Ο Σπανούλης κορυφαίος παίκτης για τις κρίσιμες στιγμές – Δεύτερος ο Διαμαντίδης

Τους καλύτερους παίκτες για να πάρουν το τελευταίο σουτ όταν η μπάλα «καίει» στα τέλος του αγώνα, δημοσίευσε η Euroleague με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι στην πρώτη θέση και τον Δημήτρη Διαμαντίδη στη δεύτερη.

Την λίστα συνέταξε ο δημοσιογράφος Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς που έγραψε για τον αρχηγό των «ερυθρόλευκων»: «Είναι κάτι περισσότερο από καθοριστικός παίκτης. Ο Σπανούλης είναι ο δεύτερος παίκτης, μετά τον Τόνι Κούκοτς, που έχει αναδειχθεί 3 φορές MVP σε

φάιναλ-4 της Euroleague, αλλά ο μόνος που έχει συνδυάσει αυτή την ατομική διάκριση με ισάριθμα τρόπαια της ομάδας του. Ένας χαρισματικός πλέι μέικερ, ένας άριστος ηγέτης και ασύγκριτος σκόρερ, τόσο μακριά όσο και κοντά στο καλάθι. Ο Σπανούλης πάνω από όλα είναι ένας «βράχος» εμπιστοσύνης, τόσο για τους συμπαίκτες του όσο και τους προπονητές του. Λίγες ομάδες εξαρτώνται από ένα παίκτη όπως ο Ολυμπιακός από τον Σπανούλη.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τελικός της Euroleague το 2013 στο Λονδίνο με την Ρεάλ Μαδρίτης, όταν οι Πειραιώτες βρέθηκαν πίσω στο σκορ ακόμη και με 17 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο «Kill Bill» ήταν απών. Στο δεύτερο μισό του αγώνα, όμως, ο Σπανούλης σημείωσε 22 πόντους με 5/9 τρίποντα και οδήγησε την ομάδα του στον δεύτερο σερί τίτλο της. Στον προηγούμενο τελικό (σ.σ. το 2012 στην Κωνσταντινούπολη με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) ο Σπανούλης ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στον Πρίντεζη για το νικητήριο καλάθι».

«Παίκτης ιδιοφυία» ο Διαμαντίδης

Όσον αφορά τον εμβληματικό αρχηγό του «τριφυλλιού», ο Σέρβος αρθρογράφος σημείωσε: «Για πολλούς το 13 σημαίνει κακή τύχη, αλλά όχι για τον Δημήτρη Διαμαντίδη που φόρεσε την φανέλα με το «γρουσούζικο» αριθμό στον Παναθηναϊκό και έκανε μια τεράστια καριέρα από το 1999 μέχρι το 2016. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν ήταν καλύτερος αμυντικός, κερδίζοντας το σχετικό βραβείο της Euroleague έξι φορές, πασέρ (πρώτος σε ασίστ το 2011 και το 2014) ή ηγέτης του Παναθηναϊκού, οδηγώντας τον σε τρία τρόπαια (2007, 2009, 2011), παίρνοντας παράλληλα το βραβείο του MVP του φάιναλ-4 το 2007 και το 2011, χρονιά που αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Είναι ακόμα πρώτος στην ιστορία της Euroleague σε ασίστ και κλεψίματα.

Ένας παίκτης ιδιοφυία. Αριστερόχειρας, ένα πλεονέκτημα για πολλούς προπονητές, ένας μαχητής και μεγάλος σουτέρ. Αλλά πάνω από όλα ήταν ένας σπουδαίος ηγέτης. Τα καλύτερα χρόνια του Παναθηναϊκού, που έχει τους περισσότερους τίτλους στην διοργάνωση από τότε που καθιερώθηκαν τα φάιναλ-4, συνέπεσαν με την καριέρα του Διαμαντίδη και αυτό τα λέει όλα. Η Euroleague δεν είναι ίδια χωρίς αυτόν».

Αναλυτικά η σχετική λίστα:

10. Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς (Σέρβος, 1954)
9. Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο (Ισπανός, 1959)
8. Μίρζα Ντελίμπασιτς (Βόσνιος, 1954-2001)
7. Σέρχιο Γιουλ (Ισπανός, 1987)
6. Μπομπ ΜακΑντου (Αμερικανός, 1951)
5. Ταλ Μπρόντι (Ισραηλινός, 1943)
4. Σεργκέι Μπέλοφ (Ρώσος, 1944-2013)
3. Τόνι Κούκοτς (Κροάτης, 1968)
2. Δημήτρης Διαμαντίδης (Έλληνας, 1980)
1. Βασίλης Σπανούλης (Έλληνας, 1982)

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα