Μάθημα εμπαθούς δημοσιογραφίας από Αλέξη και Σία

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΥΔΑΣ

Δυο δημοσιογράφοι, δύο ώρες συνέντευξη, πέντε μέρες πριν τις εθνικές εκλογές και μάλιστα σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που είχε επιβληθεί εμπάργκο από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και περίπου έναν χρόνο. Θα περίμενε κανείς, δεδομένης της «ηχηρής» απουσίας κυβερνητικών στελεχών για τόσο μεγάλο διάστημα από τον ΣΚΑΪ, ότι η πολύαναμενόμενη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

στον τηλεοπτικό σταθμό του Φαλήρου θα ήταν γύρω από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη σύγκρισή του με αυτό της ΝΔ.

Κι όμως, όχι…

Γιατί;

Διότι αυτά είναι τα «εύκολα». Αυτό είπε η Σία Κοσιώνη όταν ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε αν θα τον ρωτήσουν για ελληνοτουρκικά, Οικονομία κι άλλα σημαντικά θέματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πριν καταθέσουν την Κυριακή την ψήφο τους.

Σε μια άκρως επιθετική συνέντευξη, με ειρωνείες, γκριμάτσες και καφενειακά τσιτάτα από τους δύο παρουσιαστές, δεν βρέθηκε χρόνος για το Ασφαλιστικό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την Υγεία, για την ανεργία, για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν. Τίποτα.

Δεν βρέθηκε αρκετός χρόνος ούτε καν για το Μακεδονικό, θέμα το οποίο ανέδειξε ως μείζονος σημασίας ο ΣΚΑΪ από τις αρχές του έτους μέχρι και περίπου έναν μήνα πριν, όταν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να ρίξει τους τόνους και να πάει στην επικοινωνιακή πολιτική του «θα προσέχουμε να τηρηθεί η Συμφωνία».

Γενικά, τόσο ο Αλέξης Παπαχελάς, όσο και η Σία Κοσιώνη χωρίς να έχουν καμία απολύτως διάθεση να κρύψουν την εμπάθειά τους, πήραν την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και της έδωσαν μορφή ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, ενώ η φρασεολογία που αμφότεροι επέλεξαν ήταν πιο κοντά σε αυτά που γράφουν καθημερινά τα «γαλάζια» τρολ στο διαδίκτυο παρά θύμιζε δημοσιογραφική. Κι αυτό ενώ από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε αυτοκριτική διάθεση τόσο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, όσο και για την επικοινωνιακή πολιτική που πολλές φορές επιλέχθηκε.

Οι δύο δημοσιογράφοι αναλώθηκαν αρχικά στο ν’ αποδείξουν ότι δεν κάνουν προπαγάνδα από τον ΣΚΑΪ και ότι φταίει μόνο η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ για το εμπάργκο. Στη συνέχεια οδήγησαν την κουβέντα σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως οι διακοπές του πρωθυπουργού, ο Μανώλης Πετσίτης, το πρώτο εξάμηνο του 2015, τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Πάνος Καμμένος, οι αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη κι άλλα ωραία…

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει απόφαση για καθολική άρση του εμπάργκο στον ΣΚΑΪ. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, με κάθε τρόπο να δείξουν ότι είναι απέναντι σε αυτή τη δηλωμένη εμπάθεια του ΣΚΑΪ και κάθε εμπάθεια, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Πρέπει να δείξουν ότι είναι απέναντι στην καθοδηγούμενη προπαγάνδα. Είναι υποχρέωσή τους.

Όχι γι’ αυτούς.

Για μας.

Να σταθούν απέναντι στα fake news.

Να είναι παρόντες σε όλα αυτά τα νεοφιλελεύθερα, ακροδεξιά πάνελ που στήνονται καθημερινά.

Να σηκωθεί σύσσωμος ο προοδευτικός κόσμος και να μην επιτρέψει σε τηλεοπτικούς σταθμούς να επιβάλουν τον εκλεκτό τους.

Όλη η Αριστερά και κυρίως η Κεντροαριστερά να σταθεί απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ.

Γιατί αυτό που είδαμε στον ΣΚΑΪ ξεπερνούσε τα όρια της εμπάθειας. Είδαμε έναν Αλέξη Παπαχελά,  που δεν μπορεί να πει κάνεις ότι δεν είναι ένας προικισμένος δημοσιογράφος, σε λαϊκιστικό κατήφορο με λέξεις και φράσεις Μπογδάνου, Πορτοσάλτε και Άδωνη.

Ποτέ ο Αλέξης Παπαχελάς δεν πέρασε από την «Καθημερινή» στην καθημερινότητα.

Το έπραξε.

Η Σια Κοσιώνη εντάξει .

Δικαιολογείται.

Την έβλεπε και το σοι απ’ το σπίτι.

Καταρχήν θα έπρεπε να εξαιρέσει τον εαυτό της.

Όχι όμως, «ντύθηκε» την αντικειμενική.

Νομίζει τα ρούχα, το ύφος και τα οκτώ κιλά μακιγιάζ μπορούσαν να κρύψουν τη διάχυτη δυσφορία, την ξινίλα στα μούτρα και το παγωμένο χαμόγελο του φιδιού!

Αμ δε!

Keywords
Τυχαία Θέματα