«Στο κόκκινο» οι σχέσεις της Μόσχας με το Λονδίνο – Εκατέρωθεν απειλές

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι απειλές για κυρώσεις δεν θα μείνουν αναπάντητεςΗ βρετανική αστυνομία δεν θέλει να κατονομάσει υπόπτους«Μόνο η Ρωσία μπορεί να έχει παρασκευάσει την ουσία»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι οι απειλές της Βρετανίας να στοχοθετήσει τη Μόσχα με τιμωρητικές κυρώσεις για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου, δεν θα μείνουν αναπάντητες και επισήμανε ότι οι «ανούσιες» κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας συνιστούν πρόκληση, καθώς οι βρετανικές αρχές επιχειρούν να «κηλιδώσουν» τη φήμη της Ρωσίας.

Η

Βρετανία έχει δώσει διορία στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έως τα μεσάνυχτα απόψε ώστε να εξηγήσει πώς ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον ενός Ρώσου διπλού πράκτορα.

Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την επίθεση και θα αγνοήσει το τελεσίγραφο μέχρι το Λονδίνο να παραδώσει δείγματα της νευροτοξικής ουσίας και αρχίσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ερευνών σε τέτοιου είδους περιστατικά.

«Οποιαδήποτε απειλή σχετικά με την επιβολή “κυρώσεων” σε βάρος της Ρωσίας δεν θα μείνει χωρίς απάντηση» τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η βρετανική πλευρά πρέπει να το κατανοήσει αυτό».

Στο δελτίο Τύπου, το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι διαμαρτύρεται «σθεναρά εναντίον των ανούσιων κατηγοριών που διατυπώνουν οι βρετανικές αρχές κατά της Ρωσίας».

«Αυτό το περιστατικό αποτελεί μια νέα ευτελή απόπειρα των βρετανικών αρχών να δυσφημίσουν τη Ρωσία».

Οι έρευνες από πλευράς Βρετανίας

Από την πλευρά της η βρετανική αστυνομία που ερευνά την υπόθεση της δηλητηρίασης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχός της, δεν πρόκειται να κατονομάσει εν δυνάμει υπόπτους καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

«Στο στάδιο αυτό, δεν δηλώνουμε πως μας ενδιαφέρει κάποιος ή πως έχουμε κάποιον ύποπτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νιλ Μπέισου, Ανώτερος Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει»

Ο ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δεν θα συνέλθουν πλήρως ακόμη και αν όλα κυλίσουν ευνοϊκά, εφόσον έχουν δηλητηριασθεί με το νευροπαραλυτική ουσία Novichok (Νοβιτσόκ), δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους δημιουργούς της δηλητηριώδους ουσίας.

Ο Μιρζαγιάνοφ, ο οποίος ζει σήμερα στο Νιού Τζέρσι, μετανάστευσε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 μετά την δημοσίευση ενός επικριτικού του άρθρου, στο οποίο έγραφε ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της που σχετίζονται με τα χημικά όπλα.

«Είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρό από κάθε γνωστή δηλητηριώδη νευροπαραλυτική ουσία» λέει ο ίδιος, εκφράζοντας φόβους για το ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί και άλλοι άνθρωποι.

Ο ρώσος χημικός κάνει την υπόθεση ότι έφεραν ξεχωριστά στη Βρετανία δύο αβλαβή συστατικά, τα οποία αργότερα τα ένωσαν σε αεροζόλ και παρασκεύασαν τη δηλητηριώδη ουσία.

«Δέκα γραμμάρια (της ουσίας-σ.σ) είναι ήδη μεγάλη ποσότητα. Κατά την θερινή περίοδο, δύο γραμμάρια είναι αρκετά για να σκοτώσεις 500 ανθρώπους» λέει Μιρζαγιάνοφ.

Ο ίδιος λέει ότι τον χημικό τύπο του Novischok δεν τον αποκαλύπτουν στη Ρωσία, για αυτό και θεωρεί ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί από άλλη χώρα. « Μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει. Μπορούν να το στείλουν όπου θέλουν, ακόμη και με διπλωματικό σάκο», λέει ο Μιρζαγιάνοφ.

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις των δύο χωρών

Οι ήδη κακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας μπορούν να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, εκτιμά η εφημερίδα Vedomosti σε σημερινό της άρθρο επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα ποιοι κίνδυνοι απορρέουν από το «ρωσικό ίχνος» στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Η εφημερίδα με αφορμή τη δήλωση που έκανε χθες η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την οποία η δηλητηριώδης ουσία με τη οποία δηλητηριάστηκε ο Σκριπάλ έχει ρωσική προέλευση και πως στο περιστατικό ενέχονται οι ρωσικές αρχές, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα κατά της Ρωσίας.

Ακόμη και πριν από τη δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, είχαν συζητηθεί διάφορες εκδοχές αντίμετρων, όπως το μποϋκοτάρισα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στην Ρωσία το καλοκαίρι, η ψήφιση νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες με βάση τα πρότυπα του νόμου Μαγκνίτσκι (του δικηγόρου που πέθανε όντας κρατούμενος στην Μόσχα και είχε ασχοληθεί με την υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων-σ.σ) που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ , η απέλαση Ρώσων διπλωματών και η μη χορήγηση βίζας σε κάποιες κατηγορίες Ρώσων πολιτών.

Η εφημερίδα Vedomosti δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο «Οι ρωσο-βρετανικές σχέσεις , οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν υποπέσει στο χαμηλότερο σημείο από την εποχή ίσως του ψυχρού πολέμου ή ακόμη ίσως και από την εποχή της ρωσικής επανάστασης και της πρώτης περιόδου της σοβιετικής εξουσίας, μπορεί να πέσουν ακόμη πιο χαμηλά».

Η εφημερίδα Kommersant σε άρθρο της με το ίδιο θέμα, γράφει ότι στον Ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο Αλεξάντρ Γιακοβένκο, ο οποίος κλήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, επιδόθηκε τελεσίγραφο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα πρέπει έως το βράδυ της Τρίτης να δώσει «μια αληθοφανή εξήγηση» διαφορετικά το Λονδίνο θα εκλάβει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σκριπάλ ως «παράνομη χρήση εκ μέρους της Ρωσίας στρατιωτικής δύναμης κατά της Βρετανίας».

Η Τερέζα Μέι βεβαίως, γράφει η εφημερίδα Kommersant ,δεν ανέφερε τι θα επακολουθήσει στην περίπτωση που το Λονδίνο θεωρήσει την απάντηση της Μόσχας μη ικανοποιητική, διευκρινίζοντας απλώς ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο «να προχωρήσει ακόμη παραπέρα», απ’ ό,τι έκανε μετά την δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

Βρετανοί και Ρώσοι ειδήμονες που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα, επισημαίνουν, ότι παρά την εκ πρώτης όψεως ομοιότητα της «υπόθεσης Σκριπάλ» με την υπόθεση του πρώην αξιωματικού της FSΒ Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με πολώνιο στα τέλη του 2006 στην Βρετανία, μεταξύ αυτών των δύο υποθέσεων υπάρχουν αρκετές διαφορές. Σε σχέση με αυτό η παρούσα ρωσο-βρετανική διένεξη δεν θα είναι μια απλή επανάληψη είτε μια νέα παραλλαγή της προγενέστερης διένεξης μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια.

«Αυτό καθορίζεται επιπλέον και από το ότι η κυβέρνηση ούτως ή άλλως επικρίνεται επειδή δεν εξήγαγε συμπεράσματα από τη δολοφονία του Λιτβινένκο και επειδή στη περίπτωση του Σκριπάλ οι μυστικές υπηρεσίες αποδείχθηκε ότι επέδειξαν ανικανότητα να προστατεύσουν τον πράκτορα τους» δήλωσε στην εφημερίδα η καθηγήτρια του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου Ντομιτίλα Σαγκραμόζο.

«Η δήλωση της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο, που ήχησε ως τελεσίγραφο προς την Μόσχα, επιβεβαιώνει ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ακραία μέτρα, ανεξάρτητα από το σε ποιο βαθμό έχει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του» εκτιμά ο πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο Ανατόλι Ανταμίσιν, ο οποίος είπε επίσης ότι «γενικά η υπόθεση Σκριπάλ, η οποία εξελίσσεται στο μέγιστο βαθμό αρνητικά, μπορεί να μετατρέψει το Λονδίνο στον πιο σκληρό αντίπαλο της Μόσχας στην Δύση, ρόλο τον οποίο παίζουν προς το παρόν οι ΗΠΑ». Ο Ανταμίσιν έκανε μάλιστα τη πρόβλεψη ότι «όλα δείχνουν ότι οι Άγγλοι θα είναι οι τελευταίοι στην Δύση που θα θελήσουν να συμφιλιωθούν με την Ρωσία».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα