«Να ξεκινήσει η αναγέννηση της Ευρώπης από την Αθήνα», δηλώνει ο Πιτέλα (εικόνες)

Επίτιμος δημότης Αθηναίων ο ΠιτέλαΤα πάντα ρει, προς το καλύτερο ή χειρότερο, εξαρτάται από μας, τονίζει χαρακτηριστικά

«Από την Αθήνα, την καρδιά της δημοκρατίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε την αναγέννηση μιας ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης» δήλωσε ο Τζάνι Πιτέλα, μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης των Αθηνών, από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

Η εύθραυστη

ιδιότητα της δημοκρατίας, είπε, ερμηνεύεται ως ευκαιρία απειλής σε μια χώρα. Ωστόσο, η ιστορία και η γεωγραφία της Αθήνας έχουν δείξει ότι οι Αθηναίοι έβρισκαν πάντα τον τρόπο να ξαναγεννηθούν. «Όλα μπορούν να αλλάξουν, τα πάντα ρει, προς το καλύτερο ή χειρότερο, εξαρτάται από μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Προσπάθησα να βοηθήσω από το 2010. Το 2012 οργάνωσα εκδήλωση στην πλατεία Πάνθεον στη Ρώμη, θεωρώντας ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείτο ως παράδειγμα τιμωρίας» σημείωσε, για να υπογραμμίσει ότι «όταν ξεκίνησα την υποστήριξή μου στην κυβέρνηση, ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σήμερα είναι άλλη κυβέρνηση. Οι ηγεσίες αλλάζουν, αλλά η Ελλάδα παραμένει στην καρδιά μου».

Στην τελετή που έγινε στο δημαρχιακό μέγαρο, παρουσία των υπουργών, Π. Κουρουμπλή και Γ. Κατρούγκαλου, της Φ. Γεννηματά, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη και πολλών ευρωβουλευτών, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, μίλησε για την βαθιά κρίση που βιώνει η Ευρώπη, αλλά και την πίστη του ότι μπορεί να αναγεννηθεί.

«Ο μοναδικός δημοκρατικός χώρος για να υπάρξουμε, είναι ο ευρωπαϊκός», σημείωσε τονίζοντας ότι η διαίρεση αποδυναμώνει τα δημοκρατικά συστήματα και ότι ο ίδιος προσβλέπει στα Ηνωμένα Ευρωπαϊκά Κράτη.

Ως απαραίτητο συστατικό, υπογράμμισε τη διαφύλαξη της δημοκρατίας, χωρίς την οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει η Ευρώπη, όπως την εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές της.

Συνέκρινε τη σημερινή κρίσιμη περίοδο με τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως περιγράφεται στο βιβλίο «υπνοβάτες», για να τονίσει ότι αντίθετα με την απάθεια που επικράτησε τότε, τώρα πρέπει να δράσουμε, να μην γίνουμε υπνοβάτες και από την καρδιά της δημοκρατίας, την Αθήνα, να ξεκινήσουμε και να σώσουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα