Μια νέα μέθοδο καταπολέμησης της λευχαιμίας προτείνεται από τους επιστήμονες

Ο νεωτεριστής επιστήμονας που ασχολείται με τον καρκίνο Mel Greaves εξηγεί γιατί ένα κοκτέιλ μικροβίων μπορεί να προσφέρει προστασία από ασθένειες όπως η λευχαιμία.

Έπειτα από τριάντα χρόνια μελετών για την παιδική λευχαιμία, εξηγεί αναλυτικά πώς οι συνθήκες των σύγχρονων, ανεπτυγμένων κοινωνιών συμβάλλουν στην αύξηση του καρκίνου του αίματος, εναποθέτοντας τον ενθουσιασμό αλλά και τις ελπίδες του σε ένα μείγμα.. μικροβίων που μπορεί να αποτρέψει την συγκεκριμένη ασθένεια.

Ο Mel Greaves, έχει έναν απλό στόχο στη ζωή. Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος ποτού, τύπου γιαουρτιού, που

θα εμποδίζει τα παιδιά να αναπτύξουν λευχαιμία. Η ιδέα μπορεί να φανεί εκκεντρική.

“For 30 years I have been obsessed about the reasons why children get leukaemia. Now, for the first time, we have an answer to that question” Discover the work of Sir Mel Greaves FRS https://t.co/up7XHCtpmq

— The Royal Society (@royalsociety) 4 Ιανουαρίου 2019

Oι καρκίνοι συνήθως δεν νικιούνται τόσο απλά. O καθηγητής Greaves είναι, ωστόσο, σίγουρος και, δεδομένης της εμπειρίας του στον τομέα, οι ιδέες του λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από άλλους ερευνητές του καρκίνου.

Με βάση το Ινστιτούτο Καρκινολογικής Έρευνας του Λονδίνου, o Greaves μελετά την παιδική λευχαιμία εδώ και τρεις δεκαετίες. «Επί 30 χρόνια μελετώ σχεδόν εμμονικά τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά παθαίνουν λευχαιμία. Τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση – και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους που θα την καταπολεμήσουμε. Εξ ου και η ιδέα μου για το μείγμα» υποστηρίζει ο Greaves.

«Είναι χαρακτηριστικό των ανεπτυγμένων κοινωνιών αλλά όχι των αναπτυσσόμενων» μας λέει, ενώ προσθέτει πως η ασθένεια συμβαδίζει με την ευημερία.

Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία προκαλείται από μια σειρά βιολογικών συμβάντων. Η αρχική αιτία πυροδοτείται από μια γενετική μετάλλαξη που εμφανίζεται σε περίπου ένα στα 20 παιδιά. «Αυτή η μετάλλαξη προκαλείται από κάποιο είδος ατυχήματος στη μήτρα. Δεν είναι κληρονομική, αλλά αφήνει ένα παιδί σε κίνδυνο να πάθει λευχαιμία στην μετέπειτα ζωή του».

Για να εμφανιστεί πλήρης λευχαιμία, πρέπει να λάβει χώρα ένα άλλο βιολογικό συμβάν που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. «Για να λειτουργήσει σωστά ένα ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη κατά το πρώτο έτος της ζωής» λέει ο Greaves και συνεχίζει: «Χωρίς την αντιμετώπιση μιας τέτοιας λοίμωξης, το σύστημα μένει απροστάτευτο και δεν θα λειτουργήσει σωστά».

