Κορονοϊός: Οι 16 πιο επιβαρυμένες περιοχές, στο «κόκκινο» η Αττική – Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Ύστατη προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα κάνουν ειδικοί και κυβέρνηση με τα νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, που ανακοίνωσε μία ημέρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, δείχνοντας και ποιες είναι οι 16 περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε δραματική έκκληση προς τους πολίτες της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους, που αναμένεται να επιστρέψουν από διακοπές

στα αστικά κέντρα, να δείξουν μεγαλύτερη ευθύνη, κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων, που είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν διασπορά του ιού σε μία σειρά από περιοχές και δη σε τουριστικές, με μεγαλύτερη διασπορά αυτή αφορά στις νεότερες ηλικίες και δήλωσε:

«Τίποτα, κανένα μέτρο, ούτε η δράση των ελεγκτικών αρχών, ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη. Δεν γίνεται σε κάθε μέρος της χώρας, δίπλα σε καθέναν να βρίσκεται ένας αστυνομικός». Και συμπλήρωσε:

«Είναι πάρα, μα πάρα πολύ σημαντικό να αναληφθεί από τους νέους η ευθύνη να προστατέψουν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά κυρίως τους αγαπημένους τους, τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός της χώρας».

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν από Δευτέρα, 17 Αυγούστου και ώρα 06:00 και τα πιο σημαντικά, συνοπτικά περιλαμβάνουν:

• Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων και στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, όπως και σε άλλες 15 περιοχές της χώρας,

• Όριο 50 ατόμων για δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις,

• Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων,

• Ειδικά πρόσθετα μέτρα για Πάρο και Αντίπαρο,

• Παράταση των μέτρων στον Πόρο,

• Τηλεργασία για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,

• Προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους υψηλού συγχρωτισμού,

• Υποχρεωτική μάσκα παντού.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στον εορτασμό του Δεκαπεντάυγουστου, καλώντας τους πιστούς να τηρήσουν τα μέτρα που ισχύουν, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των πρόσφατων δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ανέφερε ακόμα ότι προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για τα ισχύοντα μέτρα θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό μήνυμα πανελλαδικά από το 112 τα επόμενα 24ωρα, καθώς και στοχευμένα μηνύματα στις περιοχές που δείχνουν να έχουν μεγαλύτερα επιδημιολογικά φορτία από άλλες και θα ισχύσουν ειδικότερα μέτρα, όπως αυτό που έλαβαν ήδη κάτοικοι και τουρίστες της Πάρου. 

Οι 16 επιβαρυμένες περιοχές

Αναλυτικά τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς είναι:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από αύριο, Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

– ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

Οι πρώτες ενδείξεις ναι μεν δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στον Πόρο, επειδή όμως χρειάζονται 2 εβδομάδες για να για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε η παράτασή τους. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πόρου για τη συνεργασία τους, για την υπομονή, αλλά και την επιμονή τους. Αν συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, το όμορφο νησί του Πόρου θα επανέλθει πολύ γρήγορα στην κανονικότητά του.

5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα-Αυστηροί έλεγχοι από το λιμενικό

Ο υφυπουργός επίσης τόνισε: Επιπρόσθετα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Για τον Δεκαπενταύγουστο

Επιπροσθέτως ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «και να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αύριο είναι μια από τις σημαντικότερες μέρες για την εκκλησία μας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από όλους εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε κάθε άκρη της χώρας. Φέτος και αυτή η μέρα θα είναι διαφορετική. Θα τη γιορτάσουμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες. Τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί, όπως ακριβώς τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του. Γιορτάσαμε σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες πλήρους lockdown, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και δείξαμε μεγάλη αυτοπειθαρχία με τεράστια συμβολή της ηγεσίας της εκκλησίας. Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και τώρα. Τηρώντας πλήρως τους κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί για τους ναούς μας. Τηρώντας τον αριθμό, τις αποστάσεις και φορώντας τις μάσκες προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας προστασίας συστήνεται για κάθε χώρο που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρο εντός των ναών, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων για ναούς 500 τ.μ. και άνω είναι τα 100 άτομα.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Καταλήγοντας ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, καθώς και ότι πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί επιστρέφοντας από τις διακοπές.

«Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα είναι και εκείνες που θα κρίνουν την πορεία και έκβαση των πραγμάτων σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της πανδημίας, της μάχης μας με τον αόρατο εχθρό», τόνισε.

«Θα αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες»

Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας της σχολής Δημόσιας Υγείας Παν. Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Παίζουμε κρυφτούλι με τον ιό. Μπορεί ο κόσμος να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Είναι όμως ένας ιός που μεταδίδεται από τα σταγονίδια. Το γεγονός πολλοί νέοι έχουν αρρωστήσει και έχουν επιστρέψει στα αστικά κέντρα αυξάνει τη διασπορά. Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους μεγαλύτερους» τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι «Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού μέσα στην Ελλάδα και η κατάσταση είναι διαφορετική από τον Μάρτιο. Πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό γιατί η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι πολύ δύσκολη. Θα έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και είναι πιθανόν να αυξηθούν. Μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα θα έχουμε αύξηση τις επόμενες ημέρες. Όταν μπούμε στα νοσοκομεία θα είναι δύσκολο να σταματήσουμε την κατάσταση. Βλέπουμε 20αρηδες που ήταν στα νησιά να βρίσκονται θετικοί».

Αναφέρθηκε και στην χρησιμότητα της μάσκας και πόσο σημαντική είναι στη μάχη κατά του κορονοϊού. «Εγώ την μάσκα την έχω μπροστά μου. Την φοράμε και δεν παρεμβαίνει στην ζωή μας. Μόνο στο φαγητό να τη βγάζουμε. Είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, αλλά είναι το ευκολότερο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε χωρίς να αλλάξει η ζωή μας».

254 νέα κρούσματα, τρεις νέοι θάνατοι

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την καταπολέμηση της διασποράς του νέου κορονοϊού, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 254 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων τα 98 είναι στην Αττική και τα 67 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, 22 είναι τα «εισαγόμενα» (από αυτά τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.632. 

Το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, που έκανε λόγο για 223 νεκρούς, έχασε τη ζωή του ένας ακόμα ασθενής με κορονοϊό που νοσηλευόταν στο «Λαϊκό». Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο από τον ιό μέσα σε ένα 24ωρο, που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 224. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 22 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. 

Η Αττική είναι… ξανά στα κόκκινα, «αγγίζοντας» τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων, ενώ με 67 κρούσματα βρίσκεται πολύ ψηλά και η Θεσσαλονίκη.

Keywords
κορονοϊός, νέα, νεα μετρα, τα νεα, αττικη, μεσα μαζικης μεταφορας, περιφέρεια αττικής, ελλαδα, δραση, κρητη, θεσσαλονικη, ήτοι, office, lockdown, πασχα, ΑΝΤ1, ΕΟΔΥ, μετρο, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, πασχα 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, περιφερεια κρητης, η ζωη, ξανα, ήτοι, μια ημερα, περιφέρεια αττικής, ιος, κυθηρα, νησι, νησια, σινεμα, ωρα, office, αυξηση, αλκιβιαδης, εβδομαδες, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γινει, γινεται, γονεις, δευτερα, δημοσιο, δηλωση, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκκλησια, εβδομαδα, εποχη, επτα, εστιατορια, ευθυνη, ζωη, ιδιο, υπομονη, ισχυει, υφυπουργος, θεατρα, εικονα, κυβερνηση, κυμα, λογο, μεγαλη εβδομαδα, μηνυματα, μητσοτακης, νοσοκομεια, παρουσιαση, πλοια, προβληματα, πρωι, πυλες, σαββατο, σειρα, χειροτερα, ωρες, απο δευτερα, εφαρμογη, εμφαση, εννεα, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, ομαδες, υγειας
Τυχαία Θέματα