Η διεθνούς φήμης χορογράφος και διευθύντρια του IDCH Κατερίνα Παυλάκη, μιλάει στο altsantiri για το Gala χορού της Παρασκευής

Συνέντευξη στη Ναταλία Κάππα

Είναι μεγάλη χαρά για ένα δημοσιογράφο να μιλάει με ανθρώπους οραματιστές που κατάφεραν να υπηρετήσουν την τέχνη τους ψυχή τε και σώματι, βρίσκοντας παράλληλα τρόπους όλη αυτήν την εμπειρία να την μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η Κατερίνα Παυλάκη*, διευθύντρια του International Dance Competition Hellas και διεθνούς φήμης χορεύτρια και χορογράφος. Διαβάζοντας το βιογραφικό της, όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα

της Λυρικής που υπήρξε χορεύτρια για 14 χρόνια, οι σπουδές σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Ζυρίχη (να τονίσω ότι μέσα σε όλα ήταν και υπότροφος στο Αμερικάνικο Κέντρο Χορού “Alvin Ailey“), μπορεί να καταλάβει -ακόμα και ένας λιγότερο γνώστης του χορού- το μέγεθος αυτής της γυναίκας.

Katerina Pavlaki rehearshing her choreography "The Argument"

Katerina Pavlaki rehearshing her choreography "The Argument" with the Bolshoi Dancers

Gepostet von Katerina Pavlaki am Montag, 6. Mai 2019

Τα τελευταία κοντά 20 χρόνια, δημιουργός και ψυχή ενός διεθνούς διαγωνισμού χορού υψηλού επιπέδου, επιμένει στο να επενδύει στην τέχνη της, στους νέους χορευτές και χορογράφους, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους μας να παρακολουθήσουμε από κοντά ένα Gala με τους καλύτερους του διαγωνισμού.

Περισσότερα όμως από την ίδια παρακάτω:

Το International Dance Competition Hellas του χρόνου θα κλείσει 20 χρόνια. Που οφείλει αυτή του την επιτυχία;

Ξεκίνησε πολύ σεμνά και ξαφνικά άρχισε να με κυνηγάει… η επιτυχία του! Από ότι λένε οι συμμετέχοντες κάθε χρόνο, οφείλεται στον τρόπο που γίνεται και στο σεβασμό προς την τέχνη μας. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και εγώ η ίδια είμαι επαγγελματίας διεθνούς επιπέδου, έχει βοηθήσει στο να κάνω στη χώρα μου κάτι το οποίο δεν το περίμεναν ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρχει. Ένα τόσο υψηλού επιπέδου χορευτικό γεγονός. Μιλάμε πάντα για το χορό. Δεν με ενδιέφερε άλλωστε να κάνω μία απλή εκδήλωση χορού. Το είδα ως επαγγελματίας και πήγα κατευθείαν στους χορογράφους και στους επαγγελματίες χορευτές. Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή έρχονται 13 χρόνων παιδάκια από τη Ρωσία που χορεύουν στο μπαλέτο Μπολσόι. Έρχονται επίσης παιδιά και πρώτοι χορευτές από την Κίνα. Δεν συμβαίνει σε κανέναν άλλο διαγωνισμό στον κόσμο να έρχονται επαγγελματίες χορευτές. Είναι κάτι μοναδικό.

Πόσες είναι οι συμμετοχές φέτος και ποιες οι κατηγορίες των διαγωνιζόμενων;

Έχω 2 γενικές κατηγορίες: τους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες, όπου και στις δύο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή Χορευτές, Σχολές Χορού και Ομάδες Χορού, όλων των εθνικοτήτων. Στους ερασιτέχνες υπάρχει μία κατηγορία νέων από 12 έως 16 ετών και μία ανοιχτή άνω των 16 ετών. Στους επαγγελματίες υπάρχει η Προ-επαγγελματική που είναι χορευτές που ακόμη φοιτούν σε επαγγελματικές σχολές χορού και φυσικά η επαγγελματική που είναι χορευτές οι οποίοι εξασκούν την τέχνη του χορού ως βιοποριστικό επάγγελμα.

Για πόσες συμμετοχές μιλάμε; 

Φροντίζω να μην υπερβαίνω ποτέ τις 200 συμμετοχές. Η τελευταία κρίση γίνεται εδώ όπου περνάνε από τους κριτές. Είμαστε συγκεκριμένα τέσσερεις που αποφασίζουμε ποιοι θα εμφανιστούν στο Gala..

Και πόσο κρατάει το Gala;

Οπωσδήποτε 3 ώρες, με περίπου 50 συμμετοχές. Θα δείτε σολίστ που ξεχώρισαν σε κάθε είδος χορού, όπως και γκρουπ χορευτών. Σκεφτείτε ότι υπάρχει γκρουπ με 40 άτομα.

Υπάρχει κάποιο είδος που πρωταγωνιστεί ή είναι μοιρασμένα;

Είναι μοιρασμένα. Ανάλογα που θέλουν να συμμετάσχουν δηλώνουν κατηγορία χορού. Είτε μπαλέτο (κλασικό, pas de deux, νεοκλασικό, σύγχρονο), είτε σύγχρονο χορό. Στη συνέχεια, πρέπει να μας δείξει κάποιο βίντεο για να δούμε αν αξίζει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, επειδή το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, και δεν μπορούν όλοι όπως καταλαβαίνετε να συμμετέχουν.

Οπότε. αν κάποιος χορευτής ενδιαφέρεται, η διαδικασία είναι ότι στέλνει ένα βίντεο, περνάει από την πρώτη φάση επιλογής και μετά έρχεται εδώ και τον βλέπετε live;

Ναι, τον βλέπουμε live. Για τρεις μέρες γίνεται αυτό, όπου παρουσιάζει 2 ή 3 χορογραφίες. Από εκεί και πέρα βραβεύονται επίσης οι χορογράφοι και οι coaches.

Ποια είναι η διαφορά του coach από του χορογράφου;

Ο coach είναι αυτός που αναλαμβάνει την εκγύμναση, ενώ ο χορογράφος τη χορογραφία. Βέβαια ένας χορογράφος μπορεί να είναι και τα δύο. Είναι όμως πολλοί που έρχονται μόνο ως coaches καθότι κάποιοι χορογράφοι μπορεί να μην καταφέρουν, οπότε αυτοί αναλαμβάνουν ως αρχηγοί της ομάδας και ως coaches επάνω σε μία χορογραφία ενός άλλου.

Τι σημαίνει για εσάς ο χορός;

Ο χορός ήταν η ζωή μου πάντα. Μέσα από το χορό ζω. Ζούσα στην αρχή ως χορεύτρια, μετά ξέρετε όταν αρχίζει το σώμα και δεν πάει καλά, το νιώθεις, οπότε και έγινα χορογράφος. Μετά ως χορογράφος μου έλεγε το σώμα μου πάλι «κάτι άλλο θέλεις» και σκέφτηκα ότι έχω φτάσει σε ένα σημείο πλέον δημιουργικό και έχω δώσει τόσα πολλά που μπορώ να δώσω στους άλλους. Τι κάνω τώρα; Θα σας το πω ξεκάθαρα. Στην ουσία ευχαριστιέμαι και χαίρομαι που δίνω στους άλλους αυτό το κίνητρο να έρθουν. Και έρχονται με τόση αγάπη, δεν μπορείτε να φανταστείτε πως έρχονται για αυτό το γεγονός.

19th International Dance Competition Hellas
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Πληροφορίες: «ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος Τ. 212 254 0300
Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 στις 20:00 (ώρα προσέλευσης 30 λεπτά πριν την έναρξη)
Γενική Είσοδος: € 6

*Η Κατερίνα Παυλάκη σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου «Χάρκνες» (Νέα Υόρκη), στο Αμερικάνικο Κέντρο Χορού «Άλβιν Έιλι» (ως υπότροφος του ιδρύματος), στην Ακαδημία Μπαλέτου της Ζυρίχης, στο Κέντρο Χορού του Λονδίνου και στο Εργαστήριο Χορού Νικολάις/Λούις της Νέας Υόρκης. Επίσης, έλαβε το βραβείο του Ιδρύματος Φουλμπράιτ. Ίδρυσε την Ομάδα Χορού «Κατερίνα Παυλάκη», για την οποία εργάστηκε ως χορεύτρια, ενδυματολόγος, φωτίστρια και χορογράφος, δημιουργώντας 35 πρωτότυπα χοροδράματα. Στη Νέα Υόρκη εργάστηκε ως χορεύτρια, δασκάλα χορού και χορογράφος και παρουσίασε έργα της με χορευτές του Αμερικάνικου Κέντρου Χορού «Άλβιν Έιλι». Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους: Ντέηβιντ Χάουαρντ, Τζόις Τρίσλερ, Φίνις Τζουνγκ, Μπέρτραμ Ρος, Άλβιν ΜακΝτάφι, Άνα Μαρί Φορσάιθ, Γκένια Μελίκοβα (Τζούλλιαρντ), Καζούκο Χιραμπαγιάσι, Νατ Χορν και Ματ Μάττοξ. Δίνει σεμινάρια κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί ως χορεύτρια σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε παραγωγές της ΕΛΣ και του Ελληνικού Χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου. Στην ΕΛΣ εμφανιζόταν την περίοδο 1977/91. Συμμετέσχε σε περίπου 50 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών. Από αυτές, εννιά ήσαν χοροδράματα όπως: Ζιζέλ [Giselle], Ζορμπάς, Κοππέλια, Ηλέκτρα [Elektra], Το καταραμένο φίδι, Αρλεζιάνα, 13 ισπανικά τραγούδια κ.ά. Συμμετείχε, επίσης, στα χοροδραματικά εμβόλιμα σε έξι όπερες και δύο οπερέτες, όπως: Οι απάχηδες των Αθηνών, Φλόρα Μιράμπιλις (Μαγική άνθιση), Ριγολέττος [Rigoletto], Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], Αρραβωνιάσματα στο μοναστήρι, Δον Κιχώτης [Don Quixote], Ιφιγένεια εν Ταύροις [Iphigénie en Tauride], Οθέλλος [Otello] κ.ά. (από την ιστοσελίδα της Λυρικής Σκηνής)

Keywords
Τυχαία Θέματα