Η υπόθεση Ναβάλνι στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Παρασκευή – Ζητούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι Γερμανοί

Το θέμα της δηλητηρίασης του ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Παρασκευή (04/09) στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε την Πέμπτη (03/09) διπλωμάτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικριτής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, καθώς φέρεται να δηλητηριάστηκε πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που τον μετέφερε

από την πόλη Ομσκ στην Σιβηρία με προορισμό την Μόσχα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι θα διεξαγάγει τη συνεδρίαση την Παρασκευή «σε επίπεδο πρεσβευτών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το θέμα της συνεδρίασης αυτής, στο τέλος της οποίας έχει προγραμματιστεί ενημέρωση του Τύπου γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδος.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «η ανακοίνωση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία ο Ναβάλνι ήταν θύμα δηλητηρίασης με νόβιτσοκ, είναι στην ατζέντα».

Γερμανοί αξιωματούχοι θα ενημερώσουν τους 29 άλλους συμμάχους τους, μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι έχει “σαφείς αποδείξεις” πως το μαύρο πρόβατο του Κρεμλίνου, ο 44χρονος Ναβάλνι, δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα.

Χθες, Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη «σοκαριστική» δηλητηρίαση του Ναβάλνι και ζήτησε διενέργεια έρευνας από τη Ρωσία.

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Μιλώντας για την υπόθεση δηλητηρίασης του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Ρωσία η ομοσπονδιακή υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ-Κάρενμπάουερ επέκρινε σφοδρά το Κρεμλίνο και περιέγραψε το «σύστημα Πούτιν» ως «επιθετικό καθεστώς», τονίζοντας πως αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μια σαφή κοινή στάση, ώστε η Μόσχα «να διερευνήσει πλήρως το έγκλημα και να λογοδοτήσουν οι δράστες», είπε η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στην Rheinische Post.

Παράλληλα ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε στην Neue Osnabruecker Zeitung ότι «η Μόσχα πρέπει να διερευνήσει το έγκλημα πλήρως και με διαφάνεια».

Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ο επικεφαλής του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ προέτρεψαν επίσης να υπάρξει «μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση».

Αντιδράσεις προκάλεσε η άποψη του χριστιανοδημοκράτη (CDU) προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, να παγώσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, την οποία εξέφρασε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Κλάους Έρνστ, χαρακτήρισε την άποψη του Ρέτγκεν ως «απολύτως αντιπαραγωγική. Εάν σταματήσει το Nord Stream 2, τότε το λογαριασμό θα πληρώσει ο Γερμανός καταναλωτής», είπε στην εφημερίδα «Die Welt».

Ο αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ τάχθηκε, επίσης στην «Welt», υπέρ ενός μορατόριουμ για την κατασκευή του αγωγού, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Και η αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ υποστήριξε την πρόταση αυτή ζήτησε δε μετά από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της στο Βερολίνο να απαγορευτούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων στη Γερμανία από Ρώσους ολιγάρχες .

Keywords
Τυχαία Θέματα