Μεσογειακή Αναιμία και κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρουν οι ασθενείς – Τι είπε ο Τσιόδρας (video)

«Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εγρήγορσης και Ενημέρωσης για τη Θαλασσαιμία, τη Μεσογειακή Αναιμία. Ένα από τα κύρια μελήματα είναι και η θωράκιση των θαλασσαιμικών από την πανδημία και η εξασφάλιση επάρκειας αίματος», υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα την Παρασκευή (08/05), τονίζοντας ότι… «οι ασθενείς με θαλασσαιμία έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό». Τι πρέπει να προσέχουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς;

«Όπως με ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας, πολλοί από αυτούς τους ασθενείς παρουσιάζουν συν-νοσηρότητες, όπως σπληνεκτομή, καρδιακή σιδήρωση, καρδιακή δυσλειτουργία, προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά και πολλαπλά ενδοκρινολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη.

Ως εκ τούτου, θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον ιό. Γίνονται διεθνείς προσπάθειες καταγραφής των περιστατικών στην Ευρώπη και μια αντίστοιχη προσπάθεια έχει οργανωθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σπανίων Αιματολογικών Νοσημάτων, που στην Ελλάδα συντονίζεται από ειδικά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης στα γενικά νοσοκομεία “Λαϊκό” και Παίδων “Αγία Σοφία”», είπε ακόμα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ας δούμε κάποια στοιχεία για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων:

Οι ασθενείς με θαλασσαιμία θεωρούνται σε αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από Covid-19, κυρίως διότι πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν συν – νοσηρότητα, όπως σπληνεκτομή, καρδιακή σιδήρωση και καρδιακή δυσλειτουργία, ηπατικές και νεφρολογικές διαταραχές και πολλαπλά ενδοκρινολογικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη.

Από την άλλη πλευρά, προστατευτικά στοιχεία έναντι σοβαρής νόσησης, αποτελούν η ηλικία των ασθενών και το ανοσολογικό τους προφίλ. Λίγοι ασθενείς έχουν ηλικία άνω των 50 ετών και ακόμα λιγότεροι άνω των 60 ετών. Η πλειονότητα των ασθενών είναι μεταξύ 30 και 50 ετών.

Επιπλέον, οι χρόνιες μεταγγίσεις μπορεί να επηρεάζουν την ανοσολογική απάντηση σε λοίμωξη από Covid-19, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να είναι λιγότερο πιθανόν να αναπτύξουν υπέρμετρη και ανεξέλεγκτη ανοσολογική απάντηση.

World Thalassemia Day is observed every year on 8 May in honour of all patients suffering from #Thalassemia and for their parents who have never lost hope for life, despite the burden of their disease. This day also encourages those who struggle to live with the disease.#Blood pic.twitter.com/tl06gjUHAN

— Donate Blood Save Life (@DBSLofficial) May 7, 2020


Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν γίνει διεθνείς προσπάθειες ενημέρωσης και καταγραφής των περιστατικών με Covid-19.

Σύμφωνα με άρθρο από την ιταλική ομάδα ιατρών, που ασχολούνται με την θαλασσαιμία, όπου περιγράφονται 11 περιστατικά ασθενών με θαλασσαιμία που νόσησαν από COVID19 (3), από αυτούς, 10 ασθενείς είχανε μεταγγισοεξαρτώμενη θαλασσαιμία (TDT) και ένας μη-μεταγγισοεξαρτώμενη. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 44 ± 11 έτη και 6 από τους 11 ήταν γυναίκες.

Όλοι οι ασθενείς είχαν κάποια συν – νοσηρότητα, οκτώ ήταν σπληνεκτομηθέντες και ένας ασθενής είχε πνευμονική υπέρταση υπό θεραπεία. Η κλινική πορεία των ασθενών έδειξε: τρεις ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί, ένας ασθενής παρουσίασε παροδική μυελική υποπλασία, και μόνο έξι χρειάστηκαν νοσηλεία.

Επιπλέον, κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη αναπνοής ούτε παρουσίασε σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας σύνδρομο ή υπερέκκρισης κυτταροκινών. Επιδείνωση αρρυθμιών παρουσιάστηκε σε έναν ασθενή. Δέκα από τις έντεκα ασθενείς ήταν σε κλινική ύφεση τη στιγμή της καταγραφής.

8 may World Thalassemia Day #SehatCardforThalassemic pic.twitter.com/K6p2PATNUh

— Nishuu (@dimple_Queennn) May 8, 2020


Συμπερασματικά, από το μικρό δείγμα αυτό των ασθενών δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς με θαλασσαιμία, έστω και με συν – νοσηρότητα ή σπληνεκτομή, παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα αν προσβληθούν από Covid-19.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της Ελληνικής Εταιρείας Αιματολογίας, στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται περίπου 4000 ασθενείς με την πλειονότητα αυτών να έχουν την μείζονα μορφή, που χρήζει τακτικών μεταγγίσεων.

Στην Ευρώπη μια αντίστοιχη προσπάθεια έχει οργανωθεί και από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σπανίων Αιματολογικών Νοσημάτων, που στην Ελλάδα συντονίζεται από τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Αιματολογικών Νοσημάτων στα Γενικά Νοσοκομεία ‘Λαϊκό’ (Υπεύθυνη: Ε. Βοσκαρίδου) και Παίδων “Η Αγία Σοφία” (Υπεύθυνος: Α. Καττάμης).
Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα εγρήγορσης και ενημέρωσης για τη Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία).

World Thalassemia Day is celebrated annually on May 8. This day commemorates the battle fought by thalassemia patients who fight every day against this disease to lead a better life.#Thalassemia #worldthalasemiaday pic.twitter.com/UqPJhacSR3

— Legalally (@legalallyuk) May 8, 2020


Η σημερινή μέρα βρίσκει τους ασθενείς με Θαλασσαιμία να έχουν έναν ακόμα αγώνα. Αν και κάποια αρχικά δεδομένα είναι σχετικά καθησυχαστικά, υπάρχει εύλογη αγωνία για την πανδημία του Covid-19. Η θωράκιση των Μονάδων αλλά κυρίως η Ατομική Υπευθυνότητα αποτελούν τους βασικούς άξονες για την καλύτερη προστασία των ασθενών.

Η Κοινωνία καλείται να ενδυναμώσει την έμπρακτη αναγνώριση των αναγκών αυτών με την ενίσχυση του πνεύματος αλληλεγγύης μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας. Η Πολιτεία καλείται να ενισχύσει τις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και να συνεχίζει να παρέχει την απαραίτητη θεραπεία για τους ασθενείς.

World Thalassemia Day
2020 – May 8 pic.twitter.com/9kFl8hebK9

— Asian Medical Center (@AsianMedicalCe1) May 8, 2020


(πληροφορίες από naftemporiki.gr)

Keywords