Sharing the same ethos as #WatermanBIOCare, Mr Mel Greaves has been researching the properties of good bacteria and has been given a knighthood in recognition…#WhiteBiotechnology #GoodBacteria #Biocare #Biotechnology #Bioremediationhttps://t.co/v4STurDIkN pic.twitter.com/CkFBvQvKo1

— Waterman Biocare (@WatermanBiocare) 4 Ιανουαρίου 2019

Από την άλλη, οι γονείς, για αξιέπαινους λόγους, μεγαλώνουν τα παιδιά σε σπίτια όπου τα αντισηπτικά μαντηλάκια, τα αντιβακτηριακά σαπούνια και τα απολυμασμένα υποστρώματα είναι ο κανόνας. Η βρωμιά εκδιώκεται για το καλό του νοικοκυριού. Επιπλέον, οι μητέρες έχουν την τάση να θηλάζουν λιγότερο, ενώ επιδιώκουν όλο και λιγότερες κοινωνικές επαφές με άλλα παιδιά. Και οι δύο τάσεις μειώνουν την επαφή των μωρών με τα μικρόβια. Αυτό έχει οφέλη – αλλά έχει και επιπτώσεις. Επειδή τα μικρά παιδιά δεν εκτίθενται σε μολύνσεις όπως παλιά, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι σωστά προετοιμασμένο. «Όταν ένα τέτοιο μωρό εκτίθεται τελικά σε συχνές λοιμώξεις, το ανοσοποιητικό του αντιδρά με έναν εντελώς ανώμαλο τρόπο» λέει ο Greaves και συμπληρώνει: «Αντιδρά υπερβολικά και προκαλεί χρόνια φλεγμονή».

Με άλλα λόγια, ένα ευαίσθητο παιδί πάσχει από χρόνια φλεγμονή που συνδέεται με σύγχρονα υπέρ το δέον καθαρά σπίτια και αυτή η φλεγμονή αλλάζει την ευαισθησία του σε λευχαιμία έτσι ώστε να μετασχηματίζεται σε κατάσταση πλήρους εμφύσησης. «Πρέπει να βρούμε τρόπους ανασύστασης των μικροβιοκτόνων τους – όπως ονομάζουμε αυτήν την κοινότητα μικροβίων. Πρέπει επίσης να βρούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά είδη βακτηρίων για την εκκίνηση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός παιδιού», μας λέει ο Greaves και υπογραμμίζει ακόμα:

«Ο στόχος είναι να βρεθούν έξι ή ίσως 10 είδη μικροβίων που θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν το υγιές επίπεδο του μικροβίου ενός παιδιού. Αυτό το κοκτέιλ μικροβίων θα δίνεται όχι ως χάπι, αλλά ίσως ως ποτό τύπου γιαουρτιού σε πολύ μικρά παιδιά.

Και δεν θα βοηθούσε απλά να τους αποτρέψει να πάθουν λευχαιμία στην παιδική ηλικία. Περιπτώσεις συνθηκών όπως ο διαβήτης τύπου 1 και οι αλλεργίες αυξάνονται επίσης στη Δύση και έχουν επίσης συνδεθεί με την αποτυχία μας να εκθέτουμε τα μωρά μας σε βακτήρια για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Επομένως, ένα τέτοιο ποτό θα βοηθούσε στη μείωση των περιπτώσεων αυτών των συνθηκών. Νομίζω ότι η προοπτική είναι απίστευτα συναρπαστική. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο όχι μόνο της λευχαιμίας αλλά και πολλών άλλων πολύ εξουθενωτικών συνθηκών».

In a new feature – Focus on: childhood leukaemia – @conor_mckeever discusses how the research from recently knighted Professor Sir Mel Greaves, could once more revolutionise the way we view #ChildhoodLeukaemia https://t.co/W2236L8HFL pic.twitter.com/sXJYuvPDap

— The ICR (@ICR_London) 2 Ιανουαρίου 2019

Mel Greaves, el hombre obsesionado en curar la leucemia infantil https://t.co/Lvb0JpFUq7 pic.twitter.com/vsbGApQt07

— ElNacional (@ElNacionalRD) 3 Ιανουαρίου 2019

Bom dia!
Conheça Mel Greaves, um grande investigador britânico que, pelo seu trabalho na área da leucemia pediátrica, foi armado cavaleiro pela Ordem do Império Britânico.

Keywords
Τυχαία Θέματα