Κορονοϊός: Πτήση γεμάτη κρούσματα από Ζάκυνθο – «Εγωιστές covidiots και ένα ανίκανο πλήρωμα»

Σάλος έχει προκληθεί με την πτήση της «TUI» από την Ζάκυνθο στην Ουαλία, στην οποία φαίνεται ότι κανένα μέτρο δεν τηρήθηκε, καθώς βρέθηκαν 16 θετικοί επιβάτες, ενώ όλοι όσοι επέβαιναν σ’ αυτή, έχουν μπει σε καραντίνα, όπως έγινε γνωστό και την Κυριακή (30/08). Με βάση καταγγελία γυναίκας που ήταν στην πτήση και ανέφερε: «Το αεροπλάνο ήταν γεμάτο από εγωιστές covidiots μ’ ένα ανίκανο πλήρωμα».

Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, εκτός από τους 16 επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί, ακόμα επτά

θεωρούνται ως πιθανά κρούσματα με πολλούς από αυτούς να μη φορούν μάσκες στο αεροπλάνο, όπως παραδέχεται μία εκ των επιβατών.

Υπενθυμίζεται ότι στο νησί του Ιουνίου ισχύουν έκτακτα μέτρα, ενώ το Σάββατο (29/08) κάτοικοι και επισκέπτες έλαβαν μήνυμα από το 112, που ανέφερε: «Να είστε σε επιφυλακή».

Η Στέφανι Γουάιτφιλντ δήλωσε στο «BBC» ότι, η πτήση της TUI ήταν γεμάτη από «”covidiots” – αυτούς που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα θέτοντας σε κίνδυνο τους άλλους – και το πλήρωμα ήταν ανίκανο και δεν μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο». Η Δημόσια Υγεία της Ουαλίας (PHW) δήλωσε ότι, 16 επιβάτες της πτήσης 6215 από το ελληνικό νησί της Ζακύνθου προς το Κάρντιφ, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Η Στέφανι Γουάτφιλντ δήλωσε στο «BBC» ότι αυτή και ο σύζυγός της είχαν αποφασίσει να τεθούν σε απομόνωση προτού ενημερωθούν για τα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον μεγάλο ταξιδιωτικό οργανισμό «TUI», όλοι οι επιβάτες συμμορφώθηκαν με τα πρωτόκολλα. Οι 193 επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης την 25η Αυγούστου κλήθηκαν να απομονωθούν για ένα δεκαπενθήμερο. Αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν, επίσης, ότι επτά επιβάτες από τρία διαφορετικά μέρη θεωρούνται πιθανά κρούσματα. Η «TUI» επιβεβαίωσε στη «Mirror» ότι ξεκίνησε έρευνα για τους ισχυρισμούς της Στέφανι Γουάτφιλντ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Gw Shankar από την Δημόσια Υγεία της Ουαλίας δήλωσε στο ραδιόφωνο του «BBC» ότι «όσοι επιστρέφουν από τη Ζάκυνθο βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας». 

«Αυτή η πτήση ήταν μια καταστροφή. Ο διπλανός μου είχε τη μάσκα στο λαιμό του. Όχι μόνο η αεροπορική εταιρεία δεν του συνέστησε να την ανεβάσει, αλλά του έδωσαν δωρεάν ποτό όταν είπε ότι γνώριζε ένα μέλος του πληρώματος. Πολλοί έβγαλαν τις μάσκες τους και περπατούσαν πάνω – κάτω στο διάδρομο για να μιλήσουν σε άλλους», υπογράμμισε ακόμα η Στέφανι Γουάτφιλντ.

Εκείνη και ο σύζυγός της αποφάσισαν, μάλιστα, να απομονωθούν για 14 ημέρες ενώ ήταν ακόμα στον αέρα μετά από αυτό που είδαν.

«Μόλις προσγειώθηκε η πτήση, όλοι έβγαλαν αμέσως τις μάσκες τους. Η πτήση ήταν γεμάτη εγωιστές covidiots και ένα ανίκανο πλήρωμα που δεν μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο. Πολλοί επιβάτες δεν ήξεραν πώς να φορούν σωστά τις μάσκες ή φαινόταν να αγνοούν πραγματικά τους κανόνες. Πολλοί άνθρωποι φορούσαν τις μάσκες κάτω από τις μύτες τους ή ακόμα και στο σαγόνι τους.

Έβγαζαν τις μάσκες για να μιλήσουν με φίλους τους και πηγαινοέρχονταν στο διάδρομο για να μιλήσουν με τους φίλους τους χωρίς να φορούν τις μάσκες τους», τόνισε ακόμα…

Ερωτηθείσα για το πώς αντιμετώπισε την κατάσταση αυτή το πλήρωμα, η κ. Γουάτφιλντ είπε ότι παρατήρησε ότι ένα μέλος του πληρώματος ζήτησε από μια γυναίκα να φορέσει τη μάσκα της: «Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν μιλούσε. Ένας άνδρας που κάθισε δίπλα μου είχε τη μάσκα του στο πηγούνι του για ολόκληρη την πτήση, και η αεροσυνοδός που του μιλούσε, δεν του είπε κάτι για αυτό».

Η ίδια και ο σύζυγός της έχουν συμπτώματα κορονοϊού αλλά ελπίζουν ότι είναι κρυολόγημα. «Είχαμε λίγο βήχα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο. Είμαι θυμωμένη περισσότερο από ποτέ», τόνισε ακόμα…

Ένας εκπρόσωπος της «TUI» είπε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι, κατόπιν αιτήματος της Δημόσιας Υγείας Ουαλίας, επικοινωνήσαμε με όλους τους επιβάτες με το TOM6215 από τη Ζάκυνθο στο Κάρντιφ στις 25 Αυγούστου».

Και προσέθεσε: «Η ΤUI ανέφερε ότι ανησυχεί για τους ισχυρισμούς της Γουάιτφιλντ και βρίσκεται σε εξέλιξη μια πλήρης έρευνα. Η ασφάλεια και η ευημερία των επιβατών και του πληρώματος είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και όλες τις πτήσεις γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA)».

Ο Δρ Gwen Lowe, σύμβουλος στον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών για τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας, δήλωσε ότι υπήρξαν περίπου 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊου στην Ουαλία την τελευταία εβδομάδα, ατόμων που είχαν επιστρέψει από τη Ζάκυνθο, και ότι περιμένει να αυξηθεί ο αριθμός. Είπε ότι στις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις περιλαμβάνονται άτομα που διέμειναν σε διαφορετικά ξενοδοχεία και επέστρεψαν με διαφορετικές πτήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα