Κακοκαιρία «Ζηνοβία» – Πώς θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες ο χιονιάς

Το χαμηλό βαρομετρικό «Ζηνοβία» το οποίο πλήττει, τις τελευταίες ώρες, την Κεντρική και Νότια Ελλάδα θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους έως και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πάντως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με παράλληλη πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές, σύμφωνα με το meteo

του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τη Δευτέρα κατά τόπους και τα δέκα μποφόρ. Τη Δευτέρα το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οπισθοδρομήσει προς τις Κυκλάδες, προκαλώντας σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Αττική, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Το Σάββατο και την Κυριακή τα ορεινά της Αττικής ντύθηκαν στα λευκά, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα δούλευαν όλη τη νύχτα για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί. Πολύ χιόνι έπεσε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στα λευκά η Πάρνηθα, η Πεντέλη και η Εύβοια, ενώ τα συνεργεία των δήμων έριχναν συνεχώς αλάτι στους δρόμους, αφού το χιόνι σκέπασε τα πάντα, χωρίς, όμως, να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακόμα και οι κάτοικοι των περιοχών πήραν φτυάρια στα χέρια για να απομακρύνουν, όσο μπορούσαν, περισσότερο όγκο χιονιού. Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας η χιονόπτωση ήταν συνεχής όλο το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι το πρωί της Κυριακής και δόθηκε αγώνας δρόμου από τις Αρχές για κρατηθεί ανοικτή.

Υπενθυμίζεται ότι από τη νύχτα του Σαββάτου παραμένουν κλειστές η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω στο ρεύμα προς το καζίνο, η περιφερειακή Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανατολής έως το στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως τον Άγιο Πέτρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Προβλήματα σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας Αρκαδίας και Λακωνίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εθνικές οδούς Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας) και Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Φτέρης).

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου, από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.

Σε τμήματα των ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στην περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω των χιονοπτώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο νομό Αρκαδίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό που συνδέει την Βυτίνα με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Παράλληλα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

*Στην εθνική οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου, από το 15ο , έως το 35ο χιλιόμετρο.Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Πελετών – Αγίου Δημητρίου, από το 20ο , έως το 42ο χιλιόμετρο.Στην επαρχιακή οδό που οδηγεί από τον Καρδαρά στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

Στην Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 19ο χιλιόμετρο, έως και τα Τρίκαλα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας από το 10ο χιλιόμετρο έως και την Γκούρα.

(Με πληροφορίες από meteo.gr)

Πηγή: Κακοκαιρία «Ζηνοβία» – Πώς θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες ο χιονιάς - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα