Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για τον κορονοϊό: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επιδημία (video)

Οι χώρες σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία του νέου κορονοϊού και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός, προειδοποίησε την Τρίτη (25/10) ένας κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προετοιμασία για πιθανή επιδημία στις ΗΠΑ…

Ο Δρ. Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ-Κίνας για την επιδημία, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στη Γενεύη, ότι η «εντυπωσιακή κινητοποίηση» του Πεκίνου για τη διαχείριση της επιδημίας έδειξε πώς τα επιθετικά βήματα θα μπορούσαν να περιορίσουν

τη μετάδοση της ασθένειας. Ο κόσμος «απλώς δεν είναι έτοιμος» για να αντιμετωπίσει την επιδημία, τόνισε.

Οι Αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν κλίνες στα νοσοκομεία, ζώνες απομόνωσης και αναπνευστικές συσκευές για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνέχισε, προσθέτοντας: «Η Κίνα ξέρει πώς να κρατάει ζωντανούς τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον Έιλγουορντ, ο αριθμός των κινέζων εργαζομένων στον ιατρικό τομέα που έχουν προσβληθεί από τον Covid-10 μειώνεται και πλέον υπάρχουν εφόδια για αυτούς. Πρόσθεσε ότι κατά τα φαινόμενα δεν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν έχουν καταγραφεί από τις κινεζικές αρχές καθώς οι περιπτώσεις ασυμπτωματικής μετάδοσης δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής εικόνας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (24/02) ο Έιλγουορντ είχε κρούσει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας, παρότι –όπως τόνισε- είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για κάτι τέτοιο.

ΗΠΑ: Προετοιμασία για πιθανή επιδημία

Οδηγίες προετοιμασίας των αμερικανών πολιτών για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊου στις ΗΠΑ απευθύνουν πλέον τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), επαναξιολογώντας την κατάσταση, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε πολλές άλλες χώρες. Έως πρότινος οι συγκεκριμένες μονάδες υγείας είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο να σταματήσουν τον Covid-19 ώστε να μην μπει στη χώρα και έθεταν σε καραντίνα πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.

«Τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την εξάπλωση σε άλλες χώρες αύξησαν τις ανησυχίες και την πρόβλεψη ότι θα έχουν εξάπλωση και εδώ», εξήγησε η Δρ. Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων των CDC. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Μεσονιέρ είπε ότι ο άγνωστος παράγοντας είναι το πότε θα φτάσει ο ιός και πόσο σοβαρή θα είναι η επιδημία στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ, καταθέτοντας σε μια υποεπιτροπή της Γερουσίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα στις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό, κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας, αφού πρότεινε περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου του. «Μολονότι ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός, υπάρχει πλέον εξάπλωση σε ορισμένες χώρες, εκτός της Ασίας, κάτι που είναι βαθιά ανησυχητικό», είπε ο Αζάρ, αναφέροντας τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στο Ιράν και την Ιταλία.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «CNBC», σημείωσε ότι οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξάπλωση του ιού στη χώρα. Ο Κούντλοου είπε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες, αλλά δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Covid-19 έχει προσβάλει περίπου 80.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Κίνα οι νεκροί ανέρχονται στους 2.663. Παράλληλα, έχουν εμφανιστεί κρούσματα και έχουν αναφερθεί περί τους 35 θανάτους σε περίπου άλλες 30 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου «Reuters».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για τον κορονοϊό: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επιδημία (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα