«Κανένας πολίτης δεν θα δεχτεί να παραμείνουν μάντρες στον αιγιαλό» τόνισε ο Φάμελλος

«Κανένας πολίτης δεν θα δεχτεί να παραμείνουν μάντρες που κόβουν την πρόσβαση προς τον αιγιαλό και να αμφισβητείται το δικαίωμα της ζωής, προκειμένου να συντηρείται η μικρή ή μεγάλη αυθαιρεσία» τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε αναφερόμενος σε κατατεθείσα τροπολογία, με την οποία «παίρνουν την αρμοδιότητα οι υπουργοί, και αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία

σε τομείς που η κοινωνία μας – η αυτοδιοίκηση δηλαδή – έχει καθυστερήσει να επιβάλει ακόμα και το ελάχιστο πρόστιμο».

Όπως επισήμανε ο κ. Φάμελλος, ο περιορισμός των προϋπολογισμών και του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει αντίκτυπο και στις κατεδαφίσεις:

«Εμείς έχουμε επιλέξει να ενισχύσουμε και με προϋπολογισμούς και με προσωπικό, όπως ανακοίνωσε και χθες ο πρωθυπουργός, τα Παρατηρητήρια της Αυθαίρετης Δόμησης, ώστε όλοι οι μηχανικοί της χώρας να είναι πλέον ελεγκτές δόμησης. Αυτό αποτελεί μια κίνηση που θα πολλαπλασιάσει συντριπτικά το δυναμικό που θα έχουμε στα χέρια μας για τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι συμφέροντα που συνδέονταν με καταπατήσεις και τροποποίηση δασικών χρήσεων, δεν επέτρεψαν την ένταξη των περιοχών στο σχέδιο. «Η πολεοδόμηση απαιτούσε εισφορά σε γη, καθώς και χαρακτηρισμό αν μια έκταση είναι δασική ή όχι. Το ΥΠΕΝ από το 2017, πολύ πριν από τις πυρκαγιές, λόγω των δασικών χαρτών διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολεοδομικές μελέτες από το 1992 και το 1994 που δεν τελείωσαν ποτέ, γιατί τα συμφέροντα ήταν πολλά και δεν υπήρχε πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους κινδύνους όσον αφορά τη δημόσια υγεία εξαιτίας των πυρκαγιών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή και κανόνες, αλλά όχι ανησυχία και πανικός:

«Δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τοξικούς αέριους ρύπους σήμερα στην περιοχή. Χρειάζεται προφύλαξη κατά τη διάρκεια εργασιών και καθαρισμών, καθώς και η τήρηση των κανόνων διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων που έχουν δοθεί στους ΟΤΑ» είπε και υπογράμμισε ότι έχουν γίνει αναλύσεις στο νερό και έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις από την ΕΥΔΑΠ ότι το νερό είναι απόλυτα κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχει επίσης συσταθεί συνεργείο του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) και γίνονται έρευνες και δειγματοληψίες στον θαλάσσιο χώρο για την ποιότητα του θαλάσσιου νερού και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. και έχει δοθεί εντολή έρευνας στον «Δημόκριτο» για πιθανούς ρύπους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα