Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την Κρήτη

Ένας πολύ ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (10/12) πολύ κοντά στην Κρήτη και «ταρακούνησε» όλο το νησί, ανησυχώντας ιδιαίτερα τους κατοίκους. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανάμεσα στον νομό Λασιθίου και στην Κάσο, ενώ το εστιακό βάθος ήταν αρκετά μεγάλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί τυχόν τραυματισμοί ή ζημιές.

Ο

σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη (ειδικά στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου), στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Η πρώτη ενημέρωση του Ευρωμεσογειακού «μιλούσε» για 5,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά μερικά λεπτά αργότερα η εκτίμηση αναθεωρήθηκε. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν αρκετά μεγάλο, ενώ το επίκεντρό του εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα ανατολικά του Παλαιοκάστρου, στο Λασίθι.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών από την πλευρά του, έκανε λόγο για σεισμό της τάξης των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 27,1 χιλιόμετρα και επίκεντρο 38 χιλιόμετρα δυτικά της Κάσου.

Είναι χαρακτηριστικό πως 10 λεπτά μετά τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε μία ακόμη στην ίδια περιοχή και λίγο πιο βόρεια, μικρότερης έντασης (σ.σ. 3,2 Ρίχτερ). Προφανώς πρόκειται για μετασεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ισχυροί σεισμοί είχαν «ταρακουνήσει» τη γειτονική Τουρκία, νότια του Μπαλικεσίρ και βόρεια της επαρχίας Σόμα, περίπου στο ύψος της Λήμνου.

Map of felt reports received so far following the #earthquake M5.4 in Crete, Greece 42 min ago pic.twitter.com/WosYd6DBV7

— EMSC (@LastQuake) December 10, 2019

Estimated population in the felt area: 6.5 millions inhabitants pic.twitter.com/oAgrEPMJQy

— EMSC (@LastQuake) December 10, 2019

Πηγή: Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την Κρήτη - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα