Μήνυμα στην Άγκυρα από τη Γαλλία: Στέλνει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στην αν. Μεσόγειο (video)

Σαφές μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνει η Γαλλία, με την επιστροφή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον γαλλικό τύπο.

Σύμφωνα με τον Real.gr, δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες αλλά όπως διέρρευσε από στρατιωτικούς κύκλους,

ο απόπλους από το ναύσταθμο της Τουλόν, γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις αλλά και τις απειλές Ερντογάν ότι θα προστατεύσει «τη Γαλάζια Πατρίδα από τους εισβολείς», βάζοντας Ελλάδα και Γαλλία στους εχθρούς της Άγκυρας, τονίζοντας: «Υπεύθυνοι οι ανίκανοι ηγέτες σας για ό,τι συμβεί».

Ακόμα και τη Δευτέρα (31/08) δεν έλειψε, πάντως, η ακραία ρητορική από τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος προσχώρησε και πάλι σε προκλητικές δηλώσεις σε ομιλία του σε εγκαίνια στο λιμάνι της Κερασούντας σε σχέση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Άγκυρα συντηρεί, λοιπόν, την ένταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα μηνύματα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δε θα επιτρέψουμε ληστείες και πειρατείες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Τη χώρα μας που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας. Όσοι κάνουν τους μάγκες, επειδή τους ξεσηκώνουν οι πρώην αποικιοκράτες, τους συστήνω να μελετήσουν την πρόσφατη ιστορία του», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» είχε μεταβεί και στο παρελθόν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γαλλικό «χαστούκι» στην Τουρκία: Απολύτως απαράδεκτη η στάση της, να απαντήσει συλλογικά η ΕΕ

Νωρίτερα, καταγράφηκε νέο γαλλικό «χαστούκι» στην Τουρκία. «Απολύτως απαράδεκτη η στάση της Άγκυρας, να απαντήσει συλλογικά η ΕΕ», επισήμανε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε ομιλία του στο Παρίσι, παρουσία του γερμανού υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων».

Οι τελικές αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Από την άλλη πλευρά, οι Ένοπλες Δυνάμεις περνούν στον αστερισμό της ενίσχυσης με νέα όπλα και δυνατότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το «OPEN TV» και όπως αναφέρει το «ethnos.gr», θα χρηματοδοτηθούν νέες αγορές και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται υπό καθεστώς μεγάλης μυστικότητας εντείνονται με τον χρόνο των ανακοινώσεων να μην είναι μακρινός.

Μέσα που βρίσκονται στη βιτρίνα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας όπως τα μαχητικά «Rafale» και οι φρεγάτες «Belharra» προβάρουν τα γαλανόλευκα. «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλα πλοία για άμυνα μεγάλης περιοχής όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος και βεβαίως για να καλύψουμε όλο το φάσμα», σημειώνει στο «OPEN TV» ο ναύαρχος ΕΑ Γιάννης Εγγολφόπουλος.

Και ενώ για τις Stealth φρεγάτες το κοντέρ των συζητήσεων θα γράψει και άλλα χιλιόμετρα, τα τελευταία 24ωρα πυκνώνουν τα σενάρια που αναφέρουν ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕλλάδαΓαλλία είναι πιο κοντά και αφορά την απόκτηση έως 18 Rafale τέταρτης γενιάς. «Τα Rafale μπορούν να πλήξουν από μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας τους εχθρικούς αεροπορικούς σχηματισμούς, να τους απομειώσει αριθμητικά και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις σε “κλειστή” εμπλοκή», σημειώνει στο «OPEN TV», ο αναλυτής Νικόλαος Παούνης.

Σε συνδυασμό με τα κλίματα υποστρατηγικής κρούσης Scalp, κύριες αμυντικές εγκαταστάσεις, κρίσιμες υποδομές λογιστικής υποστήριξης, αεροπορικές βάσεις ανά την τουρκική επικράτεια βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Rafale. Ποιοτικοί πύραυλοι μακράς εμβέλειας Meteor που αν συμπεριληφθούν στην προμήθεια των εξοπλισμών μπορούν να πραγματοποιήσουν βολές κατά αεροσκαφών σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ενώ οτιδήποτε βληθεί σε απόσταση 60 χιλιομέτρων θεωρείται βέβαια η κατάρριψή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα