Κατηγορηματική διάψευση του ΚΕΠΕ στα περί μελέτης του για αλλαγή στο αφορολόγητο

Διαψεύδει κατηγορηματικά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) τα δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, σύμφωνα με τα οποία το ΚΕΠΕ συνέταξε μελέτη προτείνοντας μείωση του αφορολόγητου ορίου στο επίπεδο του εισοδήματος φτώχειας.

«Ουδέποτε εκπονήθηκε μελέτη ή έκθεση από το ΚΕΠΕ η οποία να εξετάζει αλλαγές στο ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος», τονίζει χαρακτηριστικά το ΚΕΠΕ

στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως ενδεχομένως, η συγκεκριμένη «πληροφορία» να προέρχεται από πρόσφατη διαρροή εμπιστευτικού σημειώματος προς το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), το οποίο ετοιμάστηκε και παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2016 μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΚΕΠΕ διευκρινίζει ότι το εν λόγω σημείωμα είχε ως αντικείμενο τη διατύπωση προτάσεων στο πλαίσιο διαφορετικών σεναρίων για την εξοικονόμηση πόρων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Οι συνομιλίες για το ΚΕΑ, στις οποίες η Παγκόσμια Τράπεζα συμμετείχε ως συντάκτης σχετικής μελέτης, ολοκληρώθηκαν χωρίς την υιοθέτηση πολλών εναλλακτικών προτάσεων για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, μία εκ των οποίων και αυτή που αφορούσε σε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Συνεπώς, η όποια χρησιμότητα του σημειώματος έληξε με την ολοκλήρωση των συζητήσεων, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.

Για την αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων, το ακριβές απόσπασμα του εμπιστευτικού σημειώματος που αφορούσε στις παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα ήταν:

«Ενδεικτικά, η χρηματοδότηση του ΚΕΑ μπορεί εξ’ ολοκλήρου να καλυφθεί από τον εξορθολογισμό του αφορολόγητου ορίου, το οποίο απέχει σημαντικά από τα χαμηλά επίπεδα διαβίωσης στην Ελλάδα (τα οποία και πρέπει να είναι αφορολόγητα), εμπεριέχοντας κοινωνικά κριτήρια για τη διάρθρωσή του, αρκετά «σπασμένη» προοδευτική κλίμακα (χωρίς μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ 2 ευρώ), και πρόβλεψη για επικαιροποίησή του (με μηχανισμό ή φορέα) ανάλογα με τα επίπεδα φτώχειας και εισοδήματος στην Ελλάδα. Ουσιαστικά προτείνεται φορολογική μεταρρύθμιση με εξορθολογισμό του αφορολόγητου και αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών με προοδευτικό χαρακτήρα».

Με βάση τα παραπάνω, το σημείωμα αποτελεί διατύπωση γνώμης και όχι μελέτη.

«Ούτε θα μπορούσε να αποτελέσει άλλωστε μελέτη, καθώς το χρονικό διάστημα που δόθηκε για την προετοιμασία και συγγραφή του ήταν βραχύτατο (20 ημέρες), ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμα τα απαραίτητα στοιχεία (ούτε υπάρχουν ακόμη) για την εμπεριστατωμένη μελέτη των επιπτώσεων από τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης προστίθεται πως το σημείωμα δεν εντάσσεται σε καμία περίπτωση στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της χώρας και των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση, ούτε αποτελεί μέρος μελέτης για το αφορολόγητο όριο που εκκρεμεί.

Το ΚΕΠΕ προσθέτει πως, εφόσον του ζητηθεί επισήμως και του παρασχεθούν τα απαραίτητα δεδομένα, είναι σε θέση να εκτιμήσει τις διανεμητικές και λοιπές επιπτώσεις από τις όποιες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, με γνώμονα τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει πως οι μελέτες και οι εκθέσεις του, είναι αναρτημένες και δωρεάν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του, www.kepe.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα