Η τελευταία ατραξιόν του Ντουμπάι είναι μία… γιγάντια κορνίζα (εικόνες – video)

Κάποτε ήταν ένα μικρό ψαροχώρι. Σήμερα, είναι μια πολύβουη μητρόπολη. Το Ντουμπάι. Το οποίο, πρόσφατα, εγκαινίασε την τελευταία ατραξιόν του: Μια γιγάντια κορνίζα, η οποία πλαισιώνει τις δυο αντίθετες όψεις της πόλης, τα ιστορικά της κτίρια και τα σύγχρονα.

Βρίσκεται στο πάρκο Zabeel, αποτελείται από δύο πύργους ύψους 150 μέτρων ο καθένας, οι οποίοι στην κορυφή συνδέονται με μια γυάλινη γέφυρα, που προσφέρει πανοραμική θέα 360 μοιρών. Η κατασκευή, στο τμήμα κοντύτερα στο έδαφος, φιλοξενεί και ένα μουσείο που ιχνηλατεί το ταξίδι της πόλης από το ταπεινό παρελθόν της στο

καταυγάζον παρόν. Από τη μια πλευρά της «Dubai Frame» – έτσι την έχουν ονομάσει – βλέπει κανείς τα μνημεία της παλιάς πόλης. Από την άλλη, τους ουρανοξύστες (μεταξύ αυτών και των Burj Khalifa, το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο).

Η «κορνίζα» είναι διακοσμημένη με ένα χρυσό μοτίβο, προς τιμήν της EXPO 2020 που θα διοργανωθεί εκεί σε δύο χρόνια.

Παρά τις φανφάρες των εγκαινίων, δεν λείπει και η «σκοτεινή» πλευρά. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο αρχιτέκτονας Φερνάντο Ντόνις – που είχε κερδίσει τον σχετικό με το πρότζεκ διεθνή διαγωνισμό, το 2008 – υποστήριξε πως το Ντουμπάι έκλεψε την ιδέα του και επιδίωξε να περιορίσει τον ρόλο του. «Μου πήραν το πρότζεκτ μου, άλλαξαν το σχέδιο, και το έχτισαν χωρίς εμένα» είπε ο αρχιτέκτονας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα