Ιρλανδία και Πολωνία χαιρετίζουν επιφυλακτικά τις προτάσεις της Μέι

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ υποδέχτηκε “με επιφυλάξεις” την ομιλία που εκφώνησε στη Φλωρεντία για το Brexit η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία ζήτησε να παραμείνει η χώρα της στην ενιαία αγορά για μια διετή μεταβατική περίοδο, με τους όρους που ισχύουν και σήμερα.

“Πιστεύω ότι είναι μια πραγματική προσπάθεια της πρωθυπουργού να προχωρήσουν τα πράγματα και να επιτευχθεί πρόοδος” είπε ο Βαράντκαρ μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Φυσικά θα χρειαστούμε περισσότερη σαφήνεια και να κατανοήσουμε καλύτερα πώς θα λειτουργήσει αυτή η μεταβατική περίοδος.

Αλλά το αίτημα για μια μεταβατική περίοδο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, πρόσθεσε.

Ο Βαράντκαρ είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δήλωση της Μέι ότι στηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κόνραντ Σιμάνσκι, σχολιάζοντας τις προτάσεις της Μέι, είπε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις.

“Μπορούμε να συμφωνήσουμε να συζητήσουμε για μια μεταβατική περίοδο μόνο αν αυτό οδηγήσει στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της Βρετανίας απέναντι στην ΕΕ. Μια άλλη προϋπόθεση είναι η πλήρης προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας στο ΗΒ. Η συμμετοχή του ΗΒ στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση σημαίνει και ρυθμιστικές και οικονομικές υποχρεώσεις του ΗΒ απέναντι στην ΕΕ” ανέφερε ο Σιμάνσκι σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα