Νέα ΜΚΟ από τη Γκρέτα Τούνμπεργκ με τα λεφτά από τα «Εναλλακτικά Βραβεία Νόμπελ»

Στον «χορό» των ΜΚΟ μπήκε και η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε το χρηματικό έπαθλο που έλαβε ως νικήτρια του «Εναλλακτικού Βραβείου Νόμπελ» το 2019.

Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης, που απονέμει το βραβείο αυτό, ανακοίνωσε σήμερα ότι η νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα χρησιμοποίησε το ποσό αυτό, των περίπου 94.000 ευρώ, για να ιδρύσει το «Ίδρυμα Γκρέτα Τούνμπεργκ».

Η 17χρονη Σουηδή έκανε γνωστά τα σχέδιά της για την ίδρυση ΜΚΟ

στο τέλος του Ιανουαρίου, λέγοντας ότι το ίδρυμα έχει σκοπό την προώθηση της οικολογικής και κοινωνικής αειφορίας και της ψυχικής υγείας.

Η Κριτική Επιτροπή του Βραβείου Ορθής Διαβίωσης τη βράβευσε, επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης».
Η Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές «απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την πρώτη της «απεργία» πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2018.

Τους τελευταίους μήνες εκφώνησε ομιλίες σε διάφορα φόρα για το κλίμα: από την Ελβετία ως την Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένης της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Μαδρίτη.
«Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Τούνμπεργκ και το νέο της ίδρυμα με όποιον τρόπο μπορούμε για να δώσουμε μάχη για την οικολογική και την κοινωνική αειφορία», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ιδρύματος Ορθής Διαβίωσης, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, Όλε φον Έξκουλ.

«Απαιτούνται τόσο επείγουσες όσο και μακροπρόθεσμες ενέργειες για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να δημιουργηθούν κοινωνίες που θα είναι βιώσιμες από πολλές πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Φον Έξκουλ σημείωσε ότι «η ψυχική ασθένεια είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στον κόσμο, το οποίο παραβλέπεται».

Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης ιδρύθηκε για να βραβεύει πρόσωπα που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία και την ειρήνη. Για πρώτη φορά τα βραβεία του απονεμήθηκαν το 1980 και δεν συνδέονται με τα Βραβεία Νόμπελ που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο, Άλφρεντ Νόμπελ.

Πηγή: Νέα ΜΚΟ από τη Γκρέτα Τούνμπεργκ με τα λεφτά από τα «Εναλλακτικά Βραβεία Νόμπελ» - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα