Η ΝΔ έχει στρίψει το «τιμόνι» ακροδεξιά και πλέον το φωνάζει

Από την υποχώρηση στις κραυγές, στην απόλυτη προσχώρηση Η ακρότητα έγινε πια «mainstream» στη ΝΔΚλιμακώνεται το αντιαριστερό μένος

Το ότι η ΝΔ τα τελευταία χρόνια έχει απολέσει τις κεντροδεξιές της καταβολές, με την ηγεσία της να άγεται και να φέρεται από τις ακραίες φωνές που πλέον κυριαρχούν στον εσωκομματικό χάρτη της Πειραιώς, δεν είναι αποτελεί νέα είδηση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δεν μιλάμε απλά για υποχώρηση

της ηγεσίας στις κραυγές της ακροδεξιάς της πτέρυγας, αλλά για κανονική προσχώρηση, κρίνοντας από τη μεταστροφή στη ρητορική της.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν άλλωστε από τις πρόσφατες ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στο συνέδριο της ΝΔ, όσο και στη Βουλή. «Να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γι’ αυτά που κάνει αλλά και γι’ αυτά που πιστεύει», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ στο συνέδριο του κόμματος, σε μια προσπάθεια να απονομιμοποιήσει τις ιδέες της Αριστεράς, κάτι που γινόταν ευρέως σε άλλες σκοτεινές εποχές, όταν το φρόνημα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διωγμών.

«Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ηττηθεί (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) κατά κράτος στις επόμενες εκλογές και να αναλάβει με ορμή η παράταξή μας την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου», υπογράμμισε σε άλλο σημείο, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τι εννοεί με το «ό,τι χρειάζεται», «χαϊδεύοντας» ακόμα περισσότερο κάθε λογής ακροδεξιό ένστικτο.

Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια των όσων έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Μάκης Βορίδης, όπως για παράδειγμα μία ημέρα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όταν δήλωσε το αμίμητο: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

Τότε, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μια ακρότητα των «φωνακλάδων» της ΝΔ. Ωστόσο, κρίνοντας από την εξέλιξη της ρητορικής του προέδρου του κόμματος, δεν είναι υπερβολικό να ειπωθεί πως η ακρότητα έγινε πια «mainstream» και το «τιμόνι» κλίνει εντελώς ακροδεξιά.

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί άλλωστε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να επαναλάβει στο συνέδριο του κόμματος τα περί ανταλλαγής της ακύρωσης του μέτρου περικοπής των συντάξεων με το Μακεδονικό, μια αναφορά – «copy-paste» θέσεων της Χρυσής Αυγής.

Και φυσικά η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορικής από την ηγεσία της ΝΔ δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη. Προηγήθηκε πλήθος ακραίων δηλώσεων και τοποθετήσεων από τη σαμαρική πτέρυγα του κόμματος, η οποία από αρκετά νωρίς έχει δείξει τις διαθέσεις της να επιβάλει τη δική της ατζέντα, κάτι που ομολογουμένως πέτυχε σε κρίσιμα ζητήματα όπως το Μακεδονικό.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει μετατρέψει σε προσφιλή του συνήθεια τη χρήση αντιαριστερών «μότο», με ένα από τα τελευταία του να αποδεικνύεται ότι ήταν χρυσαυγίτικης έμπνευσης. Ο λόγος για το περιβόητο «Χαβιάρι και φαγοπότι με Άρη Βελουχιώτη».

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, γίνεται πια ευδιάκριτο το ότι βαίνουμε σε μία κλιμάκωση του αντιαριστερού μένους, το οποίο μόνο χαρακτηριστικά πολιτικών διωγμών δεν έχει λάβει (ακόμα).

Το «κερασάκι» στην «τούρτα» ήρθε με την τοποθέτηση του αρχηγού της ΧΑ, ο οποίος άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση της ΝΔ…

Keywords
Τυχαία Θέματα