Με δική του «εξωτερική πολιτική» ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης- «Δε μου βγαίνει το Βόρεια Μακεδονία»

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», αποκαλύπτει ότι έχει ως στόχο να ασκήσει δική του εξωτερική πολιτική, καθώς όπως λέει δεν του βγαίνει το «Βόρεια Μακεδονία» και αποκαλεί τη γείτονα χώρα «Σκόπια» ή FYROM, ακολουθώντας γραμμή «Μακεδονομάχου», αυτή την προ των εκλογών, που είχε επιλέξει η Νέα Δημοκρατία.

Ο

κ. Ζέρβας πιστεύει μάλιστα ότι ήταν άστοχη η πολιτική Μπουτάρη, που ονομάστηκε «διπλωματία των πόλεων» και είχε ως στόχο την προσέγγιση των δημάρχων των πόλεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε υπουργός Εξωτερικών, ούτε Τουρισμού, ούτε εγώ πιστεύω τόσο πολύ στη διπλωματία των πόλεων. Αν θέλετε, είμαι και λίγο πιο ευαίσθητος σε πατριωτικά και εθνικά θέματα». Προσθέτει μάλιστα ότι είναι αμφίβολο αν θα ανταποκριθεί σε κάλεσμα του δημάρχου των Σκοπίων να επισκεφθεί την πόλη.

Όσο για το μείζον θέμα των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίζεται και πάλι αντίθετος με την πολιτική Μπουτάρη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Θεσσαλονίκη είναι μια προικισμένη πόλη με 24 αιώνες πολιτισμού. Όπου να σκάψεις κάτι θα βρεις. Αγαπώ και σέβομαι τα αρχαία περισσότερο από πολλούς, αλλά αυτό το πράγμα στην πόλη μας, να τρέμουμε να κάνουμε οποιοδήποτε έργο γιατί έρχεται η αρχαιολογία και λέει στοπ, πρέπει να σταματήσει. Εγώ δεν θέλω να μείνουμε μια πόλη εγκαταλελειμμένη, που να έχει τα αρχαία της, να τα βλέπεις αλλά να μην μπορείς να ζήσεις και να αναπτυχθείς, για να έρχονται οι επισκέπτες να βγάζουν μια φωτογραφία και να φεύγουν. Θέλω μια πόλη ζωντανή, άρα θα πρέπει να δούμε πώς θα αξιολογούνται αυτές οι εργασίες και να δεσμεύονται οι αρχαιολογικές υπηρεσίες ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή τους θα έχει συγκεκριμένο κόστος, χρόνο και αποτέλεσμα».

Φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη θα κινηθεί πλέον στον αντίποδα της πολιτικής Μπουτάρη, χωρίς την εξωστρέφεια που επέλεξε ο πρώην δήμαρχος, αλλά και άκαμπτη θέση στο θέμα των αρχαίων, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα