Η συγκλονιστική ιστορία του Κριστ Γουάμπα, από το hot spot της Λέσβου στον Άρη (εικόνες – video)

Η ιστορία του Κριστ Γουάμπα ανήκει σε εκείνα τα σενάρια που μόνο η ζωή μπορεί να γράψει. Μα και σε εκείνα τα σενάρια που δείχνουν ότι η δύναμη της ψυχής και η θέληση για να πετύχει κανείς τους στόχους του μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και κάθε δυσκολία.

Ο 17χρονος κογκολέζος παίκτης έχει μια συγκλονιστική ιστορία ζωής, που η διαδρομή της περνάει μέσα από την κόλαση της πείνας, αλλά και μέσα από το Hot Spot προσφύγων της Λέσβου και φτάνει ως τον παράδεισο της ομάδας μπάσκετ του Αρη, ο οποίος έκλεισε τον παίκτη, αλλά δεν μπορεί να τον χρησιμοποιεί στην Α1, καθώς έχει κλείσει τις θέσεις των ξένων του.

Επινε νερό για να ξεγελάσει την πείνα του

Ο Κράιστ Ουάμπα γεννήθηκε στο Κογκό. Ηταν μέλος μια πολύς φτωχής οικογένειας που κυριολεκτικά δεν είχε να φάει. Mίλησε για εκείνες τις δύσκολες στιγμές σε βίντεο του προγράμματος «Athlenda Carreer Programe» και είπε ότι έπινε νερό πολλές φορές για να έχει το στομάχι του την αίσθηση της πληρότητας και να ξεγελάει την πείνα του.

Μετανάστης στα 15

Ο κογκολέζος παίκτης αποφάσισε να ασχοληθεί στα 14 του με το μπάσκετ. Στο Κογκό δεν είχε πολλές ευκαιρίες να κυνηγήσει τα μπασκετικά όνειρά του. Ετσι στα 15 μόλις χρόνια του αποφάσισε να φύγει από την χώρα του. Πήγε στην Τουρκία, αλλά εκεί δεν μπόρεσε να στεριώσει.

Στο Hot Spot της Λέσβου

Πέρασε στην Ελλάδα με το κύμα προσφύγων που περνάει στην χώρα μας μέσω της Τουρκίας. Βρέθηκε στην Λέσβο, όπου μπήκε σε Hot Spot του νησιού για τους πρόσφυγες. Εμεινε 1 χρόνο εκεί.

Ανακάλυψη του Μπαλογιάννη

Από εκεί βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη. Ο προπονητής του Αστέρα Σίνδου, Γιώργος Μπαλογιάννης τον ανακάλυψε και τον έφερε στην ομάδα. Εκεί ανακάλυψε και το πρόγραμμα «Athlenda Carreer Programe» και έκανε προφίλ στο σχετικό σάιτ.

Κάπως έτσι τον ανακάλυψε ο Βαγγέλης Αγγέλου και ο Αρης. Ο νέος τεχνικός του, Βαγγέλης Αγγέλου μίλησε στο βίντεο για τον κογκολέζο παίκτη και ανέφερε: «Επιλέξαμε τον Κριστ μέσα από το Athlenda Career Program ανάμεσα σε άλλους παίκτες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα είναι κοντά μας στις προπονήσεις του Άρη. Η αθλητικότητά του θα θέλαμε να δούμε πως μπορεί να προσαρμοστεί στην μπασκετική φιλοσοφία μας. Θεωρώ πως θα εξελιχθεί πάρα πολύ καλά. Είναι συνεργάσιμος, είναι υπάκουος, είναι έξυπνος, είναι μορφωμένος, είναι συναισθηματικός. Οπότε έχει όλα τα στοιχεία να προσπαθήσει».

Ο νέος παίκτης των κίτρινων τόνισε: «Το πρώτο που έχω να πω είναι πως είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στον Άρη. Ηταν το όνειρό μου. Ξέρω ότι είναι αρκετά δύσκολο γιατί από την ‘αλάνα’ βρέθηκα απευθείας στην Α1. Η Α1 είναι πολύ δύσκολη για την μέχρι τώρα εμπειρία μου. Αλλά νομίζω πως πάει πολύ καλά με την ομάδα και τους συμπαίκτες μου».

Η ευκαιρία από το Athlenda
Στο μεταξύ, ο χαρισματικός Κριστ Γουάμπα κερδίζει την εκτίμηση των συμπαικτών του, με έναν από αυτούς, τον Αλέξανδρο Πετρίδη, να τον εισάγει στον κόσμο του Athlenda. Ο συμπαίκτης του αναφέρει: «Ήμασταν παρέα στην προπόνηση με τον Christ και μου ζήτησε να τον βοηθήσω να φτιάξει το προφίλ του στο Athlenda. Ο Christ είναι πολύ καλός παίκτης. Σωματικά είναι τρομερά χαρισματικός και γενικά μέσα στο παιχνίδι. Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμος για πολλά πράγματα».

Στην ιστοσελίδα της Athlend τονίζεται:

Ο νέος παίκτης των κιτρινόμαυρων που έχει διεγείρει την περιέργεια πολλών ίσως είναι η πιο ιδιαίτερη, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, περίπτωση σε όλη την Basket League για τη φετινή χρονιά. Το ψηλόλιγνο αγόρι με τα μελαγχολικά μάτια και το ευγενικό χαμόγελο από το Congo της Αφρικής, είναι η απόδειξη πως το ταλέντο σε συνδυασμό με το πείσμα και τη χρήση της τεχνολογίας μπορούν να κάνουν τα όνειρα σου πραγματικότητα από όπου και αν είσαι…

«Αντέχω να μην φάω αλλά να μην παίξω μπάσκετ… δεν αντέχω»
Ο Κριστ Γουάμπα από πολύ νωρίς έμαθε τι θα πει να είσαι μαχητής στη ζωή. Όταν στα 14 ανακάλυψε πως η μπάλα του μπάσκετ είναι η φυσική προέκταση των χεριών του, η πολυμελής οικογένεια του δεν μπορούσε να τον στηρίξει οικονομικά, όμως η ακόρεστή αγάπη του για το basket τον έκανε να προπονείται ακόμα και όταν δεν είχε καν να φάει. «Δεν είχαμε φαγητό αλλά δεν μπορούσα να μείνω εκτός γηπέδου. Πήγαινα με ένα φίλο μου να παίξουμε μπάσκετ και χαιρόμασταν. Όταν έκανα προπόνηση τα ξεχνούσα όλα, αλλά μόλις γύριζα και δεν είχαμε φαγητό αναγκαστικά έπινα νερό…πολύ νερό μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Τις μέρες που ήμουν τυχερός κάποιος φίλος είχε να δανείσει λίγο ψωμί και έτσι με έπαιρνε ο ύπνος. Ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή για μένα».

Ο δρόμος για την Ευρώπη
Στα 15 του, αναγκάστηκε να ενηλικιωθεί, όταν πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το Congo και τους αγαπημένους του για να κυνηγήσει το όνειρό του… να παίξει μπάσκετ επαγγελματικά. Διασχίζοντας τη μισή Αφρική κατέληξε στην Τουρκία και από εκεί σε hot spot της Λέσβου όπου παρέμεινε ένα χρόνο μέχρι η τύχη να του στρώσει το δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη.

Εκεί ο Κριστ Γουάμπα θα πάρει την πρώτη του γεύση από το ελληνικό μπάσκετ. Εντυπωσιασμένος με τα σωματικά και αθλητικά του χαρίσματα, o coach του Αστέρα Σίνδου, Γιώργος Μπαλογιάννης, τον καλωσορίζει στην ομάδα και ξεκινά να τον προπονεί. Όλοι έχουν να πούνε κάτι για το πάθος και κυρίως την εργατικότητά του. Ο νεαρός προπονείται καθημερινά για περισσότερο από 8 ώρες για να βγάλει ασπροπρόσωπους τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν: «Αν ήταν στο χέρι μου θα έμενα όλη μέρα στο γήπεδο. Όταν παίζω μπάσκετ νιώθω πολύ καλά και όταν δεν έχω αυτή τη δυνατότητα με παίρνει από κάτω. Είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Μπορεί να μην έχω να φάω αλλά όταν είμαι με τη μπάλα στο γήπεδο τα ξεχνάω όλα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρη για την απόκτηση του παίκτη:

«Η ΚΑΕ Άρης ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον αθλητή Christ Wamba Bouassou Joachim Mossai Fiddle. O Christ Wamba αγωνίζεται στις θέσεις “2”-”3”-”4”, έχει ύψος 2, 01μ και είναι γεννημένος στις 11/12/2000 στο Κονγκό.

Ο Άρης θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της επαγγελματικής καριέρας του Κονγκολέζου guard/forward, που έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα σε σχολείο της πατρίδας του και στη συνέχεια πραγματοποίησε το ταξίδι στην Ευρώπη, για να μπορέσει να αγωνιστεί επαγγελματικά.

Έφτασε στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη πέρυσι (προπονήθηκε κοντά στον Γιώργο Μπαλογιάννη στον Αστέρα Σίνδου) και τους τελευταίους μήνες συμμετέχει στις προπονήσεις και την προετοιμασία του Άρη, υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Αγγέλου και του τεχνικού του επιτελείου.

Η ομάδα ξεχώρισε τον παίκτη μέσα από το Athlenda Career Program και τα σωματικά του προσόντα και η πρόοδος που έδειξε στις προπονήσεις έπεισαν τον προπονητή του Άρη να τον συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του για τη νέα χρονιά. Πλέον ο Christ Wamba αποτελεί μέλος της οικογένειας των “κίτρινων”.

Πρόκειται για έναν αθλητή με εντυπωσιακά σωματικά και αθλητικά προσόντα και μεγάλη θέληση, που αντικατοπτρίζει την επιλογή του Άρη να επενδύσει στο μέλλον, στηρίζοντας νέα και ταλαντούχα παιδιά».

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από το Athlenda

Πηγές: basketblog.gr/ebasket.gr

Φωτογραφίες: arisbc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα