Με φόντο τη γ’ αξιολόγηση και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ το σημερινό Eurogroup

Προϋπολογισμός του 2018, κοινωνικά επιδόματα, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας και στην αγορά της ενέργειας και ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο του ελληνικού ζητήματοςΑισιοδοξία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησηςΚαι το ζήτημα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ
στη συζήτηση

Το ζήτημα της πορείας του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup), στο Τάλιν της Εσθονίας, όπου έχουν μεταβεί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο θα βρεθούν ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσει να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση ως το τέλος του έτους. Παράλληλα, θα γίνει αποτίμηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων – προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης που έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά μπορεί να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι συνδέεται με 95 προαπαιτούμενα εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν στην εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Ως πιο σημαντικά ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επισήμανε τον προϋπολογισμό του 2018, τα κοινωνικά επιδόματα, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας και στην αγορά της ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Από κει και πέρα, το Eurogroup θα συζητήσει τη δικαστική απόφαση που εκκρεμεί κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, «στο πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης”, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Ισχυρίστηκε πως «η εκτίμηση ότι τα στατιστικά στοιχεία παραποιήθηκαν και αυτό είναι που οδήγησε την Ελλάδα σε πρόγραμμα είναι γελοία». Πρόσθεσε, δε, ότι τα στοιχεία αυτά έχουν επικυρωθεί από τη Εurostat και το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα