Μανιάτης στο altsantiri.gr: Δεν νοείται νέα παράταξη χωρίς αλλαγή ηγεσίας

Με μόλις 16 μέρες να μας χωρίζουν από τις κρίσιμες εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, οι υποψήφιοι «παρελαύνουν» από το altsantiri.gr, ώστε να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, το όραμά τους ακόμη και τις φιλοδοξίες τους για τον νέο φορέα.

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, παίρνει τη σκυτάλη από τον Γ. Καμίνη και μιλάει στο altsantiri.gr κάνοντας έκκληση για ενότητα αλλά δηλώνοντας συγχρόνως πως

οι αρχηγοί των υφιστάμενων κομματικών σχημάτων έδωσαν ότι είχαν να δώσουν και δε νοείται νέα παράταξη χωρίς αλλαγή ηγεσίας. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, εξαπολύει σκληρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τους πολίτες ανακόψουν την πορεία της συντηρητικής παράταξης προς την εξουσία, με την ψήφο τους στο νέο κόμμα.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του στο altsantiri.gr:

Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία τουνέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς; Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο;

Πίστευα και πιστεύω βαθιά στην ανάγκη ενότητας της ευρείας Δημοκρατικής Παράταξης, της σύγχρονης Κεντροαριστεράς, της σύγχρονης ελληνικής – ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Συμμετείχα στο πρώτο, επιτυχές εγχείρημα, το 2015, που κατέληξε στη ΔΗΣΥ, ήμουν ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας.

Σήμερα θέλω να ηγηθώ της νέας προσπάθειας γιατί πιστεύω πως είναι η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα, ώστε να υπερβούμε τη στασιμότητα, για ένα Προοδευτικό Κίνημα που θα αναδειχτεί στον πρωταγωνιστή των μετεκλογικών εξελίξεων.

Οι αρχηγοί των υφιστάμενων κομματικών σχημάτων του χώρου ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Νέα παράταξη, χωρίς νέα ηγεσία και νέες αντιλήψεις, δε νοείται. Σεβόμαστε την προσπάθειά τους, αναγνωρίζουμε την προσφορά τους, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

Είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι συγκεντρώνω τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ηγέτη που έχει ανάγκη η παράταξη και ο τόπος, δηλαδή αξιοκρατία, ειλικρίνεια, αλήθεια, τεκμηρίωση, απόδειξη των λόγων με έργα, τα χαρακτηριστικά που συγκροτούν ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Κυρίως, έχω αποδείξει ότι πιστεύω και μπορώ να συντονίσω μια συλλογική προσπάθεια σύνθεσης απόψεων, με όρους διαφάνειας και ισοτιμίας.

Είμαι ένας αυτοδημιούργητος πολιτικός και ακαδημαϊκός, όχι προϊόν κομματικού σωλήνα, νεποτισμού και συμψηφισμών μηχανισμών. Απόσταγμα αυτής της πορείας είναι η προγραμματική μου πρόταση που θα βγάλει την Παράταξη από τη στασιμότητα του 7%.

Για μένα η στρατηγική λύση για έξοδο από την κρίση προϋποθέτει τέσσερις νέες πηγές πλούτου, τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, το ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που θα προέλθει από τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου αποικιοκρατίας, ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος Project Manager, και τη νέα γενιά που θα εκπαιδευτεί μέσα σε ένα σύγχρονο απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό, δημόσιο Πανεπιστήμιο και θα της δοθεί η ευκαιρία να στηρίξει την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Στην προγραμματική μου πρόταση επίσης περιλαμβάνω και 10+1 προτεραιότητες με απαντήσεις σε όλα τα ζέοντα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, από τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια, τη φορολογία και το ασφαλιστικό έως τη δημογραφική συρρίκνωση της χώρας, ένα δίκτυ ασφαλείας για τους ανέργους και τους πιο αδύναμους, αλλά και την επιχειρηματικότητα, την «πράσινη» οικοδομή, την αυτοδιοίκηση και το πολιτικό σύστημα.

Φοβάστε για την εγκυρότητα της διαδικασίας της ψηφοφορίας; Πιστεύετε ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη; Με πόσες χιλιάδες ψήφους θα χαρακτηρίζατε αυτές τις εκλογές ως επιτυχημένες;

Για τη διαδικασία έχω δηλώσει από την αρχή την εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο και την Επιτροπή Αλιβιζάτου. Η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση είναι φυσικά ο στόχος. Δεν θα ήθελα να δεσμευτώ με αριθμούς βάζοντας ένα όριο, ένα πλαφόν. Πιστεύω όμως πως οι 30 χιλιάδες άνθρωποι που ανέλαβαν τη μεγάλη ευθύνη και υπέγραψαν για τους 10 υποψηφίους έχουν σημαντική επιρροή στo περιβάλλον τους, πολλαπλασιαστική κι αυτό με κάνει αισιόδοξο για μια μαζική προσέλευση.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Το νέο προοδευτικό Κίνημα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, θα αναδειχτεί στον πρωταγωνιστή. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι μιας προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά κι εγκλωβίζει προοδευτικές δυνάμεις επιχειρώντας να μιμηθεί υποκριτικά τη σοσιαλδημοκρατία. Ο τυχοδιωκτισμός του είναι αυτός που ενισχύει τη δυναμική αυτοδυναμίας της ΝΔ και που μόνον το νέο προοδευτικό Κίνημα είναι αυτό που θα την ανακόψει. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να τοποθετηθούν πάνω στη δική μας προγραμματική πρόταση που θα έχει ψηφιστεί από τους προοδευτικούς πολίτες

Πώς οραματίζεστε τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί από το προσεχές Συνέδριο; Θα υπάρχει κοινή γραμμή για όλους ή το κάθε κόμμα / τάση θα έχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης;

Αμα τη εκλογή του, ο επικεφαλής δρομολογεί διαδικασίες για ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος. Για ένα προοδευτικό Κίνημα, ενιαίο, ανοικτό στην κοινωνία, συμμετοχικό, αποκεντρωμένο, με άμεση δημοκρατία στις αποφάσεις με τη βοήθεια του διαδικτύου. Με 13 εκλεγμένα Περιφερειακά συμβούλια -όσα και οι Περιφέρειες της χώρας –από τα οποία προκύπτει το Πολιτικό Συμβούλιο, με ισόρροπη εκπροσώπηση όλων των Περιφερειών και των τάσεων. Εκτός από τον επικεφαλής, κανένα μέλος με βουλευτική ή κυβερνητική ιδιότητα δεν θα συμμετέχει στα Περιφερειακά ή στο κεντρικό Πολιτικό Συμβούλιο.

Με τη δημιουργία του νέου φορέα αρκετός κόσμος ρωτά τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται στο μέλλον τα δάνεια;

Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ θα αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ, χωρίς καμία ειδική μεταχείριση.

Πότε προβλέπετε εθνικές εκλογές και ποιο ποσοστό θα κρίνατε ως ικανοποιητικό;

Πρόβλεψη δε μπορώ να κάνω, όπως ξέρετε η επιλογή του χρόνου των εκλογών βρίσκεται απολύτως στα χέρια του πρωθυπουργού. Εχω όμως ευχή, να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, τόσο χειροτερεύει η κατάσταση για τη χώρα και τους πολίτες της, σε όλα τα επίπεδα. Φοβάμαι όμως ότι ΤσίπραςΚαμμένος θα παραμείνουν σφιχταγκαλιασμένοι στην καρέκλα της εξουσίας, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Στις επόμενες εκλογές το νέο Προοδευτικό Κίνημα θα ξεπεράσει τη σημερινή στασιμότητα, θα κερδίσει διψήφιο ποσοστό.

Έχετε σκεφτεί πώς θα ονομάσετε τον νέο φορέα σε περίπτωση που αναδειχθείτε νικητής;

Προφανώς και η ονομασία θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διεργασιών κατά το ιδρυτικό συνέδριο.Τότε θα καταθέσω και την πρότασή μου.

Δείτε το βιογραφικό του Γιάννη Μανιάτη ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα