Κορονοϊός: Κλείνουν και τα δημοτικά σχολεία από Δευτέρα – Οι εισηγήσεις των ειδικών

Οι λοιμωξιολόγοι έκαναν εισηγήσεις για πιο αυστηρά μέτρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα σ’ αυτά είναι και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων από Δευτέρα (16/11), λογικά σε όλη τη χώρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πιθανό, όπως έχει γίνει γνωστό, το lockdown να θυμίζει… Μάρτιο. Υπήρξε εισήγηση και για αύξηση της τηλεργασίας. Τα δημοτικά φέρεται να κλείνουν

για να σταματήσει η κινητικότητα των γονέων στους δρόμους…

Από εκεί και πέρα απομένει η ανακοίνωση των αποφάσεων από την κυβέρνηση. Κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει από τον Νίκο Χαρδαλιά στην απογευματινή ενημέρωση της Παρασκευής (13/11).

Η διασπορά του κορονοϊού με τα χιλιάδες κρούσματα οδηγεί την κυβέρνηση στο κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που παρέμεναν ανοιχτά έως σήμερα και δη τα δημοτικά σχολεία, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Σημειώνεται ότι πολλά σχολεία στην Αττική έχουν αποστείλει μηνύματα στους γονείς – κηδεμόνες έτσι ώστε να εγγράψουν τα παιδιά τους, μαθητές του δημοτικού, στην ηλεκτρονική εκπαίδευση. Τα e-class, η τηλεκπαίδευση δηλαδή, αναμένεται να ισχύσει και για τα δημοτικά σχολεία τα οποία κατά πληροφορίες θα υπαχθούν στο καθεστώς των υπολοίπων βαθμίδων, α’ βαθμίδας και β’ βαθμίδας εκπαίδευσης που λειτουργούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που εστάλη σε γονείς από δημοτικό σχολείο σε κεντρικό δήμο της Αθήνας όπου αναφέρει: «Αγαπητοί Γονείς & Κηδεμόνες, Παρακαλώ πολύ σας ενημερώνουμε ότι μπαίνοντας στον παρακάτω σύνδεσμο του ΠΣΔ https://register.sch.gr/students/ μπορείτε να προβείτε στην εγγραφή μαθητή/ήτριας (σε περίπτωση που δεν έχετε προβεί ήδη), ούτως ώστε – σε περίπτωση που χρειαστεί – να γίνουν μέλη των ψηφιακών τμημάτων (π. χ. e-class) από τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς».

Πώς θα λειτουργούν πλέον τα δημοτικά σχολεία

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε από την Πέμπτη (12/11) ότι το υπουργείο από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού κινείται με οδηγό τις κατευθύνσεις της επιτροπής των επιστημόνων και πως είναι έτοιμο και για το ενδεχόμενο ενός γενικού «lockdown» στα σχολεία.

Στο σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί – αλλά δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί ακόμη και τις προσεχείς ώρες – προβλέπονται δύο εργαλεία προκειμένου να μη διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία στα υπό «λουκέτο» σχολεία:

H εκπαιδευτική τηλεόραση, καθώς έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός και χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.Η τηλεκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Πέμπτη (12/11) ότι εξασφάλισε «65.965 φορητές συσκευές, αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών» για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διευκολυνθεί η τηλεκπαίδευση.

Γιατί εξετάζονται πιο αυστηρά μέτρα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη

Σε πολύ κρίσιμη καμπή πλέον βρίσκεται η χώρα σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας καθώς με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σε συνεργασία πάντα με την επιτροπή Ειδικών, ευελπιστεί να δει μείωση σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Με δεδομένο ότι μέσα σε λίγες μέρες από τους 10-12 θανάτους, σταθεροποιηθήκαμε στους πάνω από 40 και με αυξητική μάλιστα τάση και από τους 80-90 διασωληνωμένους, εκτοξευτήκαμε στους 310, είναι εμφανές ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και το σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα.

Όπως παραδέχθηκε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι κρίσιμες, υπό την έννοια ότι θα φανεί το κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει αισθητά η κατάσταση, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιβολή νέων, ακόμα πιο σκληρών.

Μεταξύ αυτών που εξετάζονται είναι το καθολικό lockdown όπως τον περασμένο Μάρτιο, το κλείσιμο των σχολείων, το «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες, η αύξηση της τηλεργασίας στο 70% από το 50% που είναι τώρα, το «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες και το κλείσιμο των συνόρων.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να επιβληθούν μέτρα μόνο στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί η κατάσταση δείχνει να είναι πιο οριακή.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα και από τα νούμερα. Θα πρέπει, πάντως, να ληφθεί υπ’ όψιν ότι τις επόμενες ημέρες η εικόνα δεν θα αλλάξει και ίσως είναι και χειρότερη, όπως παραδέχθηκε την Πέμπτη η κυρία Κοτανίδου.

Lockdown Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη από… χθες, ζητά ο Εξαδάκτυλος
Όχι αποκλιμάκωση, αλλά ούτε καν σταθεροποίηση του αριθμού κρουσμάτων παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη μετά από 13 ημέρες εφαρμογής περιοριστικών μέτρων κάτι που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, με τον κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να κάνει λόγο για ανάγκη ολικού lockdown… χθες.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο. Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19. Το lockdown πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια, χθες έπρεπε να γίνει αυτό» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και συνέχισε:

«Κούραση βλέπουμε στο ρυθμό της εξάπλωσης της πανδημίας όχι σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι αριθμοί θα χειροτερέψουν πρόσκαιρα, τελευταίοι ανεβαίνουν τελευταίοι κατεβαίνουν».

Ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε ως υγειονομικό έγκλημα τις συγκεντρώσεις για τη 17 Νοέμβρη ξεκαθαρίζοντας ότι φέτος θα πρέπει να τις αποφύγουμε.

«Όπως δεν εξαιρέθηκε η Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Πάσχα, η Κυριακή του Πάσχα, η 28η Οκτωβρίου, η 25η Μαρτίου όπως δεν εξαιρείται καμία πιστή δεν πρέπει να εξαιρεθούν και οι συγκεντρώσεις για τη 17 Νοέμβρη, πρόκειται για υγειονομικό έγκλημα» επανέλαβε.

Η νοσηλεύτρια του ΑΧΕΠΑ, Ελένη Μπακιρλή, σχολίασε από την πλευρά της, ότι στο νοσοκομείο οι μονάδες COVID είναι γεμάτες. «Από σήμερα δόθηκαν τέσσερις κλίνες ΜΕΘ σε μη COVID που δίνονται σε περιστατικά COVID. Θα προστεθούν άλλες δύο. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα όλοι μας είμαστε φοβισμένοι δέχεται παρά πολύ μεγάλη πίεση το ΕΣΥ, οι περισσότεροι υγειονομικοί είναι μεγαλύτερης ηλικίας ανήκουν και οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες, ενώ προστίθενται συνάδελφοι σε καραντίνα και συνάδελφοι που πρέπει να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού».

Τσακρής: Σίγουρη η παράταση του Lockdown – Προς γενικευμένο στη Βόρεια Ελλάδα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, είπε ότι θεωρεί δεδομένη την πανελλαδική παράταση του lockdown, πέραν της 30ης Νοεμβρίου, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.

Όπως εξήγησε, στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με  μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής.

«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» σημείωσε ο κ. Τσακρής.

«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο λοκντάουν), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.

Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Να μη ζήσετε στην Αθήνα αυτά που ζούμε στη Θεσσαλονίκη

Ό,τι κι αν γράψει κάποιος, όσο κι αν προσπαθήσει να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, δεν θα πλησιάσει ποτέ την πραγματικότητα που μεταφέρει ένας πρωταγωνιστής. Ένας άνθρωπος που το ζει καθημερινά, από μέσα και για ώρες.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να ωραιοποιηθεί η κατάσταση. Μιλώντας στο Open TV έκανε λόγο για καθυστέρηση και χάσιμο πολύτιμου χρόνου, ευχήθηκε να μη ζήσει η Αθήνα αυτό που ζει η Θεσσαλονίκη και μίλησε για πρωτοβουλίες των ίδιων των γιατρών για να λειτουργήσει το σύστημα.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η έκρυθμη κατάσταση. Ξεκινάμε σήμερα εφημερία, τα κρεβάτια τα κενά είναι ελάχιστα, μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις. Οφείλουμε να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε χειρουργικές αίθουσες για να υποδεχθούμε διασωληνωμένους ασθενείς.

Προφανώς δεν υπάρχει προσωπικό. Χάθηκε πολύτιμός χρόνος για να στελεχωθεί το ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε όρθιοι να μην γονατίσουμε. Ο,τι ανοίγουμε στο Παπανικολάου, το ανοίγουμε μόνοι μας. Το τελευταίο που δεν θέλουμε να συμβεί είναι μια αναστάτωση στις γραμμές της πρώτης γραμμής. Υπάρχουν σκέψεις μετακίνησης γιατρών πρώτης γραμμής να πάνε να ανοίξουν άλλες ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία.

Η προκήρυξη δεν πρέπει να επηρεάσει τα νοσοκομεία. Το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης των ΜΕΘ είναι πολύ σοβαρό. Δουλεύουμε με επικουρικό προσωπικό. Εχουμε 37 κλίνες ΜΕΘ. Είναι όλες κατειλημμένες. Περιορίζουμε τις άλλες ειδικότητες. Δεν ξέρω πώς θα βγει σήμερα η εφημερία. Η καρδιολογική σήμερα θα τραβήξει όλο το… κουπί.

Εύχομαι να προλάβετε κι εσείς στην Αθήνα να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία. και να μην ζήσετε ό,τι ζούμε στη Θεσσαλονίκη…», τόνισε αρχικά ο κύριος Καπραβέλος και κληθείς να σχολιάσει την προκήρυξη για τις μόνιμες θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία της χώρας, ανέφερε:

«Κάνω έκκληση να μην μετακινηθούν γιατροί σε άλλα νοσοκομεία. Το δέλεαρ της μονιμότητας είναι μεγάλο. Το Παπανικολάου δεν προκήρυξε θέσεις. Το Παπανικολάου δουλεύει με επικουρικούς. Δεν γίνεται γιατροί πρώτης γραμμής να φύγουν τώρα. Είμαστε σε πόλεμο. Είμαστε οι τελευταίοι που θα αφήσουμε τα όπλα κάτω. Και σε θαλάμους και σε διαδρόμους θα νοσηλεύσουμε αν χρειαστεί. Η πρώτη γραμμή πρέπει να μείνει ανέγγιχτη…».

Αγώνας δρόμου για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ – «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού»

Δύσκολες ώρες περνάει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού τόσο οι υποδομές όσο και το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται στα όριά του.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

«Μετράμε με ώρες και μέρες ώστε να αντέξει η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Κυριόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα επιχειρησιακό σχέδιο για μεταφορά ασθενών, σε έκτακτες συνθήκες, σε όμορους νομούς, ενώ στη μάχη έχουν μπει και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές.

«Αν αντέξουμε την επομένη βδομάδα και τα μέτρα δουλεύουν, θα αρχίσει μια αποκλιμάκωση».

Ωστόσο, μέχρι να δούμε την αποκλιμάκωση «θα υπάρξει ένταση του κύματος», ενώ κρίσιμος παράγοντας είναι και η κόπωση του υγειονομικού προσωπικού, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται στα όριά τους.

Ο κ. Κυριόπουλος χαρακτήρισε ως «αδύναμο» το μέτρο πρόσληψης γιατρών και την έκκληση που έκανε το υπουργείο Υγείας, καθώς, όπως είπε, τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι αδύναμα.

Από τη μεριά του ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι οι εισαγωγές ασθενών αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες και προκειμένου τα νοσοκομεία να αντέξουν, κρεβάτια απλής θεραπείας μετατρέπονται για να νοσηλεύουν ασθενείς Covid-19.

«Όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες στο Παπαγεωργίου», επισήμανε ο γιατρός, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς που πρέπει οπωσδήποτε να νοσηλευτούν, μεταφέρονται είτε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης είτε σε ιδιωτικές κλινικές.

«Είμαστε στο χείλος του γκρεμού».

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι χρειάζονται προσλήψεις αλλά και ενίσχυση του προσωπικού που ήδη παλεύει, ενώ έκανε έκκληση και για αιμοδοσία καθώς είναι πολύ μεγάλες οι ανάγκες.

Keywords
κορονοϊός, σχολεια, δευτερα, απο δευτερα, δημοτικα, υπουργείο παιδείας, 25η μαρτιου, θεσσαλονικη, lockdown, ηλεκτρονική, αθηνα, πσδ, https, sch, προσφορες, ΕΡΤ, βουλη, ελλαδα, πασχα, αχεπα, μονιμοτητα, mega, κινηση στους δρομους, μετρο, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, αδεια ειδικου σκοπου, πσδ, ελενη, sch, χωρες, ηλεκτρονική, αδεια, αιμοδοσια, αχεπα, εργαλεια, πιεση, τηλεοραση, υπουργείο παιδείας, ωρα, αυξηση, ανθρωπος, αττικη, βδομαδα, βορεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γιατροι, γονεις, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δειχνει, δυναμικο, εγγραφη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκπαιδευτικη τηλεοραση, ενημερωση, εννοια, εξελιξη, επρεπε, ετοιμο, ζησετε, ζητα, υπηρεσιες, υγειονομικο, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κυρια, κοπωση, κρεβατια, κυριακη του πασχα, λογια, λογο, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μπορειτε, νικη, νικο, νοσοκομειο παπαγεωργιου, νοσοκομεια, παντα, ορια, οπωσδηποτε, παιδια, πεμπτη, πιστη, προσληψεις, πρωι, σεναριο, σιγουρα, σιγουρη, συζητηση, σκεψεις, σχεδιο, σχολειο, ταση, υπουργειο υγειας, υπουργος παιδειας, χαθηκε, χρηστος, χρονος, ωρες, class, εθνικο, https, χωρα, υπουργειο, κυριακη, μεινει, μπροστα, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα