«Καμπανάκι» εν μέσω διαμάχης Σ. Αραβίας – ΗΠΑ: Το πετρέλαιο ίσως φτάσει 200 δολάρια το βαρέλι

Προειδοποιήσεις από τον γενικό διευθυντή του σαουδαραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Arabiya«Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε ιστορικά υψηλά, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία»Κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Δύσης, λόγω της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Καμπανάκι κινδύνου» για την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου

κρούει το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, τη στιγμή που μαίνεται «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας με «φόντο» την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε ιστορικά υψηλά, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με άρθρο γνώμης του γενικού διευθυντή του σαουδαραβικού τηλεοπτικού δικτύου.

Η προειδοποίηση του Turki Aldakhil έρχεται την ώρα που έχουν κλιμακωθεί οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Δύσης, λόγω της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και το πτώμα του εξαφανίστηκε, κάτι που αρνείται σθεναρά η Σαουδική Αραβία.

«Αν επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια οικονομική καταστροφή που θα ταρακουνήσει ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε ο Aldakhil.

«Θα οδηγούσε σε αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας να δεσμευτεί για παραγωγή 7,5 εκατ. βαρελιών (πετρελαίου). Αν η τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια εξόργισε τον πρόεδρο Τραμπ, κανένας δεν θα πρέπει να αποκλείσει ένα άλμα της τιμής στα 100 δολάρια, ή στα 200 δολάρια, ή ακόμα και στο διπλάσιο αυτού».

«Η αλήθεια είναι ότι εάν η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ, θα είναι σαν να μαχαιρώνει τη δική της οικονομία μέχρι θανάτου, αν και πιστεύει ότι μαχαιρώνει μόνο το Ριάντ», καταλήγει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Προειδοποιήσεις και απειλές από τον αμερικανό Πρόεδρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε εκτιμήσει πριν από λίγες ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ευθύνεται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και προειδοποίησε ότι, αν ισχύει κάτι τέτοιο, η χώρα του θα επιβάλει «αυστηρή τιμωρία» στο βασίλειο.

«Προς το παρόν, (οι Σαουδάραβες) διαψεύδουν (την εμπλοκή τους) και την διαψεύδουν κατηγορηματικά. Θα μπορούσαν να ευθύνονται αυτοί; Ναι» είπε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται το Ριάντ, τότε θα υποστεί μια «αυστηρή τιμωρία», πρόσθεσε ο Τραμπ. Επανέλαβε όμως ότι δεν θέλει να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, για να μην πληγούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα