Κέντρο Υγείας Ιάσμου: Το κτίριο αντέχει αλλά οι ιατροί μειώνονται ανησυχητικά

Την ίδια ώρα που το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής βηματίζει σε σωστή κατεύθυνση και το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής αποτέλεσε την θετική είδηση του 2017, τα Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα πάσχουν. Κτίρια που φθείρονται χρόνο με τον χρόνο και προσωπικό που μειώνεται και γερνάει, παρατηρούνται σε όλη την επικράτεια.

Έτσι και στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει τα προβλήματα, αλλά και τις θυσίες των εργαζομένων, ώστε να καλύπτουν βάρδιες και να διατηρούν το κέντρο σε ικανοποιητική

λειτουργία. Παρόλα αυτά, μεγάλοι “χαμένοι”, ως συνήθως, είναι οι κάτοικοι των χωριών του δήμου Ιάσμου καθώς με μόλις 12 ιατρούς, οι επισκέψεις στα χωριά – νομοτελειακά – έχουν μειωθεί.

ΚΤΙΡΙΟ 30 ΕΤΩΝ – ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ Η ΣΚΕΠΗ
“Το Κέντρο Υγείας Ιάσμου είναι το ένα από τα δύο Κ.Υ. της Π.Ε. Ροδόπης και καλείται να εξυπηρετεί τους 20.000 περίπου κατοίκους της περιοχής. Στη δύναμή του ανήκουν και 8 Περιφερειακά Ιατρεία, όμως οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό καθώς και η ελλιπής συντήρηση των κτιρίων, καθιστούν τη λειτουργία τους προβληματική, με ανάλογες συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό”, αναφερόταν σε επιστολή του διευθυντή Βαλέριου Κεσίδη, και άλλων υπογραφόντων, στα τέλη Ιουνίου.

Αποδέκτης της εν λόγω επιστολής ήταν ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ, ο οποίος στο μέτρο του εφικτού φαίνεται να ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Η δημαρχεία έδωσε “παράταση ζωής” στο κτίριο, επισκευάζοντας την σκεπή που έσταζε σε κάθε βροχόπτωση, κάνοντας κι άλλες παρεμβάσεις. “Το κτίριο άρχισε να φθείρεται, γιατί έχει δημιουργηθεί πριν από τριάντα χρόνια. Ειδικά με τις βροχές, το κτίριο πλημμύριζε, βούλωναν τα φρεάτια, και γέμιζαν νερά χώροι όπως η αποθήκη”, μας ενημερώνει ο κος Κεσίδης όταν τον συναντάμε στον Ίασμο.

Ο ίδιος έχει αναλάβει την θέση εδώ και δύο χρόνια και αναγνωρίζει ότι “ο παλιός διευθυντής κος Κουτσογιάννης έκανε αρκετά πράγματα για το Κέντρο Υγείας”.

Σε άλλο σημείο, ο κος Κεσίδης μας εξηγεί ότι “έχουμε καλή συνεργασία με τον δήμο. Ήρθαν και μας άλλαξαν πολλά κεραμίδια της σκεπής που είχαν χαλάσει, και άλλες παρεμβάσεις κατά της βροχής. Και χαρήκαμε, γιατί από τότε δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Αν δεν γινόταν αυτό, σε μερικά χρόνια το κτίριο θα διαλυόταν σιγά-σιγά. Τώρα προσπαθούμε να βάψουμε το κέντρο, ενώ μας έχουν υποσχεθεί ότι θα μας κάνουν αλλαγές και στα μπάνια όπου τα είδη υγιεινής είναι πάρα πολύ παλιά”.

300 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ
Στους χώρους του κτιρίου παρατηρούμε ακόμη διαβρωμένα ντουβάρια, υγρασία, μόνιμα πλημμυρισμένους χώρους υγιεινής και άλλα προβλήματα που χρήζουν μικροεπισκευών. Ο Βαλέριος Κεσίδης μας λέει ότι με μία ελάχιστη χρηματοδότηση 300 ευρώ τον μήνα, θα μπορούσαν να έχουν επισκευαστεί, και ανακαλεί την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, τον Δεκέμβριο του 2017.

“Είχε περάσει ο υπουργός Υγείας όταν είχε γίνει το συνέδριο, και μιλήσαμε περίπου στις 2 ώρες. Μας υποσχέθηκε ένα ποσό χρημάτων κάθε μήνα, γιατί έχουμε έσοδα μόνο από το …μηχάνημα που υπάρχει στην υποδοχή και πουλάει αναψυκτικά. Παλιά υπήρχε ένα χρηματικό ποσό για βασικές εργασίες, όπως να αλλάξουμε έναν διακόπτη. Για εμάς και τριακόσια ευρώ τον μήνα είναι αρκετά, ώστε να κάνουμε τις εργασίες που χρειάζονται.

Ο υπουργός μας απάντησε ότι αυτό είναι δυνατό και πως το κυνηγούν, αλλά δεν έχουμε νεότερα από τότε. Δεν ζητάμε πολλά χρήματα, ζητάμε τα βασικά”, μας εξηγεί ο διευθυντής και προσθέτει: “Κάνουμε όσο το δυνατό περισσότερες οικονομίες και εργασίες, γιατί το Κέντρο Υγείας είναι σαν το σπίτι μας”.

ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ
Με δώδεκα ιατρούς στο Κέντρο Υγείας κι απαραίτητα τρεις σε κάθε βάρδια (δηλαδή δύο στο Κέντρο και ένας στα Τ.Ε.Π.) γίνεται αντιληπτό ότι οι ιατρικές παροχές στα χωριά έχουν μειωθεί και οι επισκέψεις των ιατρών σε αυτά γίνονται πολλές φορές με θυσίες.

Όπως διαπιστώνει ο Βαλέριος Κεσίδης “το θέμα γίνεται οξύ, γιατί αυτό το μήνα τελειώνει και η επικουρική που είχαμε για έναν χρόνο γιατί δήλωσε να πάει σε ΤΟΜΥ, και άρα ένας γιατρός φεύγει, άλλος λείπει γιατί έχει σοβαρή ασθένεια, άλλη γιατρός λείπει γιατί έχει κάποια πειθαρχικά. Άρα αντί να έχουμε 15 γενικούς ιατρούς, έχουμε 12”. Βεβαίως, επικουρικός μπορεί να ξαναβρεθεί, όμως δύσκολα κάποιος ενδιαφέρεται να έρθει ως ιατρός στον Ίασμο, όπως μας εξηγεί.

Ο κος Κεσίδης, ο οποίος πηγαίνει κι αυτός σε χωριά για επισκέψεις, συνεχίζει: “Κάθε μέρα στο Κέντρο Υγείας έχουμε τουλάχιστον 60 επισκέπτες. Φανταστείτε πόσο δύσκολα είναι, γιατί εξυπηρετούμε και τα αγροτικά ιατρεία. Χωριά που είχαν δύο φορές την εβδομάδα επίσκεψη όταν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί, τώρα έχουν μία φορά στις δύο εβδομάδες.

Φανταστείτε τι περνούν στα χωριά. Επίσης, αν αρρωστήσει μία νοσοκόμα, τότε η άλλη τραβάει όλο το βάρος. Περιμένουμε μία μετάθεση νοσοκόμας προς εμάς αλλά δεν έχει έρθει ακόμη”. Φυσικά, ιατροί και νοσηλευτές πρέπει κάποια στιγμή να παίρνουν και ρεπό, γιατί πολλές φορές η κόπωση είναι αξεπέραστος παράγοντας, ακόμη κι όταν υπάρχει ζήλος για προσφορά.

Συνοψίζοντας, το Κέντρο Υγείας Ιάσμου ζητάει 300 ευρώ τον μήνα, δύο ιατρούς και μία νοσοκόμα. Δεν ζητάει κανέναν ευεργέτη, παρά μόνο τα βασικά. Ελπίζουμε το κτίριο να αντέξει στον χρόνο και οι γιατροί και νοσηλευτές να αντέξουν στην πίεση.

Πηγή: xronos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα