Ο χάρτης των 97 νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα – Από πού προέρχονται (video)

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας αλλά και στην κυβέρνηση μετά τα 97 νέα κρούσματα κορονοϊού των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, τα οποία εκτίναξαν τον αριθμό των περιστατικών που καταγράφονται στην Ελλάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την πανδημία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει από το πού προέρχονται τα νέα κρούσματα, την ώρα που έχει μεγαλώσει

η ανησυχία. Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε δομή ψυχικής υγείας. Είχε επισκεφτεί πρόσφατα νοσοκομείο…

Σημειώνεται ότι συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, είναι 3.049, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. 690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επίσης, καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι και 182 συνολικά στη χώρα.

Από πού προέρχονται τα νέα κρούσματα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (08/06) στη χώρα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, η οποία μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών ως ισχυρή εστία επιδημίας.

Άλλες περιοχές που έκρουσαν επίσης τον συναγερμό στις Αρχές είναι η Λαμία όπου καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία αφορούν όλα σε μία οικογένεια. Πρόκειται για έναν 85χρονο με τη σύζυγό του που διαμένουν στην Αμερική και επέστρεψαν πριν από 15 ημέρες μαζί με την κόρη τους που είχε πάει να τους επισκεφτεί και τα τεστ στο αεροδρόμιο ήταν αρνητικά. Ο ηλικιωμένος παππούς μετά από 14 ημέρες εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας το Σάββατο. Μία ημέρα μετά, την Κυριακή, άρχισαν ήπια συμπτώματα και στις δύο γυναίκες, αλλά και στον εγγονό του.

Παράλληλα, στην Τρίπολη καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Πρόκειται για έναν 63χρονο ο οποίος μεταφέρθηκε με πυρετό στο νοσοκομείο Τρίπολης βράδυ της Δευτέρας (08/06) και εν συνεχεία διακομίστηκε για καλύτερη παρακολούθηση στο νοσοκομείο του Ρίου.

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας νοσηλεύεται ένας 66χρονος που επέστρεψε από την Τσεχία και εμφάνισε συμπτώματα 10 ημέρες μετά την επιστροφή του και ενώ βρισκόταν σε απομόνωση στο σπίτι του.

Επίσης, στην Κοζάνη δύο άνδρες διαγνώστηκαν θετικοί με χαμηλό ιικό φορτίο και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε δομή ψυχικής υγείας – Είχε επισκεφτεί πρόσφατα νοσοκομείο

Όπως αναφέρθηκε, ανάμεσα στα 97 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε ένα τετραήμερο που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ συγκαταλέγεται και το πρώτο περιστατικό κορονοϊού σε εξωνοσοκομιακή δομή δημόσιου ψυχιατρικού νοσοκομείου.

Πρόκειται για άνδρα 63 ετών, τρόφιμο Ξενώνα, που διεκομίσθη από τον ψυχιατρικό τομέα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου την 1 Ιουνίου στο Γενικό Νοσοκομείο λόγω προβλημάτων άσχετων με τη νόσο.

Νοσηλεύτηκε στην παθολογική κλινική, όπου του έγιναν εξετάσεις και πήρε εξιτήριο επιστρέφοντας στον ξενώνα στις 5 Ιουνίου το απόγευμα. Στις 6 Ιουνίου το πρωί εμφάνισε που δεν υποχωρούσε. Διεκομίσθηκε εκ νέου στο Νοσοκομείο όπου του έγινε τεστ κορονοϊού. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα παρέμεινε σε ειδικό θάλαμο στο Νοσοκομείο. Στις 7 Ιουνίου ώρα 22 40 μμ ενημερώθηκαν στον ξενώνα ότι το τεστ βγήκε θετικό.

Άμεσα δόθηκαν οδηγίες στο προσωπικό της δομής και το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβει στη δομή και ελήφθηκαν δείγματα από όλο το προσωπικό και από τους ενοίκους του Ξενώνα για τεστ.

Επίσης η ίδια διαδικασία έγινε και στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου που ήρθε σε επαφή. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Από το προσωπικό του Ξενώνα πέντε άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον ένοικο μετά την επιστροφή του από την πρώτη νοσηλεία του στο νοσοκομείο τέθηκαν σε καραντίνα 7 ημερών στα σπίτια τους. Ο χώρος απολυμάνθηκε. Από το γενικό Νοσοκομείο περί τα 14 άτομα προσωπικό τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ ελήφθησαν τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

«Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (08/09) 97 νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου). Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, τόνισε πως τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς» δείχνουν ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται.

«Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό» επισήμανε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Ανησυχητικό, σύμφωνα με την κ. Λινού, είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την χώρα. «Δεν είναι σε ένα σημείο όπως είχαμε το πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας με τους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους. Τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας. Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών» παρατήρησε.

Αναφέρθηκε επίσης στο καλό και το κακό σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας «Αν δεν λάβουμε κανένα μέτρο προστασίας σε ένα μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί, αντίθετα αν λάβουμε μέτρα προστασίας μπορεί και να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση».

Η ίδια τόνισε πως το πρόβλημα το δημιουργούν οι συμπεριφορές. «Από μόνος του ο τουρισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Είναι η συμπεριφορά μας που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη έκρηξη».

Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε καθημερινή βάση

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (08/07) ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε τη Δευτέρα (08/09) πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία» αλλά «θα πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι το εξής: Αν ο καθένας από μας κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τις οδηγίες, σε σχέση με τα μέτρα, σε σχέση με τους κανόνες που έχουμε θέσει, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Το κράτος, σε κάθε περίπτωση, θα κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει και με τις διαδικασίες που πρέπει».

Σε ερώτηση για το περιστατικό στη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει να ενισχύσει και να στηρίξει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά το άνοιγμα της αγοράς γίνεται με κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι, είναι κανόνες που θα πρέπει όλοι να τους τηρήσουμε».

«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι», είπε.

Μόσιαλος: Εγρήγορση, αλλά όχι πανικός

Ψύχραιμος για την κατάσταση εμφανίστηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας πανικός αλλά θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη εγρήγορση». Επίσης δήλωσε ότι «αν προσέξουμε δεν θα υπάρχει λόγος να γίνεται ένα lockdown επειδή καταγράφονται ορισμένα περιστατικά σε έναν νομό της χώρας» εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων.

Παράλληλα, από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων από όλους και στέλνουν αυστηρό μήνυμα ειδικά προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πως «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Οι νόμοι είναι νόμοι».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown

Την ανάγκη για πιστή τήρηση των κανόνων από όλους υπογράμμισε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο «ιός δεν έχει φύγει». «O ιός δεν έχει φύγει. Γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Αν είχε φύγει, πρώτοι εμείς θα λέγαμε ότι ναι, τελείωσε το θέμα. Αλλά δεν τελείωσε. Γι’ αυτό, ανοίγουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχουν μεγάλη ευθύνη τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πως πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες, ενώ δήλωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικού lockdown. Σκοπός, εξήγησε, είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. «Όπως κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα», διευκρίνισε και προσέθεσε: «Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, ΣΚΑΪ, lawandorder.gr)

Keywords
video, χωρα, νέα, ελλαδα, ΕΟΔΥ, λαμια, τεστ, κοζανη, ιουνίου, εκπα, κορονοϊός, σημαίνει, βομβα mall, μυκονος, lockdown, απε-μπε, naftemporiki, μετρο, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, ηλιας μοσιαλος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2013, μια ημερα, το θεμα, εκπα, θεμα, ιατρικη, ιος, καθημερινη, πλαισιο, πτησεις, τα νεα, τεστ, υγεια, ωρα, naftemporiki, naftemporiki.gr, αεροδρομιο, αυξηση, αμερικη, απε, απε-μπε, εβδομαδες, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωσεις, δομη, εγινε, εγρηγορση, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ενημερωση, εξετασεις, εξελιξη, εξιτηριο, ερχονται, εστια, ετων, ευθυνη, ιδια, υφυπουργος, θετικο, κυβερνηση, ληξη, λοιμωξη, νομοι, μπε, οικογενεια, πεμπτη, πιστη, πρωι, σαββατο, σεναριο, συζυγο, συνεχεια, σπιτι, σπιτια, τουρισμος, τριπολη, τσεχια, συμπτωματα, χρονος, ιουνίου, κυριακη, μυκονο, νοσοκομειο, σημαίνει, ταξιδι, υγειας
Τυχαία Θέματα