Ο Έλληνας Στέφανος Τσιτσιπάς είναι το πιο λαμπρό ανατέλλον αστέρι του τένις

Την περασμένη σεζόν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε μόνο σε τέσσερις αγώνες κατά τη διάρκεια του ATP World Tour. Έναν χρόνο αργότερα, μερικοί από τους αντιπάλους του Τσιτσιπά έχουν ήδη αλλάξει γνώμη για το μέλλον του στο παγκόσμιο τένις.

Η ταχεία άνοδος του 20χρονου έλληνα τενίστα στην παγκόσμια κατάταξη ήταν η πιο εντυπωσιακή σε σύγκριση με άλλους τενίστες της γενιάς του. Η «αποκάλυψή» του έγινε στο Barcelona Open τον περασμένο

Απρίλιο, επικρατώντας των Ντομινίκ Τίεμ και Πάμπλο Καρένο Μπούστα στο δρόμο προς τον τελικό, όπου και ηττήθηκε από τον τρομερό Ραφαέλ Ναδάλ.

«Ένιωσα συναισθηματικά συνδεδεμένος με τους θεατές και τον τόπο που έπαιζα. Ωστόσο, η ήττα αυτή με ωρίμασε. Με έκανε πιο γενναίο και πιο έμπειρο», είπε ο Στέφανος για την ήττα του στον τελικό της Βαρκελώνης.

Από τη Βαρκελώνη κι έπειτα ο Τσιτσιπάς έφτασε στα προημιτελικά ή και ακόμα παραπάνω στα τουρνουά του Estoril, του Σ-Χερτόγκενμπος και της Ουάσιγκτον. Επιπλέον, στο Γουίμπλεντον έγινε ο πρώτος έλληνας παίκτης ATP που κατάφερε να προκριθεί στον 4ο γύρο σε τουρνουά Open.

Ευλογημένος με ένα γρήγορο φόρχαντ, ο Τσιτσιπάς συνέχισε την άνοδό του αυτή και στο Rogers Cup του Τορόντο. Στο ντεμπούτο του στο τουρνουά, πέρασε από τους δύο πρώτους γύρους με καθαρές νίκες έναντι του Νταμίρ Τζουμούρ και του φιναλίστ του French Open, Ντομινίκ Τίεμ. Μάλιστα, ο Αυστριακός – που βρίσκεται στο τοπ 10 της παγκόσμιας κατάταξης – είναι ο πρώτος αντίπαλος σε τόσο υψηλή θέση που έχει ηττηθεί από τον Τσιτσιπά αρκετές φορές.

«Δεν έχει πραγματικά κάποια αδυναμία. Παίζει γρήγορα και επιθετικά και από τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι θα είναι ένας από τους κορυφαίος παίκτες στο μέλλον. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα τον δούμε σίγουρα ανάμεσα στους 10 καλύτερους του κόσμου», σχολίασε ο Τίεμ έπειτα από την ήττα του στο Τορόντο.

Λίγο αργότερα, ο Τσιτσιπάς κατέγραψε αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του μέχρι σήμερα. Η νίκη του επί του άλλοτε ηγέτη της παγκόσμιας κατάταξης Νόβακ Τζόκοβιτς με σκορ 6-3, 6-7 (5), 6-3 ήρθε έπειτα από μια αναμέτρηση που διήρκησε 139 λεπτά, όπου το ανερχόμενο αστέρι δεν έδειξε να φοβάται καθόλου τον παίκτη που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους των τουρνουά Open.

«Νιώθω πολύ περήφανος για τον εαυτό μου, αφού μπόρεσα να βάλω την Ελλάδα πιο βαθιά στον χάρτη του τένις. Είμαι σίγουρος ότι κάνω περήφανη την οικογένειά μου, όλους εκείνους που με παρακολουθούν, τον πατέρα μου και προπονητή μου. Ήταν μια πολύ συναισθηματική νίκη», δήλωσε ο Τσιτσιπάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τον αγώνα.

Ακόμα και ο ίδιος ο Τζόκοβιτς τον επαίνεσε για αυτή του τη νίκη. Ο Σέρβος δεν απογοητεύτηκε από την ήττα στο πρώτο του παιχνίδι μετά την κατάκτηση του Γουίμπλεντον και αναγνώρισε την απόδοση του αντιπάλου του λέγοντας πως «είναι αναμφίβολα ένας από τους ηγέτες της νέας γενιάς. Είναι πολύ αφοσιωμένος, πειθαρχημένος και ταλαντούχος. Αν συνεχίσει έτσι, θα έχει ένα λαμπρό μέλλον».

Αισίως, η συμμετοχή του στον τελικό του Τορόντο της 12ης Αυγούστου ήταν γεγονός. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και ένα δώρο για τα 20α του γενέθλια, ακόμα κι αν έχασε το τρόπαιο από τον κορυφαίο Ραφαέλ Ναδάλ.

Επόμενος σταθμός, η «πόλη που ποτέ δεν κοιμάται» και το δεύτερο US Open στην καριέρα του 20χρονου πια Τσιτσιπά. Πέρσι, είχε λάβει μέρος στην ίδια διοργάνωση ως 161ος στην παγκόσμια κατάταξη• μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να κάνει ένα τεράστιο άλμα 146(!) θέσεων και να φτάσει στο Grand Slam της Νέας Υόρκης ως νούμερο 15.

Στον πρώτο γύρο, νίκησε τον Ισπανό Ρομπρέδο υπό συνθήκες αποπνικτικής ζέστης και υγρασίας και έτσι, προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο.

Όμως, εκεί – φανερά εξαντλημένος από το αφόρητο κλίμα, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος – ηττήθηκε από τον Μεντβέντεφ με σκορ 6-4, 6-3, 4-6, 6-3.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι αναμφισβήτητα το πιο λαμπρό ανατέλλον αστέρι του τένις. Οι ήττες που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα δεν θα πρέπει να είναι τίποτε άλλο παρά εμπειρίες και μαθήματα για τη μελλοντική του πορεία, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι μακρά.

Εν τω μεταξύ, το τουρνουά των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζεται, με τον τελικό να είναι προγραμματισμένος για τις 9/9/18. Σύμφωνα με τη SportingBet, το τρόπαιο του US Open 2018 θα απονεμηθεί στον νικητή της αναμέτρησης Ναδάλ – Τζόκοβιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα