Καίγεται δάσος στα Κύθηρα – Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Σάμο (video)

Στα Κύθηρα η φωτιά καίει από το βράδυ του Σαββάτου (24/08), δεν απειλεί κατοικημένη περιοχήΗ πυροσβεστική ανησυχεί γιατί οι φλόγες κατακαίουν δάσος σε δύσβατο και δυσπρόσιτο σημείο – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο νησίΠολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στη Σάμο – Επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους οι τουρίστες

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ του Σαββάτου (24/08) στα Κύθηρα και το πρωί της Κυριακής (25/08) η Πυροσβεστική ενίσχυσε τις δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο, που καίει δάσος του νησιού. Η εικόνα στη φωτιά στη Σάμο είναι καλύτερη η εικόνα, μετά και την πτώση των ανέμων

το βράδυ, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους οι τουρίστες.

Στα Κύθηρα η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, αλλά η πυροσβεστική ανησυχεί γιατί οι φλόγες κατακαίουν δάσος σε δύσβατο και δυσπρόσιτο σημείο σε μια κορυφογραμμή, όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις και περιμένουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας.

Η Πυροσβεστική αποφάσισε να ενισχύσει, λοιπόν, την Κυριακή (25/08) τις δυνάμεις της στο νησί. Πλέον επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 12 πυροσβέστες. Συνολικά επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 1 υδροφόρα και 2 χωματουργικά μηχανήματα ΟΤΑ.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Παλαιόπολης Κυθήρων. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και συνδράμουν 1 υδροφόρα και 2 χωματουργικά μηχανήματα ΟΤΑ.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 24 Αυγούστου 2019

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν και όλο το βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή Μεσόκαμπος στη Σάμο που ξέσπασε φωτιά από το απόγευμα, εκκενώθηκαν προληπτικά πέντε ξενοδοχεία, ενώ υπήρξε απομάκρυνση τουριστών και κατοίκων, για προληπτικούς λόγους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από σπινθήρα από στύλο της ΔΕΗ, λόγω των δυνατών ανέμων.

Από το πρωί της Κυριακής (25/08) άρχισαν οι ρίψεις νερού από δυο ελικόπτερα ενώ σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής το συγκεκριμένο μέτωπο παρουσιάζει, πλέον, καλή εικόνα. Όπως τονίστηκε από αξιωματικούς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο εστίες, στις οποίες επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Και αυτές θέλουν να σβήσουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής για να ελεγχθεί πλήρως η μεγάλη φωτιά.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο (24/08) μαζί με τους ενοίκους των ξενοδοχείων στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου μεταφέρθηκαν και κάτοικοι του Μεσόκαμπου. Σπίτια δεν απειλήθηκαν αλλά ο καπνός ήταν τόσο έντονος που αλλοίωσαν τις προσόψεις κάποιων κτισμάτων. Οι τουρίστες οδηγήθηκαν με ενέργειες της αστυνομίας και του δήμου Σάμου με λεωφορεία στο δημοτικό γυμναστήριο Πυθαγορείου.

Το βράδυ, όταν η φάνηκε η εικόνα να είναι καλύτερη, επέστρεψαν όλοι στα ξενοδοχεία και στα σπίτια τους με ασφάλεια. Μεγάλη βοήθειά δια θαλάσσης υπήρξε από το λιμενικό σώμα, τη frontex και ιδιωτικών σκαφών, καθώς στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση απεγκλωβισμού τουριστών από παραλίες κοντά στα ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν.

Από το πρωί της Κυριακής (25/08) για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δυο ελικόπτερα, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες με Super Puma, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες με C130. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές, εθελοντικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, κληθήκαμε να επέμβουμε σε:

Keywords
Τυχαία Θέματα