Μανώλης Καλουδάς: Ο Μητσοτάκης κέρδισε, το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχασε

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΥΔΑΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός της χώρας. Το γράφω κυρίως για να το πιστέψω εγώ ο ίδιος. Ως ειδικού… βάρους πολιτικό δεν τον πίστεψαν οι γονείς του, δεν τον πίστεψε η αδερφή του, Ντόρα, δεν τον πίστεψαν δεκάδες σημαντικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όταν επέλεξε να κατέβει υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος.

Κι όμως τα κατάφερε.

Αντίθετα, το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν κατάφερε να πετύχει τη «στρατηγική ήττα» του μέχρι πρότινος κυβερνόντος κόμματος. Τόσο πολύ το ήθελαν, τόσο πολύ το δούλεψαν, τόσο πολύ προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,5%. Δεν το λες και λίγο. Τέσσερις μονάδες, μόλις, χαμηλότερα από το 35,46%, το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε πετύχει ποτέ, του Σεπτεμβρίου του 2015 και σχεδόν 8 μονάδες ψηλότερα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (23,75%). Επίσης κατέγραψε 3,5% μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας απ’ όσο πήρε η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εθνικές εκλογές και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα.

Κι όλα αυτά ενώ τα exit polls που έφτασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία έδιναν αρχικά 17 μονάδες διαφορά (πρώτο κύμα) και 12 μονάδες στη συνέχεια (δεύτερο κύμα). Ή που οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνεννοηθεί να πάνε όλοι μαζί να ψηφίσουν μετά τις 15:00 ή που τα νούμερα «μαγειρεύτηκαν» για να δώσουν «αέρα» νίκης στη Νέα Δημοκρατία.

Ναι, μπορεί επίσημα να μην δημοσιεύτηκαν τα παραπάνω νούμερα (44% – 27% και 40% – 28%), όμως καταγράφθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα από δεκάδες χρήστες, ενώ αρκετοί «έξυπνοι» δημοσιοποίησαν την τάση σε μεγάλα ενημερωτικά sites με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και καλά έκαναν γιατί και χρήστες προσέλκυσαν και δεν θα κληθούν από κανέναν να δώσουν εξηγήσεις.

Η πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν, είναι και θα είναι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι αυτό το ξέρουν όλοι. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα. Το είπαν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, το είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, το είπε ο ίδιος ο Τσίπρας. Το πώς ακριβώς συνέβη τελικά αυτό, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει ν’ απασχολήσει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε παρακάτω…

Η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής κι αυτό είναι μια τεράστια νίκη ολόκληρου του προοδευτικού κόσμου. Πήρε περίπου 200 χιλιάδες λιγότερες ψήφους απ’ αυτές που είχε πάρει τον Σεπτέμβρη του 2015. Που πήγαν αυτές; Στον Βελόπουλο; Κάποιες σίγουρα ναι, αλλά οι περισσότερες πήγαν στη Νέα Δημοκρατία. Ποιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα τον ακροδεξιό λόγο; Ο Βελόπουλος ή ο Άδωνις, ο Βορίδης και ο Πλεύρης;

Το ΚΙΝΑΛ στην πραγματικότητα πήρε παράταση ζωής με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, κερδίζοντας μάλιστα ποσοστό κυρίως μάλλον από ψηφοφόρους του Ποταμιού. Έτσι δεν θα υποχρεωθεί να συμπράξει η Φώφη Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο κι αν το ήθελε.

Για το ΚΚΕ τι να πει κανείς; Πήρε 5,30%, όσο δηλαδή ακριβώς στις ευρωεκλογές και σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Το ΚΚΕ πρέπει να ήταν το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που ήξερε το ποσοστό που θα πάρει. Το μόνο που ήταν στον «αέρα» ήταν ο αριθμός των βουλευτών.

Μεγάλος κερδισμένος ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος και έκοψε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ – που μάλλον ήταν και ο αρχικός του στόχος – και στη Βουλή μπήκε. Απέδειξε ότι η μπουρδολόγια μπορεί να επιβραβευτεί. Το είδαμε το 2015 με τον Βασίλη Λεβέντη, το είδαμε και τώρα με τον Γιάννη Βαρουφάκη με το ένα «ν».

Για την είσοδο του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή, ο οποίος πουλούσε «χειρόγραφες επιστολές του Ιησού», σηκώνω τα χέρια ψηλά. Είναι από τα παράδοξα της εποχής. Και το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό.

Υ.Γ.: Η χώρα, επιτέλους, επέστρεψε στην κανονικότητα. Είδαμε έναν πρωθυπουργό με γυναίκα «στεφανωμένη» και βαπτισμένα παιδιά να ορκίζεται στο Ευαγγέλιο. Ε;

Keywords
Τυχαία Θέματα