που λέγεται «Τα Ηχεία». Τα ηχεία (speakers) όπως εύστοχα διαβάζω στο κάλεσμα της παράστασης «αποτελούν μία διάταξη/συσκευή, η οποία έχει σκοπό τη μετατροπή της λαμβανόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (εισερχόμενο σήμα) σε ακουστική ενέργεια. «Τα Ηχεία» του Θοδωρή Μαυρογιώργη είναι ένα live που προσδοκά και το ακριβώς αντίθετο. Να μετατρέψει, με όσα θα έπαιζαν τα δικά του ηχεία, τη δική σας ακουστική ενέργεια σε ηλεκτρική.»

Τα υπόλοιπα μας τα λέει παρακάτω ο ίδιος.

-«Τη Μέρα Που σε Γνώρισα» τι θα έλεγες στους Καραμουρατίδη και Ευαγγελάτο μετά από τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του τραγουδιού σας;
Θα τους έλεγα πως είμαι πραγματικά τυχερός και ευγνώμον που συνεργαστήκαμε και η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη τώρα που θα βγει και το δεύτερο κομμάτι της συνεργασίας μας. Κάνω λίγο spoil.
Ναι, θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό ένα τραγούδι που θα παίξουμε και στα επερχόμενα live μας με τη μπάντα μου, σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη.

-Πες μας τα νέα των Wedding Singers
Οι Wedding Singers έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο τους δίσκο από τον Δεκέμβρη και είμαστε δυστυχώς σε αυτή την άχαρη και χρονοβόρα διαδικασία για να κυκλοφορήσει. Ακόμα δεν έχω κάτι χειροπιαστό να σας πω, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό θα λυθεί εντός των επόμενων ημερών και θα κυκλοφορήσει σύντομα σε ένα δισκοπωλείο της γειτονιάς σας. Υπάρχουν μερικές εμφανίσεις προγραμματισμένες που θα ανακοινωθούν στα social media της μπάντας προσεχώς και μερικά ακόμα πιο ωραία πλάνα για το καλοκαίρι.

-…αλλά και των Bejeezus
Οι Bejeezus συνεχίζουν το διασκεδαστικό τους έργο όπως ξέρουν να κάνουν καλά. Συμμετέχουμε σε πολλά private events και γαμήλια πάρτι και περνάμε πραγματικά υπέροχα. Στα σχέδιά μας είναι να μοιράσουμε και μια δεύτερη διασκευή μετά το My heart will go on, στο άμεσο μέλλον, και για αυτό το λόγο στο επόμενο διάστημα θα στήσουμε το κλιπ για αυτό το κομμάτι.

-Πως είναι να τραγουδάς από Archive μέχρι Μηλιώκα; Εγώ που ακούω από Archive μέχρι Μηλιώκα «δεν αισθάνομαι και πολύ καλά»…
Θαρρώ πως είναι σωτήριο να κάνεις κάτι τέτοιο. Εμένα, προσωπικά, με λυτρώνει γιατί νιώθω πως μπορώ να εκφράσω όλες τις πτυχές του εαυτού μου. Αν δεις τα playlist που φτιάχνω με τη μουσική που ακούω στο αυτοκίνητο, θα φρίξεις. Θα συναντήσεις από Μοσχολιού, Κραουνάκη , Τσιτσάνη και Τρύπες μέχρι Στίχοιμα, Eminem, Pink Floyd, Skeewif και Thievery Corporation. Οπότε, συνήθως, όταν «δεν αισθάνομαι και πολύ καλά» βάζω ένα τέτοιο playlist για να έρθω στα συγκαλά μου.

-Σε έχουμε δει στη σκηνή με την Μποφίλιου αλλά και με την Idra Kayne. Πώς αισθάνεσαι δίπλα σε τόσο διαφορετικές και συνάμα ξεχωριστές γυναικείες φωνές;
Αρχικά να εστιάσουμε πρώτα στο «ξεχωριστές» γιατί πραγματικά και η Idra και η Νατάσα είναι όντως ξεχωριστές, πέρα από το ξεχωριστές φωνές που δε χρειάζεται να το επιβεβαιώσω εγώ, το επιβεβαιώνει ο κόσμος.
Νομίζω, πως όταν βρίσκεσαι επί σκηνής με αυτά τα κορίτσια νιώθεις ασφάλεια γιατί είναι εξαιρετικές στη δουλειά τους και φουσκώνεις λίγο τα στήθια σου από περηφάνια που στέκεσαι καλλιτεχνικά δίπλα τους.
Είναι από τις στιγμές που αποζητάς στην καριέρα σου και αναπολείς όταν έχουν περάσει.

-Μετά την πρώτη σου προσωπική δουλειά, πότε θα δούμε τη δεύτερη;
Έχουμε, σχεδόν, τελειώσει με την ηχογράφηση του νέου τραγουδιού, σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Μέσα στο Φεβρουάριο θα ολοκληρωθούν οι ηχογραφήσεις, οπότε μετά το δυνατό συντομότερο θα κυκλοφορήσει.
Και υπάρχουν κι άλλα δισκογραφικά σχέδια για το 2019, αλλά νομίζουν πως αργήσουν ακόμα, αλλά θα καταφέρουμε να έχουν ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

-Πόσο εύκολο, δύσκολο ή μάλλον ενδιαφέρον (;) είναι να τρέχεις σόλο καριέρα και δύο γκρουπ; …και οικογένεια μετά τέκνων;
Το «τρέχεις» είναι η λέξη κλειδί. Ευτυχώς η γυναίκα μου εκτός από πανέμορφη είναι και υπομονετική και γεμάτη κατανόηση, οπότε με «αφήνει». Στην πραγματικότητα, βέβαια, πέρα από το ζόρικο τρίπτυχο «κλάμα, πάνα, μπιμπερό» οι στιγμές της χαράς είναι απεριόριστες. Προφανώς, η αϋπνία γίνεται το κολλητό σου φιλαράκι για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά όσο δύσκολο είναι να τρέχουν τα πάντα μαζί είναι κι άλλο τόσο ενδιαφέρον. Θεωρώ, όμως, παρόλα αυτά πρώτα τον εαυτό μου μπαμπά και μετά καλλιτέχνη. Η μουσική είναι αυτό που θα με κατατρέχει όλη μου τη ζωή και θα θεραπεύει όποιες μικρές πληγές μου δημιουργούνται από την διαρκή αναζήτηση για δημιουργία και δεν μπορώ να διανοηθώ πως αλλιώς θα μπορούσα να τις επουλώσω, αλλά πάντα οι γιοί μου και η γυναίκα μου θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε οτιδήποτε κι αν κάνω.

-Αγαπάς το βινύλιο ή προτιμάς τον ήχο μέσω άυλων μέσων;
Άργησα να συναντηθώ ηλικιακά με το βινύλιο η αλήθεια είναι, και αυτό οφείλεται περισσότερο σε οικονομικούς λόγους. Ήταν αρκετά πιο ακριβό πριν είκοσι χρόνια να έχεις πικ-απ και δισκοθήκη, από το να αγοράζεις cd ή κασέτες, για μένα που έχω προλάβει το μολύβι και την κασέτα και το πάτα το rec από το ραδιόφωνο. Όταν συναντηθήκαμε όμως, νομίζω πως δε θα το άλλαζα με τίποτα. Μόνο και μόνο η διαδικασία να πιάσεις στα χέρια σου το δίσκο, να το βγάλεις από τη θήκη του προσεκτικά και να τον τοποθετήσεις στο πικ-απ είναι ολόκληρη μαγική ιεροτελεστία.

-Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος/CD που αγόρασες;
Η πρώτη κασέτα που έπεσε στα χέρια μου ήταν τα «Αγροτικά» του Β.Παπακωνσταντίνου, το πρώτο cd που αγόρασα αν θυμάμαι σωστά είναι το «Toys in the Attic» των Aerosmith και ο πρώτος δίσκος ήταν των Pink Floyd το «The dark side of the moon».

-Με ποιο καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς για ένα ελληνικό και με ποιον για ένα ξένο τραγούδι;
Δύσκολη πίστα αυτή η ερώτηση. Όπως θα έχεις καταλάβει από πριν λόγω «δεν αισθάνομαι και πολύ καλά», μου είναι τραγικά δύσκολο να επιλέξω έναν μόνο. Οπότε θα παραβλέψω το «ένα» γιατί άλλωστε ένα ίσον κανένα.
Δε θα μακρηγορήσω, αλλά το “ένας” είναι κινέζικο βασανιστήριο.
Από ξένους καλλιτέχνες θα ήθελα σίγουρα David Bowie, Tom Yorke, Alt&J, Mumford and Sons, Paolo Nutini, Royksopp και από Έλληνες νομίζω πως θα χοροπηδούσα από τη χαρά μου αν συνεργαζόμουν με Δεληβοριά, Ιωαννίδη, Αγγελάκα, Παυλίδη, Κραουνάκη, Γαλάνη, Μαραβέγια. Αν με αφήσετε θα συνεχίσω να σας λέω μέχρι και ιδέες για κάθε συνεργασία με λεπτομέρειες. Φαντασιόπληκτος γαρ.

-Πού μπορούμε να σε δούμε αυτόν τον καιρό και ποια είναι τα σχέδια σου για το 2019;
Για δυο Παρασκευές, 1/2 και 8/2, θα είμαστε με την μπάντα μου στο Κρεμλίνο Gallery bar, με τον Χρήστο Παπαμιχάλη στην καλλιτεχνική επιμέλεια. Τα σχέδια άλλωστε δεν τελειώνουν ποτέ.

Υπάρχει πλάνο για να ολοκληρωθεί ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος μέσα στο 2019, και για μερικές ακόμα εμφανίσεις μέσα στο καλοκαίρι με τη μπάντα, κι ίσως ένα ακόμα Radiotrip του Χρήστου Παπαμιχάλη όπως αυτό που κάναμε στο Σταυρό του Νότου plus.

Αλλά κάθε μέρα καταστρώνονται και καινούρια. Άλλωστε το πιο όμορφο στα σχέδια είναι η διαδικασία του σχεδιασμού τους, παρά τα ίδια τα σχέδια.

Την παράσταση του Θοδωρή «Ηχεία [τα]*» μπορείτε να τη δείτε σήμερα και την άλλη Παρασκευή. Πρόκειται για μία παράσταση με τραγούδια που ακούσαμε και παίξαμε από κασέτες και κασετόφωνα, από πικάπ και βινύλια, από cd και cd players, από mp3 players και ηχοσύνολα αυτοκινήτου, τραγούδια παλιά και ολοκαίνουρια, ελληνικά και ξένα, που όλα έχουν το ίδιο κοινό χαρακτηριστικό. Με το που πέφτει η πρώτη νότα θες να δυναμώσεις την ένταση. Να παίξουν δυνατά μέσα μας και έξω μας.

Ξεκινήστε λοιπόν το μήνα μουσικά και δυναμώστε Τα Ηχεία στο Kremlino Gallery Bar. Είσοδος 7 ευρώ.

Keywords
wedding, singers, φωτια, θοδωρης, jumping fish, pink floyd, thievery corporation, david bowie, συγκεκριμένο, fish, σημαίνει, καλοκαιρι, live, νέα, media, heart, archive, eminem, pink, βινύλιο, οφείλεται, rec, toys, aerosmith, moon, david, bowie, mp3, θες, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, θηκη κινητου, η ζωη ειναι ωραια, δυνατα, αυτοκινητο, γυναικα, δουλεια, ηχεια, καριερα, μουσικη, ραδιοφωνο, τα νεα, τραγουδια, eminem, mp3, αυτια, βινύλιο, βινυλια, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, δειτε, δικη, δρωμενα, ευκολο, ευρω, ενεργεια, ζωη, ιδεες, ιδια, ιδιο, εικοσι, θες, θηκη, ηχο, ηχογραφηση, κι αλλο, λεπτομερειες, λογο, μηνες, μοσχολιου, μπορειτε, παντα, οικογενεια, ολη μου τη ζωη, οφείλεται, παπακωνσταντινου, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συντομα, στιγμα, σχεδια, τρυπες, φωνη, χαρα, aerosmith, archive, ασφαλεια, μποφιλιου, bowie, david bowie, david, wedding, ελληνικα, εμφανισεις, heart, fish, jumping fish, κομματι, media, νιωθεις, pink, pink floyd, πληγες, rec, σημαίνει, σκηνη, singers, thievery corporation, τυχερος, χερια
Τυχαία Θέματα