Ήταν οι Βίκινγκς μουσουλμάνοι; – Νέα αρχαιολογικά ευρήματα προκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά (εικόνα)

Το όνομα του Αλλάχ βρέθηκε πριν λίγους μήνες ενσωματωμένο σε αρχαία ταφικά ρούχα των Βίκινγκς στη Σουηδία.

Η ανακάλυψη χαρακτηρίζεται από τους σουηδούς ερευνητές ως «συγκλονιστική».

Τα μεταξένια μοτίβα που βρέθηκαν να κοσμούν τα συγκεκριμένα ενδύματα θεωρήθηκαν αρχικά ως συνηθισμένα της εποχής των Βίκινγκς, όμως μια επανεξέταση από την αρχαιολόγο Annika Larsson από το πανεπιστήμιο της Ουπσάλα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για γεωμετρική κουφική γραφή, που αποτελεί τον προπομπό της αραβικής.

Τα κεντήματα βρέθηκαν ενσωματωμένα σε

υφασμάτινες ζώνες και σε άλλα είδη ρουχισμού που βρίσκονταν σε δύο διαφορετικά ταφικά μνημεία, αρκετά απομακρυσμένα μεταξύ τους. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι τα ταφικά έθιμα των Βίκινγκς είχαν επηρεαστεί αρκετά από το Ισλάμ.

Πηγή: Independent/Annika Larsson

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί επιπρόσθετα το γεγονός ότι το πρόσωπο που είχε ταφεί με τα συγκεκριμένα ρούχα ήταν μια γυναίκα πολεμίστρια που ανήκε στους Βίκινγκς. Οι πλεκτές ζώνες περιείχαν αρχαία αραβική γραφή, δηλαδή κουφικούς χαρακτήρες, στο οποίο υπάρχουν αναφορές τόσο του Αλλάχ, όσο και του βασιλιά Αλί, ξαδέρφου του προφήτη Μοχάμεντ. Αντίστοιχες τέτοιες επιγραφές βρέθηκαν σε μωσαϊκά ταφικών μνημείων στην κεντρική Ασία, κατά την εποχή των Βίκινγκς.

Όπως αναφέρει η Λάρσον, «μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια είναι ότι η λέξη “Αλλάχ” είναι γραμμένη σε κατοπτρική γραφή». Όπως είναι γνωστό η αραβική γραφή διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Η ανάποδη γραφή «ίσως ήταν μια προσπάθεια να γράψουν τις προσευχές έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν από τα αριστερά προς τα δεξιά», συμπληρώνει η καθηγήτρια.

«Είναι συγκλονιστική η σκέψη ότι οι ζώνες, αλλά και τα ρούχα είχαν δημιουργηθεί τοσα χιλιόμετρα δυτικά της ισλαμικής μητρόπολης. Πιθανότατα, τα ταφικά ρούχα των Βίκινγκς είχαν επηρεαστεί από την ισλαμική παράδοση, και από την ιδέα μιας αιώνιας ζωής στον παράδεισο μετά τον φυσικό θάνατο», εξηγεί η ίδια.

Άλλωστε, η καθηγήτρια Λάρσον συνδέει την ανακάλυψή της με το γεγονός ότι «στο Κοράνι αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του παραδείσου θα φοράνε μεταξένια ενδύματα. Αυτό σε συνδυασμό με τις επιγραφές που βρέθηκαν ίσως εξηγούν την ευρεία εξάπλωση του μεταξιού στα τάφους της εποχής των Βίκινγκς. Τα ευρήματα είναι εξίσου συχνά σε ανδρικούς και σε γυναικείους τάφους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, οι προηγούμενες έρευνες της κ. Λάρσον έχουν αποκαλύψει την εκτεταμένη χρήση του μεταξιού στη Σκανδιναβία.

Πηγή: Ιndependent

Keywords
Τυχαία Θέματα