Μανώλης Καλουδάς: Ο Ντερτιλής, Κωνσταντίνε Μπογδάνε, δεν ήταν ακέραιος, ήταν αμετανόητος

Ως τον «πλέον ακέραιο πραξικοπηματία του ‘67» χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος τον Νικόλα Ντερτιλή σε tweet που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Το σχόλιο προκάλεσε την «ένσταση» ενός άλλου χρήστη και ο γνωστός δημοσιογράφος, προκειμένου να δικαιολογήσει τον όρο «ακέραιος» που χρησιμοποίησε, έγραψε:

«Δεν βγήκε ούτε για την κηδεία του γιου του για να μην θεωρηθεί ένδειξη μεταμέλειας. Γιατί διαφωνείτε τόσο έντονα;» και συνέχισε: «Οι εγκληματίες δεν έχουν ακεραιότητα; έχουν, όταν είναι συνεπείς εγκληματίες. Γιατί μπερδεύουμε τις έννοιες;»

Αρχικά, να εξηγήσουμε ποιος ήταν ο Νικόλας Ντερτιλής. Ήταν έλληνας αξιωματικός του στρατού ξηράς και ένας από τους πραξικοπηματίες που πρωτοστάτησαν στην κατάλυση της δημοκρατίας το 1967, με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας την επόμενη επταετία, γνωστή και ως χούντα.

Ο «κύριος» αυτός καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη για το πραξικόπημα (μετά από μήνυση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου) και σε ισόβια για τη δολοφονία του 20χρονου ηλεκτρολόγου από τη Μυτιλήνη, Μιχάλη Μυρογιάννη. Η καταδίκη του στηρίχθηκε στη μαρτυρία του 21χρονου, τότε, οδηγού του, Αντώνη Αγριτέλη. «Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο», είπε τότε στην κατάθεσή του ο οδηγός και συνέχισε: «Μετά το φόνο ο Ντερτιλής, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: “Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!”». Αργότερα, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες, πήγε στην Ομόνοια και έλεγε στους ΛΟΚατζήδες «Βαράτε στο ψαχνό».

Ο Ντερτιλής παρέμεινε έγκλειστος επί 38 χρόνια στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, αρνούμενος να υποβάλλει οποιοδήποτε αίτημα αποφυλάκισης για «λόγους αρχής», όπως ο ίδιος έλεγε. Ο πραξικοπηματίας και δολοφόνος δεν ήθελε να «νομιμοποιήσει» το δημοκρατικό πολίτευμα και γι’ αυτό ακριβώς δεν ζήτησε ποτέ να αποφυλακιστεί, όπως έκαναν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί που πρωτοστάτησαν στη χούντα. Δεν ζήτησε καν άδεια για να πάει στην κηδεία του γιου του. Έμεινε φυλακισμένος μέχρι και την τελευταία του πνοή, την οποία άφησε στον Ερυθρό Σταυρό το 2013.

«Εγώ θα βγω από τη φυλακή με τους δικούς μου όρους, θα με δικαιώσουν, θα με αποκαταστήσουν και θα βγω με χορδές και τύμπανα», είχε πει το 2005 στον δημοσιογράφο, Τάσσο Τέλογλου και μερικά χρόνια αργότερα: «Το δικό μου αποφυλακιστήριο θα μου το καρφώσουν στο φέρετρο», μιλώντας στον επίσης δημοσιογράφο, Πάρι Καρβουνόπουλο.

Όλα αυτά είναι γνωστά και είναι καταγεγραμμένα. Η απόφασή του Νικόλα Ντερτιλή να μείνει μέχρι το τέλος του στη φυλακή τον κάνει ακέραιο ή αμετανόητο; Τι σημαίνει ακεραιότητα και τι αμετανοησία; Ακεραιότητα είναι η απόλυτη εντιμότητα μιας προσωπικότητας. «Εντιμότητα και ευθύτητα, απουσία ελαττωμάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το λεξικό Μπαμπινιώτη. Από την άλλη, αμετανοησία σημαίνει έλλειψη μετάνοιας.

Αυτό ακριβώς ήταν ο Νικόλας Ντερτιλής. Ένας στυγνός, αμετανόητος πραξικοπηματίας και δολοφόνος που εργάστηκε «σκληρά» για να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι. Η λέξη ακεραιότητα δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ καμία απολύτως σχέση με ανθρώπους σαν τον Νικόλα Ντερτιλή. Το να χρησιμοποιεί κάποιος και ειδικά δημοσιογράφος τέτοιες λέξεις δίπλα από το όνομά του χουντικού αυτού δολοφόνου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Πόσω μάλλον όταν αυτό συμβαίνει από κάποιον που φαίνεται να ξέρει να χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα…

Μόνο μέλη της Χρυσής Αυγής, διάφοροι ακροδεξιοί και νοσταλγοί της χούντας έπλεξαν τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τον θάνατό του, το εγκώμιο του Νικόλα Ντερτιλή. Αυτοί ακριβώς που πήγαν και στην κηδεία του φωνάζοντας: «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών» και πυροβολούσαν στον αέρα στη μνήμη του, μετατρέποντας το όλο σκηνικό σε ένα σόου κατά της Δημοκρατίας. Ποιος τέλεσε, τότε, την εξόδιο ακολουθία του Ντερτιλή; Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος. Τι είπε στην κηδεία αφού παρομοίασε τον Ντερτιλή με τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη; Ότι ο Νικόλας Ντερτιλής ήταν ένα πρότυπο και ένας ήρωας. Α! Και υπέρμαχος της ελευθερίας.

Αν, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος θεωρεί εαυτόν ότι έχει πολλά κοινά με όλους τους παραπάνω, καλώς. Αν πάλι όχι, ας βγει να πει «έκανα λάθος». Δεν είναι κακό. Κακό είναι να «ξεπλένεις» με τέτοιον τρόπο χουντικούς δολοφόνους.

Υ.Γ.: Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος χρησιμοποίησε τη φάση «τα πτώματα δεν τα πυροβολούν» που σύμφωνα με τον ίδιο είπε ο Νικόλας Ντερτιλής. Μετά από πολύωρη αναζήτηση δεν βρήκα ούτε ένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Μπορεί βέβαια ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος να ξέρει κάτι παραπάνω.
Μόνο ο ίδιος ξέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα