Λάκης Λαζόπουλος: Ευχαριστώ τους Θεσσαλονικείς (video)

Καλεσμένοι της εκπομπής «Καθημερινά κι απλά», στην ΕΡΤ3, ήταν οι πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης «Α-πε-λπι-σί-το», Λάκης Λαζόπουλος και Σοφία Φιλιππίδου, που γνωρίζουν καθημερινά την αποθέωση στο Αριστοτέλειο θέατρο. Οι δυο ηθοποιοί μίλησαν για την υποδοχή που έτυχαν στη Θεσσαλονίκη,

την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας από την οποία εμπνεύστηκε ο δημιουργός της παράστασης, Λάκης Λαζόπουλος και πολλά άλλα…

Ο ηθοποιός ξεκίνησε τη συνέντευξή του με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς το κοινό της συμπρωτεύουσας, για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε. «Πρέπει πραγματικά να ευχαριστήσουμε το κοινό της Θεσσαλονίκης για την υποδοχή. Είναι τόσο θερμή η υποδοχή, τόσος πολύς ο κόσμος και τέτοιες οι παραστάσεις που κάνουμε εδώ, ζούμε κάτι μοναδικό με τη Σοφία. Το σκηνικό και η παράσταση που έγινε αυτές τις μέρες εδώ, νομίζω ότι για μένα είναι η καλύτερη στιγμή σαν παράσταση».

Η Σοφία Φιλιππίδου έχει πολλούς λόγους να χαίρεται που η παράσταση ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. «Έτσι κι αλλιώς είμαι χαρούμενη που συνεργάζομαι πρώτη φορά σκηνικά με τον Λάκη Λαζόπουλο, μετά είμαι στην πόλη μου, σε ένα μεγάλο θέατρο. Εδώ με ξέρουν από τα χρόνια ’72 με ’85 τα χρόνια αυτά ότι έκανα θεατρικά τα έκανα εδώ και μετά ήρθα δύο φορές εδώ με δύο παραστάσεις αλλά αυτό είναι μια δυναμική άνοδος με κάτι που πολύ αγαπώ την επιθεώρηση. Και περισσότερο για την επιθεώρηση και την γραφή του Λάκη Λαζόπουλου που ήταν επιθυμία μου χρόνια να συμβεί».

Όσο για το πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Ο Λάκης Λαζόπουλος εξήγησε: «Πήγα είδα την παράστασή της και είπα ότι τώρα είναι η ώρα. Την είδα και μετά και καταλάβαμε ότι τώρα ήταν η ώρα που είχαμε να πούμε κάτι μαζί. Αν δεν μπορούσα να έχω επικοινωνία σκηνική, αν δεν την ήξερα καλά δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κι αυτή τη συνεργασία».

Με αφορμή την παράσταση ο δημιουργός της θεατρικής παράστασης «Α-πε-λπι-σί-το» εξήγησε γιατί ασχολείται με τη σάτιρα και την κωμωδία. «Μου αρέσει η σάτιρα και πάντα εκτιμούσα τον Αριστοφάνη από παιδί και κυρίως από φοιτητής που άρχισα να ασχολούμαι πολύ περισσότερο με το θέατρο και θεωρώ το να μπορεί κάποιος να αναλύει μια εποχή ή να τη φωτογραφίζει σωστά και να τη βάζει σε άλμπουμ και να τη θυμάται κανείς με γέλιο μπορεί και να ανατρέχει πίσω. Δηλαδή, πάντα όταν απομακρυνόμαστε από ένα γεγονός, γελάμε. Η κωμωδία το κάνει αυτό από την αρχή πριν απομακρυνθείς που σημαίνει όταν ξανάρθει η μνήμη σου εκεί το θυμάσαι δύο φορές με γέλιο. Είναι μια διαδικασία που θέλει πάντα να βλέπεις τα πράγματα από μία απόσταση ενώ το δράμα το ζεις εκείνη τη στιγμή. Η κωμωδία πάει ένα βήμα μετά το δράμα. Το κοιτάει και σου μιλάει για το δράμα από μια απόσταση που δημιουργεί γέλιο».

Αναφορικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα το τελευταίο διάστημα ο Λάκης Λαζόπουλος αναφέρθηκε στη βαρβαρότητα που έζησε ο Έλληνας από τις εξωχώριες εχθρικές δηλώσεις, αλλά και στην «πολιτική του ασανσέρ» μέσω της οποίας ο ελληνικός λαός καλείται να επιλέξει σε πολιτικές θέσεις συγκεκριμένους ανθρώπους.

«Έχουν πιεστεί τόσο πολύ οι άνθρωποι. Η Ελλάδα νομίζω έχει αποφασίσει να βρει την έξοδο κινδύνου. Δεν θα πω αν είναι καλύτερη ή χειρότερη εποχή, νομίζω είναι λίγο πιο ήσυχη. Δεν υπάρχουν δηλαδή εκείνες οι άγριες δηλώσεις, οι καθημερινές. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος απ’ έξω, να μην λέμε όνομα και χωριό, που κάθε μέρα θα κάνει μια δήλωση ενάντια στη χώρα. Σκεφτείτε πόσο καιρό έχουμε ν’ ακούσουμε επί δέκα μέρες μια πολύ κακή δήλωση εχθρική, επιθετική, βασανιστική για τη χώρα. Πέθαινε κόσμος και αυτοί μας έλεγαν «χρειάζονται κι άλλες θυσίες, δεν έχετε δουλέψει πολύ, δεν έχετε κάνει αρκετή δουλειά». Αυτή τη βαρβαρότητα που έζησε ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια από την Ευρώπη δεν ήταν κάτι που το περίμενε.

Το οικονομικό ξεζούμισμα βέβαια συνεχίζεται και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο φως. Μία χώρα τόσο βαθιά χρεωμένη δεν μπορεί εύκολα να ορθοποδήσει. Μπορεί να ξεγελαστεί, να υπάρχουν κάποιες μικρές ελπίδες, αλλά δεν μπορεί κανείς με ένα τέτοιο χρέος να περπατήσει. Όποιος λέει αυτά που λέει, δεν τα ακούω σωστά εγώ», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Οι μεγάλες αποφάσεις παίρνονται από τις κυβερνήσεις. Αυτός που έχει την εξουσία παίρνει και τις αποφάσεις. Αυτός τις χρεώνεται. Ο ελληνικός λαός χρεώνεται τη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά όμως ακολουθεί τις αποφάσεις. Όταν φορτώνεις έναν γάιδαρο, κάποια στιγμή δεν θα αντέξει και θα πέσει κάτω. Σε ποιον το χρεώνεις; Στον γάιδαρο; Στο φορτίο; Στα πόδια που δεν άντεξαν; Έχει σημασία η απόφαση. Αυτοί που αποφασίζουν, πώς αποφασίζουν και τι διορατικότητα έχουν για τη χώρα. Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Υπάρχει εδώ -και πρέπει να σημειωθεί αυτό – η πολιτική του ασανσέρ. Υπάρχουν αυτά τα έξι άτομα. Δεν μπορεί ένας λαός που ζει με την πολιτική του ασανσέρ να επιλέξει κάποιον πέρα των έξι ατόμων. Ήδη είναι εγκλωβισμένος σε ένα ασανσέρ που τον ανεβοκατεβάζουν οι ίδιοι άνθρωποι».

Από την πλευρά της η Σοφία Φιλιππίδου συμπλήρωσε: «Έχουμε περάσει στην απάθεια. Η κρίση είναι ένα σήμα κινδύνου. Η απάθεια που μας χαρακτηρίζει είναι πολύ κακό σημάδι».

Κλείνοντας, ο Λάκης Λαζόπουλος αναφέρθηκε στο τι πραγματεύεται η παράσταση «Α-πε-λπι-σί-το». «Αναφέρεται στην ανυπαρξία του Έλληνα. Από εκεί που υπήρχε ο Έλληνας σε μία ζωή, πετάχτηκε έξω και πέρασε σε μία ανυπαρξία».

Η παράσταση θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και θα επιστρέψει στην Αθήνα ενώ παράλληλα θα συνεχίσει την περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Για να δείτε ολόκληρη την εκπομπή πατήστε εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα