«Καζάνι που βράζει» η Ισπανία – Οι αντιδράσεις των Καταλανών (video)

Ο Πουτσδεμόν δηλώνει ότι οι κινήσεις του Μαριάνο Ραχόι για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο«Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση»

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Μαδρίτης – Βαρκελώνης, μετά την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας και να προκηρύξει τοπικές εκλογές εντός έξι μηνών.

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι αίρει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας και

ότι η Μαδρίτη αναλαμβάνει ουσιαστικά τη διοίκηση της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειες σε μια προσπάθεια να συντρίψει το κίνημα της ανεξαρτησίας.

Στην αντεπίθεση ο Πουτσδεμόν

Ο αρχηγός της Καταλονίας πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι οι κινήσεις του Μαριάνο Ραχόι για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

«Η ισπανική κυβέρνηση κινείται εκτός του Κράτους δικαίου, δρα ατιμώρητα με βία κατά ειρηνικών πολιτών, καταδιώκει ιδέες και μέσα ενημέρωσης, δημιουργεί οικονομική αστάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάρλες Πουτσδεμόν.

Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, η Βαρκελώνη δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο αυτονομιστής ηγέτης, όλες οι προτάσεις για διάλογο προς την κεντρική κυβέρνηση είχαν την ίδια απάντηση: σιωπή και καταπίεση.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας μίλησε και στα αγγλικά απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες και πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν οι ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε κίνδυνο στην Καταλονία, θα βρίσκονται και στην Ευρώπη».

Ο Πουτσδεμόν θύμισε στους Ευρωπαίους ότι η Καταλονία είναι μια παλιά ευρωπαϊκή δημοκρατία που παλεύει για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της.

Σφοδρές αντιδράσεις στην Καταλονία

«Επιστρέψαμε και πάλι στο 1975», δήλωσε ο Χοσέπ Λουίες Κλέριες, γερουσιαστής του κυβερνώντος καταλανικού κόμματος PDeCat, αναφερόμενος στο τελευταίο έτος του δικτάτορα Φράνκο. Βουλευτές των εταίρων του συνασπισμού, του ERC και του CUP ζήτησαν τη διακήρυξη ανεξαρτησίας. Αυτό, ωστόσο, θα έχει μόνο συμβολικό νόημα στην παρούσα φάση, χωρίς πραγματική ισχύ και διεθνή υποστήριξη. Επιπλέον, μέχρις ότου επικυρώσει η ισπανική Γερουσία τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη την ερχόμενη Παρασκευή, παραμένει ανοικτό ένα τελευταίο παράθυρο για διαπραγματεύσεις.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν χθες μαζικά στη Βαρκελώνη κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών ηγετών Jordi Sànchez και Jordi Cuixart zusammen.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτσδεμόν, ο οποίος χαρακτήρισε σε ομιλία του τα βήματα που ανακοίνωσε η Μαδρίτη ως «επίθεση κατά της Δημοκρατίας». Υποστήριξε ότι ο Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να ταπεινώσει την Καταλονία και να ακυρώσει την αυτονομία της. Και κάλεσε την περιφερειακή βουλή στη Βαρκελώνη να συνεδριάσει και να αποφασίσει πώς θα απαντήσει.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται, λένε πολιτικοί αναλυτές, μια περαιτέρω παθητική αντίσταση ενός κινήματος, το οποίο περιμένει κινήσεις καταστολής από μέρους της Μαδρίτης, αν δεν τις έχει προγραμματίσει. Άλλωστε οι αυτονομιστές έχουν εξηγήσει εδώ και χρόνια τη στρατηγική τους με τη ρήση του Γκάντι: «Στην αρχή σε αγνοούν, μετά σε περιφρονούν, στη συνέχεια σε πολεμούν και στο τέλος κερδίζεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα