Η ελπίδα επέζησε στην Ταϊλάνδη – Το χρονικό της διάσωσης των παιδιών (εικόνες – video)

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσε όλος ο πλανήτης τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των 12 νεαρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους από την σπηλιά στην Ταϊλάνδη. Μια επιχείρηση που πραγματικά συγκλόνισε, αλλά στέφθηκε τελικά με επιτυχία.

Οι παίκτες και ο προπονητής παγιδεύτηκαν σε σπηλιά στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι στις 23 Ιουνίου, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν την Ταϊλάνδη. Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε μια τεράστια διεθνής προσπάθεια διάσωσης, με ομάδες από πολλές χώρες, να προσπαθούν

να φτάσουν στο σημείο όπου υπέθεταν ότι μπορεί να βρίσκονταν οι αγνοούμενοι.

Η ομάδα των νέων, επέστρεφε από ένα παιχνίδι στην βόρεια Ταϊλάνδη. Πριν την επιστροφή, τα αγόρια και ο προπονητής τους, αποφάσισαν να εξερευνήσουν ένα δίκτυο σπηλαίων, το Ταμ Λουάνγκ. Από μια σπηλιά, όπου η πρόσβαση απαγορεύεται στη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω των ξαφνικών βροχών που προκαλούν πλημμύρες και χείμαρρους λάσπης. Μια ξαφνική βροχή τους εγκλώβισε.

Άμεσα υπήρξε τεράστια κινητοποίηση για τη διάσωσή τους. Το πολεμικό ναυτικό και οι ομάδες των δυτών που βρέθηκαν εκεί δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο σημείο λόγω της μάζας λάσπης που υπήρχε. Σε μια προσπάθεια να υπάρξει οξυγόνο στο εσωτερικό του σπηλαίου, επιχειρήθηκαν να δημιουργηθούν ρωγμές στην επιφάνεια, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει κανένα σήμα.

Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους

Η κινητοποίηση ήταν τεράστια και μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν αντλίες προκειμένου να υποχωρήσει η στάθμη του νερού στη σπηλιά για να γίνει η διάσωση.

Η σπηλιά αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην Ταϊλάνδη, με ένα δίκτυο δέκα και πλέον χιλιομέτρων, που θεωρείται ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος από έμπειρους σπηλαιολόγους.

Στη διάσωση των παιδιών ευαισθητοποιήθηκε και η διεθνής κοινότητα, καθώς κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες διασώστες ανάμεσά τους αμερικανοί στρατιώτες και βρετανοί δύτες.

Οι άνθρωποι αυτοί έδιναν μάχη για μέρες με ένα λασπώδες νερό, χωρίς ορατότητα, το οποίο περιόριζε σε μεγάλο βαθμό την προώθησή τους από την κύρια είσοδο που είχε πλημμυρίσει.

Εντοπίστηκαν ζωντανά μετά από εννέα μέρες

Ολα τα παιδιά, αλλά και ο προπονητής βρέθηκαν ζωντανοί μετά από εννέα ημέρες παγιδευμένοι σε σπηλιά, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι στις 2 Ιουλίου και άρχισαν δειλά τα πρώτα χαμόγελα.

“Ταϊλανδοί πεζοναύτες τους βρήκαν και τους 13 ζωντανούς”, είπε ο κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν.

“Οι πεζοναύτες ανέφεραν ότι (…) έφτασαν στην Παραλία Πατάγια, που ήταν πλημμυρισμένη. Έτσι, προχώρησαν άλλα 400 μέτρα όπου βρήκαν τους 13 (…) ασφαλείς”, είπε ο Ναρονγσάκ, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι διασώστες ζητωκραύγαζαν, εμφανώς συγκινημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Από τότε ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση για τον επεγκλωβισμό τους από τα σωστικά συνεργεία, για να βγουν όλοι σώοι από το σπήλαιο, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν “λαβύρινθο”.

Καρέ – καρέ η στιγμή που οι διασώστες εντοπίζουν ζωντανά τα 12 παιδιά

Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν οι διασώστες που εντόπισαν τα 12 παιδιά που είχαν παγιδευτεί σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη.

Οι στιγμές δεν περιγράφονταν και τα παιδιά, με τρεμάμενες φωνές, ακούγονται να ευχαριστούν τους σωτήρες τους καθώς βρίσκονταν για 10 ημέρες μέσα στη σπηλιά, τμήματα της οποίας πλημμύρισαν. «Πόσοι είστε;», τους ρώτησαν οι δύτες, που ένιωσαν ανακούφιση μόλις τους απάντησαν ότι και οι 13 τους είναι εκεί.

«Θα μας βγάλετε έξω;», ρώτησε ο προπονητής της ομάδας. Όμως, οι δύτες τους εξήγησαν πως αυτό δεν μπορούσε να συμβεί άμεσα. «Όχι σήμερα. Είμαστε δύο. Έρχονται κι άλλοι, πολλοί άνθρωποι. Είμαστε οι πρώτοι», τους καθησύχασαν.

«Τι ημέρα είναι;», ρώτησε ο ξανά ο προπονητής. «Δευτέρα. Είστε εδώ μέσα 10 ημέρες. Είστε πολύ δυνατοί», του απάντησε ένας από τους δύτες.

Και το θρίλερ ξεκινάει

Από την στιγμή του εντοπισμού τους ξεκίνησε ένα θρίλερ για τον τρόπο της διάσωσής τους με τις προβλέψεις αρχικά να είναι δυσοίωνες και να μιλούν ακόμα και για μήνες.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της ομάδας διάσωσης ο απεγκλωβισμός των 13 ατόμων υπήρχε περίπτωση να είχε διάρκεια ως και τέσσερις μήνες. «Τα αγόρια που είναι παγιδευμένα στη σπηλιά θα πρέπει να μάθουν είτε κατάδυση είτε να περιμένουν για μήνες έως ότου οι πλημμύρες υποχωρήσουν», έλεγε xαρακτηριστικά αξιωματούχος του στρατού της Ταϊλάνδης.

Ομάδες ξένων ειδικών από Αυστραλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, καθώς και περίπου 30 Αμερικανοί στρατιώτες ενίσχυσαν τις προσπάθειες των περίπου 1.000 ταϊλανδών διασωστών.

Την ομάδα των παιδιών εντόπισαν δύο Βρετανοί δύτες. Ο Ρικ Στάντον, είναι πυροσβέστης από το Κόβεντρι και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς δύτες με ειδίκευση στα σπήλαια στη Βρετανία καθώς έχει 35 χρόνια εμπειρίας.

Ο Τζον Βολάντεν, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Μπρίστολ, έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη εξοπλισμού που επιτρέπει στους δύτες να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερα βάθη.

Τα σχέδια για την απομάκρυνση των παιδιών από το σπήλαιο

Τα σχέδια που είχαν πέσει στο τραπέζι για την διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους ήταν πολλά και αναζητούσαν τον πιο ασφαλή τρόπο την ώρα που ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος.

Λόγω μάλιστα των καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να επισπευσθεί η διαδικασία.

Δύτης πέθανε για να σώσει τα εγκλωβισμένα παιδιά

Ένα πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης λιποθύμησε κι έχασε τη ζωή του έπειτα από μια επιχείρηση που εξετέλεσε στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διάσωση 12 παιδιών και του προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου.

Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL, συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους, που εντοπίστηκαν σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην επαρχία Τσιανγκ Ράι.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

Σε «ώρα Ταϊλάνδης» ο πλανήτης για τα 12 παιδιά

Tα σωστικά συνεργεία και οι αρχές στην Ταϊλάνδη έδωσαν μάχη με το χρόνο. O κυβερνήτης είχε τόνισε ότι θα έπρεπε πρώτα να εξεταστούν οι συνθήκες ώστε το ρίσκο να ήταν είναι το μικρότερο δυνατό.

Μια ομάδα επίλεκτων μηχανικών της ομάδας του δισεκατομμυριούχου Elon Musk πήγε στην Ταϊλάνδη, προκειμένου να βοηθήσουν στις προσπάθειες απεγκλωβισμού.

Συγκλόνισαν το γράμματα των γονέων στα παιδιά τους

Συγκλονιστικές ήταν είναι οι αντιδράσεις των γονέων των παιδιών που ήταν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Παρά τις αντιδράσεις για τον 25χρονο προπονητή τους, που αρκετοί τον θεωρούν υπεύθυνο για τον εγκλωβισμό, οι γονείς των 12 αγοριών δεν τον κατηγόρησαν.

Μετα γράμματα που έστειλαν τα παιδιά στους γονείς τους, οι γονείς απάντησαν με τον ίδιο τρόπο, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα στον 25χρονο προπονητή.

Στις 8 Ιουλίου ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης

Η επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης των δώδεκα παιδιών και του προπονητή τους που είχαν στον πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στην Ταϊλάνδη ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής, έπειτα από ημέρες αναβολών εξαιτίας των πολύ μεγάλων κινδύνων.

this one shows the pipes drawing water out of the cave. #ThaiCaveRescue pic.twitter.com/vSLkhjr1HC

Jacob Goldberg (@yayqe) July 8, 2018

Στο σπήλαιο μπήκαν 18 δύτες, 5 Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Το σχέδιο διάσωσης

Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους θα απομακρυνθούν «ένας-ένας» και η λεπτή αυτή επιχείρηση θα διαρκέσει «δύο με τρεις ημέρες», ανακοίνωνε η ομάδα που έχει δημιουργηθεί για τη διαχείριση της κρίσης.

«Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει δύο με τρεις ημέρες», διευκρίνιζε ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.

Ο όρκος των διασωστών

Στη σελίδα της επίλεκτης μονάδας του ναυτικού της Ταϊλάνδης στο facebook αναρτήθηκε μια φωτογραφία, που δείχνει διασώστες να κρατάει ο ένας το χέρι του άλλου.

«Εμείς, η ομάδα από την Ταϊλάνδη και η διεθνής ομάδα, θα φέρουμε τους “αγριόχοιρους” πίσω στο σπίτι», είναι το συγκλονιστικό μήνυμα που συνοδεύει τη φωτογραφία.

Οι τέσσερις πρώτοι απεγκλωβισμοί

Τα τέσσερα παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης με όλο τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Η πρώτη επιχείρηση μάλιστα τελείωσε νωρίτερα από το προβλεπόμενο και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

The latest picture from the Thailand cave rescue – the first two boys have now been rescued pic.twitter.com/LJNNZZBOYv

Sky News (@SkyNews) July 8, 2018

Επιτυχημένη η β’ φάση διάσωσης στην Ταϊλάνδη – Αλλα τέσσερα παιδιά απεγκλωβίστηκαν

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε μετά από περίπου επτά ώρες, αφού απεγκλωβίστηκαν ακόμη τέσσερα αγόρια.

Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες του πρώτου γκρουπ των παιδιών, τα οποία διασώθηκαν την Κυριακή από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, μετά από 16 μέρες εγκλωβισμού.

Το πρώτο από τα παιδιά που διασώθηκαν από τους δύτες ήταν ο 13χρονος Μονκόλ Μπουνπιάμ, γνωστός και ως Μαρκ. Ακολούθησε ο 14χρονος Πράιακ Σούταμ, τον οποίο αποκαλούν και Νότε.

Απέμενε ακόμη μια επιχείρηση για να βγουν τα τελευταία τέσσερα παιδιά με τον προπονητή τους με την αγωνία να είναι στο κατακόρυφο.

Ηταν τέτοια η παγκόσμια συγκίνηση και κινητοποίηση που ο Elon Musk πέρα από βοήθεια που πρόσφερε βρέθηκε τελικά ο ίδιος εκεί.

Το τέλος της επιχείρησης

Tα ξημερώματα της Τρίτης ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού η οποία στέφθηκε και αυτή με επιτυχία.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους. Δεν έλειψαν, πάντως, κάποια παρατράγουδα που έθεσαν σε κίνδυνο την επιχείρηση.

THEY’RE OUT! After more than 2 weeks trapped in darkness, all 13 have been rescued from Thailand’s #ThamLuang cave complex https://t.co/xGvSQ3Byji pic.twitter.com/TRqu8pYPza

Channel NewsAsia (@ChannelNewsAsia) July 10, 2018

Ακολουθεί το χρονολόγιο της δραματικής επιχείρησης διάσωσης:

Ημέρα 0 – Σάββατο, 23 Ιουνίου: Μια μητέρα σημαίνει συναγερμό, καθώς ο γιος της δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά την προπόνηση. Τα πράγματα των αγοριών, ποδήλατα και παπούτσια, βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοσο του σπηλαίου. Ξεκινούν οι έρευνες που όμως διακόπτονται γρήγορα αφού πέφτει το σκοτάδι.

Ημέρα 1 – Κυριακή, 24 Ιουνίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, η στάθμη του νερού στη σπηλιά ανεβαίνει απότομα. Κινητοποιούνται δύτες.

Ημέρα 2 – Δευτέρα, 25 Ιουνίου: Οι διασώστες φτάνουν στην πρώτη μεγάλη “αίθουσα” μέσα στο σπήλαιο.

Ημέρα 3 – Τρίτη, 26 Ιουνίου: Ο αρχηγός της κυβέρνησης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα ζητά “να κινητοποιηθούν οι πάντες” για να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά. Η ομάδα διάσωσης αποτελείται πλέον από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες δύτες. Το νερό φτάνει, σε ορισμένα σημεία, τα πέντε μέτρα, μολονότι γίνεται συνεχώς απάντληση.

Ημέρα 4 – Τετάρτη, 27 Ιουνίου: Πλημμυρίζει άλλη μια ζώνη του υπόγειου δικτύου. Το βράδυ φτάνουν στην περιοχή Βρετανοί δύτες για να βοηθήσουν.

Ημέρα 5 – Πέμπτη, 28 Ιουνίου: Άφιξη πολλών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών και άλλων ξένων ειδικών.

Ημέρα 6 – Παρασκευή, 29 Ιουνίου: Ξαναρχίζουν οι έρευνες που είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Οι διασώστες αναζητούν μια νέα δίοδο πρόσβασης και τοποθετούν στον δρόμο τους κουτιά με είδη πρώτης ανάγκης – τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα.

Ημέρα 7 – Σάββατο 30 Ιουνίου: Οι δύτες δίνουν τη μάχη τους στα λασπόνερα, με μηδενική ορατότητα. Η βροχή επιτέλους σταματά.

Ημέρα 8 – Κυριακή, 1η Ιουλίου: Οι διασώστες καταφέρνουν να οργανώσουν μια προκεχωρημένη βάση για τις επιχειρήσεις τους μέσα στη σπηλιά, σε βάθος 3 χιλιομέτρων από την είσοδό της.

Ημέρα 9 – Δευτέρα, 2 Ιουλίου: Οι δύτες προχωρούν, υπολογίζουν ότι απέχουν μόλις 600 μέτρα από το σημείο όπου υποθέτουν ότι θα βρίσκονται τα παιδιά. Το ίδιο βράδυ, τα εντοπίζουν ζωντανά δυο Βρετανοί δύτες και δίνουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο.

Ημέρα 10 – Τρίτη, 3 Ιουλίου: Τρόφιμα και φάρμακα μεταφέρονται στο σημείο όπου παραμένουν εγκλωβισμένα τα παιδιά και ο προπονητής της. Τα εξετάζουν γιατροί για να δουν αν είναι σε κατάσταση για να καταδυθούν. Η απάντληση συνεχίζεται αδιάκοπα για να πέσει όσο είναι δυνατόν η στάθμη του νερού και να καταστεί ευκολότερη η επιχείρηση διάσωσης.

Ημέρα 11 – Τετάρτη, 4 Ιουλίου: Δίνεται στη δημοσιότητα ένα δεύτερο βίντεο στο οποίο τα παιδιά δηλώνουν ότι είναι “καλά στην υγεία τους”.

Ημέρα 12 – Πέμπτη 5 Ιουλίου: Η απάντληση συνεχίζεται και οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ημέρα 13 – Παρασκευή, 6 Ιουλίου: Ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης χάνει τη ζωή του, λόγω έλλειψης οξυγόνου, επιστρέφοντας στην είσοδο αφού εφοδίασε τα παιδιά. Αναζητούνται άλλοι τρόποι για τον απεγκλωβισμό τους.

Ημέρα 14 – Σάββατο, 7 Ιουλίου: “Ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς” – Ο νεαρός προπονητής των παιδιών, εγκλωβισμένος και ο ίδιος, στέλνει επιστολή στους συγγενείς των παιδιών. Το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά πέφτει, αλλά οι αρχές αποκλείουν προς το παρόν μια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ομάδας μέσω κατάδυσης.

Ημέρα 15 – Κυριακή, 8 Ιουλίου: Τα τέσσερα πρώτα παιδιά βγαίνουν σώα και ασφαλή από τη σπηλιά. το καθένα συνοδεύεται από δύο έμπειρους δύτες.

Ημέρα 16 – Δευτέρα, 9 Ιουλίου: Άλλα τέσσερα αγόρια απεγκλωβίζονται.

Ημέρα 17 – Τρίτη 10 Ιουλίου: Επιτυχής έξοδος και των υπόλοιπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή.

Keywords
video, ελπιδα, έως ότου, sky news, ιουνίου, ιαπωνια, ρικ, καιρος, water, twitter, jacob, facebook, thailand, sky, news, https, channel, σημαίνει, άφιξη, νέα, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, 600 δις, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, βγαινουν, βιντεο, χωρες, αυστραλια, εξοδος, θριλερ, κινα, κινητα, κινητα τηλεφωνα, μητερα, οξυγονο, πλαισιο, ποδηλατα, ρικ, ρωτησε, υγεια, φωτογραφια, ωρα, news, αγωνια, αντλιες, άφιξη, βοηθεια, βορεια, βραδυ, βροχη, γινει, γινεται, γιατροι, γονεις, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δειχνει, δωδεκα, δικτυο, ειπε, εξελιξη, επρεπε, επτα, επιτυχια, ερευνες, ερχονται, έως ότου, ζωη, ζητα, ζωνη, ιδιο, κυρια, μηνες, μηχανικος, ναυτικο, νερο, ξημερωματα, ομαδα, παιδια, παπουτσια, πεζοναυτες, πεθανε, πεμπτη, πολεμικο ναυτικο, πρωι, ρισκο, ρωγμες, σαββατο, σπηλαια, σπηλαιο, σπιτι, σχεδια, σχεδιο, σωα, τριτη, φαρμακα, φτανει, χερι, ωρες, αγορια, ασφαλεια, sky, water, channel, ειδη, εννεα, https, ιουνίου, jacob, κυριακη, νοσοκομειο, ομαδες, ορκος, παιχνιδι, σημαίνει, σημα, sky news, σπηλια, thailand, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα