Κορονοϊός: Γιατροί και νοσηλευτές θύματα του ιού – Πάνω από 2.500 άνθρωποι άνω των 65 ετών μολύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες (video)

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα οδηγούν σε νοσηλεία ασθενείς σε ολοένα και μικρότερη ηλικία (με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη στις ΜΕΘ) ενώ γεγονός είναι οι αυξημένες μολύνσεις και δυστυχώς οι θάνατοι των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, των γιατρών και νοσηλευτών.

Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος νέων ανθρώπων που πολεμούν καθημερινά τον αόρατο εχθρό, όπως του 42χρονου πνευμονολόγου από τον Αττικόν και του 52χρονου γιατρού της Βουλής,

που κατέληξαν τις τελευταίες δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τους συναδέλφους του, ο 42χρονος πνευμονολόγος που ήταν πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, κόλλησε τον φονικό ιό από ασθενή του. Ήταν μάλιστα από τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τον νέο κορονοϊό. 

Μόλις σήμερα έγινε γνωστός ο θάνατος ακόμα ενός ανθρώπου της πρώτης γραμμής, μιας 50χρονης νοσοκόμας στο ΑΧΕΠΑ. Μάλιστα, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, αναφερόμενη στους δύο θανάτους, τόνισε ότι όλοι είμαστε ευάλωτοι απέναντι στον ιό.

Βαριά περιστατικά σε ηλικίες άνω των 40

Μεγαλύτερη μερίδιο στα βαριά περιστατικά έχουν πλέον οι ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, ενώ 2.500 πολίτες 65 και άνω μολύνθηκαν από τον κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που θα συνεχίζει να αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας, ανέφερε ο ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19-39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά», τόνισε.

«Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 ετών εντός της τρέχουσας εβδομάδας», συπμπλήρωσε ο επίκουρος καθηγητής.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε εμφατικά ότι «για την δραστική μείωση της μετάδοσης σε αυτές τις ομάδες είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές σε ένα εξαιρετικά μικρό κοινωνικό κύκλο για τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που λέμε κοινωνική φούσκα». «Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης «είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιορίσετε τις κοινωνικές επαφές στο ελάχιστο δυνατό και πάντα με τους ίδιους ανθρώπους».

«Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 συμπλήρωσε ότι «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».

Keywords
Τυχαία Θέματα