Η τεχνολογία φέρνει ίσες ευκαιρίες για όλους

Η τεχνολογία τρέχει με απίστευτους ρυθμούς και μαζί της και εμείς. Κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο των Social Media ένα πραγματικά ενδιαφέρον video για το ψηφιακό χάσμα και τις ανισότητες που δημιουργεί στην κοινωνία. Το εν λόγω video καταγράφει μία βιωματική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν καθημερινοί

άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, όλων των ηλικιών και με τελείως διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο. Το όνομά της; «Privilege Walk».

Πρόκειται για μία άσκηση στην οποία οι συμμετέχοντες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόσβασή τους στην τεχνολογία ή τη γνώση, κάνουν βήματα μπροστά ή μένουν στο ίδιο σημείο. Στο τέλος, παρατηρούμε ότι άλλοι έχουν προχωρήσει περισσότερο κι άλλοι λιγότερο, για λόγους που σχετίζονται, τελικά, με τις συνθήκες της ζωής τους και όχι την πραγματική τους αξία, όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν.

Η βιωματική αυτή άσκηση χρησιμοποιείται για κοινωνικούς λόγους από σχολεία και πανεπιστήμια παγκοσμίως. Είναι ένας παραστατικός τρόπος για να καταδείξει κάποιος τις κοινωνικές ανισότητες.

Με αυτόν τον ξεκάθαρο και αποτελεσματικό τρόπο η COSMOTE αναδεικνύει το θέμα του ψηφιακού χάσματος στη χώρα μας και σημειώνει την ανάγκη να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, κάνοντας την τεχνολογία και τις ευκαιρίες που προσφέρει, προσιτή σε όλους.

Η τεχνολογία και τα νέα ψηφιακά μέσα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στις οποίες είναι εφικτό να έχουν πρόσβαση όλοι. Μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η επιχειρηματικότητα μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά μέσα από την υιοθέτηση digital λύσεων και πρακτικών, όπως για παράδειγμα η τηλεϊατρική.

Είκοσι από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (Ακρόπολη, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρος, Μυκήνες), σταδιακά αποκτούν πρόσβαση σε προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες – WiFiαπό την COSMOTE σε συνεργασία με τη Υπουργείο Πολιτισμού.

Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά στον Δημόσιο τομέα. Το απέδειξαν Χαλκίδα και Τρίκαλα, οι πρώτες «έξυπνες» πόλεις στη χώρα μας. Ας ελπίσουμε να συνεχίσουν στο μονοπάτι που πρώτες χάραξαν και πολλές ακόμη. Η έλευση του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Κάνοντας το πρώτο ελληνικό «Privilege Walk», η COSMOTE αναγνωρίζει το θέμα του τεχνολογικού χάσματος και προτίθεται να πάρει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να το μειώσει.

Χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνεται από τον WROHellasμε στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τη ρομποτική και το STEM, αναπτύσσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους.

Δείτε το video και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το «Privilege Walk», αλλά και για την θέση της COSMOTE υπέρ ενός κόσμου με ίση πρόσβαση στην τεχνολογία για όλους.

Τι είναι το «Privilege Walk»;

Ο σύγχρονος κόσμος έχει κοινωνικές ανισότητες και όχι πάντα ίσες ευκαιρίες. Ανισότητες οικονομικές, ταξικές, φυλετικές, βρίσκονται παντού γύρω μας. Η κατάρριψη των προκαταλήψεων αποτελεί ένα ρεύμα, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως. Αυτό το κίνημα έχει φέρει μαζί του μια σειρά από μεθόδους, που στόχο έχουν να δείξουν με απλό τρόπο τι σημαίνει να έχεις κοινωνικό πλεονέκτημα. Μία από αυτές τις μεθόδους, είναι το Privilege Walk, μία άσκηση που χρησιμοποιείται σε σχολεία και Πανεπιστήμια στην Αμερική και δίνει σάρκα και οστά στον όρο «ανισότητα» που τόσο συχνά ακούμε.

Η δράση περιλαμβάνει έναν συντονιστή και μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες καλούνται να σταθούν κατά μήκος, σε μια ευθεία γραμμή. Ο συντονιστής διαβάζει κάποιες φράσεις και ανάλογα με το αν η φράση τους αφορά μετακινούνται δύο βήματα προς τα εμπρός. Διαφορετικά, μένουν στο ίδιο σημείο.

Η άσκηση αναδεικνύει τις ανισότητες ανάμεσα τους, για λόγους που σχετίζονται αποκλειστικά με τις συνθήκες που μεγάλωσαν και όχι την πραγματική αξία ή τις ικανότητές τους. Έτσι, διαφαίνεται καθαρά το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες, ότι ορισμένα άτομα γεννήθηκαν σε ευνοϊκότερες συνθήκες, έναντι κάποιων άλλων.

Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μάθει να χρησιμοποιούν υπολογιστές, tabletsκαι τα νέα ψηφιακά εργαλεία, με το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», που υλοποιεί η COSMOTEμαζί με την 50 και Ελλάς και τις δημοτικές αρχές.
Keywords
Τυχαία Θέματα