Κρίση στον Κόλπο – Προετοιμασίες ΗΠΑ μετά τη σύλληψη βρετανικού τάνκερ από το Ιράν

Με αεροπλάνα επιτηρεί την περιοχή του Στενού ο στρατός των ΗΠΑΕτοιμάζεται να αποβιβάσει νέες δυνάμεις στη Σαουδική ΑραβίαΑσφαλές το δεύτερο δεξαμενόπλοιο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί ένοπλοι

Σε επιφυλακή δηλώνει ο στρατός των ΗΠΑ στην περιοχή του Στενού του Ορμούζ από την Παρασκευή 19 Ιουλίου, μετά την είδηση πως οι Φρουροί της επανάστασης, οι ένοπλες δηλαδή δυνάμεις του Ιράν,

αιχμαλώτισαν ένα βρετανανικό τάνκερ.

Ήδη αεροσκάφη αναγνώρισης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών βρίσκονται στον διεθνή εναέριο χώρο και παρακολουθούν την κατάσταση, σε άμεση επικοινωνία με πολεμικά πλοία στον Κόλπο,

«Έχουμε αεροσκάφη που επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο και επιτηρούν την κατάσταση στο Στενό του Ορμούζ», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ερλ Μπράουν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM).

Η ναυτική δύναμη της CENTCOM «βρίσκεται σε επαφή με αμερικανικά [εμπορικά] πλοία στην περιοχή και εγγυάται την ασφάλειά τους», πρόσθεσε ο Μπράουν.

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την παρουσία τους στη Σαουδική Αραβία

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει στόχο να υπάρξει ένα «επιπρόσθετο μέσο αποτροπής»μπροστά στις αναδυόμενες και σοβαρές απειλές στην περιοχή του Κόλπου».

Νωρίτερα, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι ο σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας του για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι θα αναπτυχθούν άλλοι περίπου 500 στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από το Πεντάγωνο.

Τον Ιούνιο το Πεντάγωνο είχε αναγγείλει πως θα αναπτυχθούν περίπου 1.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, χωρίς να αποσαφηνίσει πού ακριβώς.

Ασφαλές το δεύτερο δεξαμενόπλοιο για το οποίο είχαν ακουστεί φήμες πως κατελήφθη

Εκτός από το Stena Impero, οι Φρουροί της Επανάστασης εισέβαλαν και σε ένα δεύτερο βρετανικό δεξαμενόπλοιο, το Mesdar.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής 19 Ιουλίου η πλοιοκτήτρια εταιρεία, το πετρελαιοφόρο είναι τελικά ελεύθερο.

«Οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν με το πλοίο. Ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλοι φρουροί το εγκατέλειψαν και το πλοίο είναι ελεύθερο να συνεχίσει την πορεία του. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή», εξήγησε η εταιρεία Norbulk Shipping σε ανακοίνωσή της.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε παράλληλα ότι το πετρελαιοφόρο, το Mesdar, βρίσκεται πλέον εκτός των χωρικών υδάτων του Ιράν.

Σύμφωνα με τη Norbulk Shipping, ένοπλοι ανέβηκαν στο κατάστρωμα του πλοίου της υπό σημαία Λιβερίας περί τις 19:30 [ώρα Ελλάδας]. Δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τους ενόπλους, αλλά υπογράμμισε πως κατόπιν το πλοίο χάραξε πορεία προς βορρά, προς το Ιράν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλοι αποχώρησαν από το Mesdar περί τις 23:00 [ώρα Ελλάδας] και το πλοίο μπόρεσε κατόπιν να συνεχίσει ελεύθερο το δρομολόγιό του.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic, το οποίο, που είχε αποπλεύσει από την Κίνα, έχει προορισμό τη Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την ενέργεια αυτή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα